ΔΙΕΘΝΗ

Αίμα και χάος στο όνομα της διαφθοράς και της «Μεγάλης Αλβανίας»

της Μαίρης Πολλάλη - Δημοσίευση 17 Μαΐου 2015, 15:13 / Ανανεώθηκε 17 Μαΐου 2015, 18:24
Αίμα και χάος στο όνομα της διαφθοράς και της «Μεγάλης Αλβανίας»
Facebook Twitter Whatsapp

Οι αιματηρές συγκρούσεις στο Κουμάνοβο έφεραν στο προσκήνιο την ήδη τεταμένη κατάσταση μεταξύ των εθνοτήτων στα Σκόπια, τα οποία εισέρχονται σε μια νέα περίοδο αστάθειας και αβεβαιότητας. 

Της Μαίρης Πολλάλη

Οι αιματηρές συγκρούσεις στο Κουμάνοβο έφεραν στο προσκήνιο την ήδη τεταμένη κατάσταση μεταξύ των εθνοτήτων στα Σκόπια, τα οποία εισέρχονται σε μια νέα περίοδο αστάθειας και αβεβαιότητας.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση Γκρουέφσκι για σκηνοθετημένο επεισόδιο προκειμένου να αποπροσανατολίσει από τα σκάνδαλα διαφθοράς και αυταρχισμού που ταλανίζουν τη γείτονα, ενώ σήμερα διοργανώνει αντικυβερνητική διαδήλωση στο κέντρο της πόλης των Σκοπίων. Το φιτίλι που είναι έτοιμο να ανάψει στην περιοχή επαναφέρει τους φόβους για νέο κύκλο χάους, όμοιο με του 2001.

Από την άλλη μεριά, δεν είναι λίγοι και εκείνοι που βλέπουν ότι οι Αλβανοί σήμερα ζουν την ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας, διαπιστώνοντας την έξαρση του νεοαλβανικού εθνικισμού. 

Την ίδια ώρα, τα Σκόπια βρήκαν ευκαιρία να επιδοθούν στη γνώριμη άθλια προπαγάνδα τους κατά της Ελλάδας, κατηγορώντας τη χώρα ότι είχε ανάμιξη στα γεγονότα του Κουμάνοβο και ότι μπλοκάρει την προοπτική ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Άμεση ήταν η απάντηση του εκπροσώπου Τύπου του ΥΠΕΞ, Κωνσταντίνου Κούτρα, ο οποίος υπέδειξε στην σκοπιανή πλευρά να κοιτάξει τα βαθιά εσωτερικά της προβλήματα και να μην αναζητεί αποδιοπομπαίους τράγους. Από τις αναταράξεις, ωστόσο, έχει προκληθεί δυσλειτουργία στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών, ενώ ελληνικές επιχειρήσεις που εδρεύουν στα Σκόπια έχουν αντιμερωπίσει εμπόδια. 

Η Αθήνα και το ελληνικό ΥΠΕΞ έχουν επισημάνει από καιρό την εύθραυστη κατάσταση στη γείτονα. Σε όλες τις θεσμικές διεργασίες θέτει την ανάγκη εκδημοκρατισμού της λειτουργίας των Σκοπίων, εντοπίζοντας έλλειμμα στο κράτος δικαίου, που δεν επιτρέπει την ευρωατλαντική και ευρωπα'ι'κή προοπτική της χώρας. 

Επιλογή της ελληνικής πλευράς είναι η πολιτική των ισορροπιών και οι παρεμβάσεις εντός θεσμικού πλαισίου στα ευρωπαϊκά και διεθνή φόρα. Στόχος είναι να εφαρμοστεί ένα πακέτο Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ανάμεσα στα δύο κράτη, που θα επιτρέψει την πρόοδο των συζητήσεων για την επίλυσης του ζητήματος ονομασίας των Σκοπίων. 

Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνουν ότι ο αλυτρωτισμός της άλλης πλευράς δεν αφήνει έδαφος συνεννόησης, ωστόσο σημείωναν ότι η ΠΓΔΜ οφείλει να λύσει τα εσωτερικά της ζητήματα, και προφανώς το ζήτημα της ονομασίας, παρά να επιδίδεται κάθε φορά σε εθνικιστική προπαγάνδα κατά της Ελλάδας. 

Τα τραγικά γεγονότα στο Κουμάνοβο ζητήσε ο Νίκος Κοτζιάς με τους ομολόγους του της ΠΓΔΜ και της Βουλγαρίας, καθώς και με την εκπρόσωπο της Ε.Ε για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια Φεντερίκα Μογκερίνι, στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα. 

Ο κ.Κοτζιάς κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις και έλαβε αντίστοιχες από τον σκοπιανό ομόλογό του για την υιοθέτηση ΜΟΕ. Κύκλοι του ΥΠΕΞ που έχουν γνώση των διαβουλεύσεων σημείωναν ότι υπάρχει κάποια σύμπτωση απόψεων και θεωρείται θέμα χρόνου η εφαρμογή πακέτου μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. 

Εφόσον γίνει αυτό το βήμα, θα λειτουργήσει υποβοηθητικά και για την προώθηση λύσης στο ζήτημα του ονόματος. Όπως επισήμαναν πηγές του ΥΠΕΞ, η Ελλάδα αποτελεί τον κύριο παράγοντα σταθερότητας στα Βαλκάνια και λειτουργεί στο πλαίσιο των ευρωπα'ι'κών κανόνων, γεγονός που τοποθετεί τη χώρα μας σε πλεονεκτική θέση στις εξελίξεις.