ΔΙΕΘΝΗ

Ισλανδία: Σε επιφυλακή οι ευρωπαϊκές χώρες για την ηφαιστειακή τέφρα

Δημοσίευση 23 Μαΐου 2011, 11:56 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ισλανδία: Σε επιφυλακή οι ευρωπαϊκές χώρες για την ηφαιστειακή τέφρα
Facebook Twitter Whatsapp
Η έκρηξη του Γκριμσβέτν, του περισσότερου ενεργού ηφαιστείου της Ισλανδίας, θα κρατήσει και σήμερα κλειστό το διεθνές αεροδρόμιο του Ρέικιαβικ, ενώ και άλλες ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται σε επιφυλακή παρακολουθώντας εάν τα σύννεφα της ηφαιστειακής τέφρας θα επηρεάσουν ευρωπαϊκούς αεροδιαδρόμους.
Η έκρηξη του Γκριμσβέτν, του περισσότερου ενεργού ηφαιστείου της Ισλανδίας, θα κρατήσει και σήμερα κλειστό το διεθνές αεροδρόμιο του Ρέικιαβικ, ενώ και άλλες ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται σε επιφυλακή παρακολουθώντας εάν τα σύννεφα της ηφαιστειακής τέφρας θα επηρεάσουν ευρωπαϊκούς αεροδιαδρόμους. Ενα μικρό μέρος του εναερίου χώρου της Γροινλανδίας που ανήκει στη Δανία θα παραμείνει σήμερα κλειστό μέχρι τις 12.00 ώρα Γκρίνουιτς (15.00 ώρα Ελλάδος) , ανακοίνωσε η υπηρεσία εναερίου κυκλοφορίας της Δανίας Naviair.

Η υπηρεσία εναερίου κυκλοφορίας της Νορβηγίας Avinor ανακοίνωσε τη διακοπή των αεροπορικών συγκοινωνιών ανάμεσα στην ηπειρωτική χώρα και το νησί Σβάλμπαρντ.

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία εναερίου κυκλοφορίας Eurocontrol προειδοποίησε ότι το νέφος της ηφαιστειακής τέφρας είναι πιθανόν να επεκταθεί προς τον νότο.

Η τέφρα αναμένεται να φθάσει στη Βόρεια Σκωτία την Τρίτη, 24 Μαΐου. Εάν συνεχισθούν οι ηφαιστειακές εκπομπές με την ίδια ένταση, το νέφος είναι πιθανόν να φθάσει στον εναέριο χώρο της δυτικής Γαλλίας και στη βόρεια Ισπανία την Πέμπτη, 26 Μαΐου, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Eurocontrol.

Η έκρηξη του ηφαιστείου Γκριμσβέτν είναι ισχυρότερη από αυτήν του παγετώνα Εϊγιαφιατλαγιοκούλ τον περασμένο Απρίλιο που προκάλεσε το κλείσιμο του ευρωπαϊκού εναερίου χώρου επί πολλές ημέρες, τη ματαίωση 100.00 πτήσεων και την καθήλωση εκατομμυρίων επιβατών για εβδομάδες.

Σύμφωνα με τον ηφαιστειολόγο Τούμι Γκούντμουντσον του Πανεπιστημίου της Ισλανδίας, υπάρχουν στοιχεία ότι η ένταση της έκρηξης μειώνεται, ωστόσο προβλέπεται ότι η διακοπή των αεροπορικών συγκοινωνιών θα είναι περιορισμένη στον χώρο και στο χρόνο, διότι οι άνεμοι είναι ευνοϊκότεροι και το νέφος πυκνότερο, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη τη διασπορά του.

Αεροπορικές εταιρείες εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τις υπερβολές των ευρωπαϊκών αρχών εναερίου κυκλοφορίας τον περασμένο χρόνο στην επιβολή διακοπών της κυκλοφορίας των αεροσκαφών στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο.