ΔΙΕΘΝΗ

Άμεση απομάκρυνση του Μπλάτερ από τη FIFA απαιτεί το Ευρωκοινοβούλιο

Δημοσίευση 11 Ιουνίου 2015, 16:21 / Ανανεώθηκε 11 Ιουνίου 2015, 16:21
Άμεση απομάκρυνση του Μπλάτερ από τη FIFA απαιτεί το Ευρωκοινοβούλιο
Facebook Twitter Whatsapp

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο ζητεί την άμεση αντικατάσταση του Γιόζεφ Μπλάτερ από την ηγεσία της FIFA, μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι υποθέσεις διαφθοράς στην παγκόσμια ομοσπονδία.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο ζητεί την άμεση αντικατάσταση του Γιόζεφ Μπλάτερ από την ηγεσία της FIFA, μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι υποθέσεις διαφθοράς στην παγκόσμια ομοσπονδία.

Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, δι΄ ανατάσεως της χειρός, το ψήφισμα αυτό που ετοίμασαν από κοινού οι επτά πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο συνήλθε σε ολομέλεια στο Στρασβούργο, ώστε να μπορέσουν να γίνουν οι «απαραίτητες επείγουσες μεταρρυθμίσεις» στην παγκόσμια ποδοσφσιρική συνομοσπονδία.

Σε αυτό το μη δεσμευτικό κείμενο, που έχει αξία ως μέσο πολιτικής πίεσης, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την ικανοποίησή τους «για την παραίτηση του Γιόζεφ Μπλάτερ από την προεδρία της FIFA καθώς και για τις εν εξελίξει ποινικές έρευνες».

Οι ευρωβουλευτές απαιτούν από την οργάνωση να επιλέξει έναν «κατάλληλο προσωρινό πρόεδρο προκειμένου να αντικαταστήσει αμέσως τον Γιόζεφ Μπλάτερ», καθώς ο τελευταίος επιθυμεί να παραμείνει στη θέση του μέχρι να εκλεγεί ο διάδοχός του, κάτι που δεν προβλέπεται να γίνει πριν από τα τέλη του 2015.

Ο 79χρονος Ελβετός επανεξελέγη στα τέλη Μαΐου στη Ζυρίχη για πέμπτη θητεία εν μέσω ενός παγκόσμιου σκανδάλου διαφθοράς, Όμως τέσσερις ημέρες αργότερα ανακοίνωσε την παραίτησή του, λίγες μόλις ώρες μετά τις νέες κατηγορίες που διατυπώθηκαν, αυτή τη φορά με στόχο το δεξί του χέρι, τον γάλλο Ζερόμ Βαλκ, γενικό γραμματέα της FIFA.

Ωστόσο ο Μπλάτερ αναμένεται να παραμείνει στη θέση του μέχρι να εκλεγεί ο αντικαταστάτης του. Η FIFA ανακοίνωσε χθες πως η ημερομηνία διεξαγωγής του έκτακτου συνεδρίου, στη διάρκεια του οποίου θα εκλεγεί ο διάδοχος του Μπλάτερ, θα ανακοινωθεί τον Ιούλιο, έπειτα από τη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας.

Το εκλογικό αυτό συνέδριο αναμένεται να διεξαχθεί μεταξύ Δεκεμβρίου του 2015 και Μαρτίου του 2016, σύμφωνα με τον Ντομένικο Σκάλα, που εποπτεύει τις εκλογικές διαδικασίες της FIFA.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr