current views are: 3

4 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση09:41

Επαφές Βούτσιτς με Ράις στις ΗΠΑ

Την ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου της χώρας του επεσήμανε μεταξύ άλλων θεμάτων επεσήμανε ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς στην συνάντησή του με τη Σούζαν Ράις, σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα.

Δημοσίευση 09:41’
αρθρο-newpost

Την ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου της χώρας του επεσήμανε μεταξύ άλλων θεμάτων επεσήμανε ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς στην συνάντησή του με τη Σούζαν Ράις, σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα.

Την ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου της χώρας του επεσήμανε μεταξύ άλλων θεμάτων επεσήμανε ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς στην συνάντησή του με τη Σούζαν Ράις, σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, στην Ουάσινγκτον.

‘Οπως τόνισε ο ηγέτης της Σερβίας:

Επανέλαβα αυτό που πάντα λέω και αυτό είναι ότι η Σερβία πρέπει να διαφοροποιήσει την προμήθεια φυσικού αερίου από διαφορετικές πηγές. Μίλησα για την επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν, τις σχέσεις με τη Ρωσία και το ενδεχόμενο, στο μέλλον, να μεταφέρουμε φυσικό αέριο από το νησί Κρκ. Ως πρωθυπουργός της Σερβίας πρέπει να εξασφαλίσω επαρκείς ποσότητες φυσικού αερίου το 2019 και το 2020 και αυτό κάνω εδώ.  “Ελπίζω ότι θα έχουμε αρκετή στήριξη από τις ΗΠΑ, όχι μόνο στην πορεία μας προς την ΕΕ αλλά και από άποψη διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου για τη Σερβία και τα Βαλκάνια. 

 Ο κ. Βούτσιτς υπογράμμισε, επίσης, ότι η Σούζαν Ράις εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξη στο άνοιγμα του πρώτου κεφαλαίου στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και θεωρεί ότι το μήνυμα από την Ουάσιγκτον στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι ένα μήνυμα στήριξης για τη Σερβία.

Ο Σέρβος πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι μετέφερε στην σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου το μήνυμα, ότι η διαφύλαξη της ειρήνης και η πλήρης σταθερότητα στην περιοχή είναι προτεραιότητες της Σερβίας.

Ο κ. Βούτσιτς συζήτησε με την κ. Ράις για τις σχέσεις της Σερβίας με τις χώρες της περιοχής, με την Αλβανία, τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, την Κροατία και αναφέρθηκε στα αποτελέσματα των επισκέψεών του στο Σαράγεβο και στα Τίρανα.

Τον επόμενο διάστημα θα υπάρξουν μεγάλες προκλήσεις για όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης και των πολλών πολιτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν όλοι στην περιοχή.

Ο κ. Βούτσιτς απάντησε θετικά, όταν ρωτήθηκε αν αποτέλεσε θέμα συζήτησης η κατάσταση στην ΠΓΔΜ και υπογράμμισε ότι είναι πολύ ικανοποιημένος και υπερήφανος για το γεγονός ότι η Σερβία με κανέναν τρόπο δεν επηρέασε τη δημιουργία και την εμβάθυνση της κρίσης στη χώρα αυτή.

 Πρόσθεσε, επίσης, ότι η Σερβία θεωρεί φίλη γειτονική χώρα την ΠΓΔΜ και πάντα θα έχει αυτή τη σχέση και ότι με κανέναν τρόπο δεν θέλει να αναμειχθεί στα εσωτερικά της ζητήματα.

 


σχετικα αρθρα