ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: «Κόβουν» 17 δισ. ευρώ από τις κοινωνικές δαπάνες

Δημοσίευση 8 Ιουλίου 2015, 17:52 / Ανανεώθηκε 9 Ιουλίου 2015, 12:11
Βρετανία: «Κόβουν» 17 δισ. ευρώ από τις κοινωνικές δαπάνες
Facebook Twitter Whatsapp

Σχέδιο μείωσης των κοινωνικών δαπανών ύψους 12 δισεκατομμυρίων λιρών παρουσίασε η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ενώπιον του Κοινοβουλίου.

Σχέδιο μείωσης των κοινωνικών δαπανών ύψους 12 δισεκατομμυρίων λιρών παρουσίασε η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ενώπιον του Κοινοβουλίου.

Ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν εξήγησε στους βουλευτές ότι θα εξοικονομήσει 12 δισεκατομμύρια λίρες (17 δισεκατομμύρια ευρώ) «από τις κοινωνικές δαπάνες» και άλλα πέντε δισεκατομμύρια λίρες «από τη φοροδιαφυγή και τις ανισορροπίες του δημοσιονομικού μας συστήματος». 

Ο Όζμπορν πρόσθεσε πως η κυβέρνηση, που βγήκε ενισχυμένη από τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Μαΐου, σκοπεύει να εξοικονομήσει συνολικά 37 δισεκατομμύρια λίρες για το σύνολο της κοινοβουλευτικής περιόδου 2015-2020.

Εκτός από την περιστολή των κοινωνικών δαπανών και τα χρήματα που θα ανακτηθούν από τη «διόρθωση» του δημοσιονομικού συστήματος, η κυβέρνηση προβλέπει μια σημαντική μείωση των δαπανών της διοίκησης.

Σκοπός της κυβέρνησης είναι να φθάσει σε ένα μικρό δημοσιονομικό πλεόνασμα το 2019-2020, ενώ ο προϋπολογισμός του 2015-2016 προβλέπει ένα έλλειμμα της τάξης του 3,7% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ), σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στο Κοινοβούλιο.

«Θα πρέπει πάντα να επιδιορθώνουμε τη στέγη όταν ο ήλιος λάμπει», εξήγησε ο Όσμπορν, σε μία έμμεση αναφορά στα προβλήματα χρέους της Ελλάδας.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας είναι ήδη αρκετά δυναμικός από πέρυσι και αναμένεται να φθάσει το 2,4% φέτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις που ανακοίνωσε σήμερα το Γραφείο για την Υπευθυνότητα στον Προϋπολογισμό (OBR), που προέβλεπε ωστόσο ρυθμό ανάπτυξης 2,5% μέχρι τώρα.

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ακόμη πως το βρετανικό χρέος, που υπολογίζεται ως ποσοστό του ΑΕΠ, θα μειωθεί και θα πέσει προσεχώς κάτω από το 80%, αν και θα φθάσει σε απόλυτη αξία περίπου τα 1.500 δισεκατομμύρια λίρες (2.115 δισεκατομμύρια ευρώ).

«Πρέπει να περάσουμε από μία κοινωνία χαμηλών μισθών, αυξημένων κοινωνικών δαπανών και αυξημένων φόρων σε μία κοινωνία υψηλών μισθών, χαμηλών δημοσίων δαπανών και χαμηλών φόρων», συνόψισε ο Όζμπορν.

Στις κοινωνικές δαπάνες που περικόπτονται περιλαμβάνεται κυρίως η μείωση του ανώτατου ορίου των επιδομάτων που μπορεί να λαμβάνει μία οικογένεια με εισόδημα 23.000 λίρες ετησίως (32.000 ευρώ) για τα λονδρέζικα νοικοκυριά και 20.000 λίρες για την υπόλοιπη χώρα.

Η κυβέρνηση θα μειώσει επίσης τα επιδόματα στέγασης, ιδίως για τις ευκατάστατες οικογένειες και θα περιορίσει τις εκπτώσεις φόρου για τις πολυμελείς οικογένειες.