current views are: 3

16 Αυγούστου 2015
Δημοσίευση12:00

Διαδήλωση για Παλαιστίνιο κρατούμενο που έπεσε σε κώμα από απεργία πείνας

Περίπου 200 Ισραηλινοί Άραβες διαδήλωσαν χθες Σάββατο σε ένδειξη υποστήριξης προς τον Μοχάμεντ Αλάν, έναν Παλαιστίνιο κρατούμενο ο οποίος έπεσε σε κώμα την Παρασκευή έπειτα από απεργία πείνας δύο μηνών.

Δημοσίευση 12:00’
αρθρο-newpost

Περίπου 200 Ισραηλινοί Άραβες διαδήλωσαν χθες Σάββατο σε ένδειξη υποστήριξης προς τον Μοχάμεντ Αλάν, έναν Παλαιστίνιο κρατούμενο ο οποίος έπεσε σε κώμα την Παρασκευή έπειτα από απεργία πείνας δύο μηνών.

Περίπου 200 Ισραηλινοί Άραβες διαδήλωσαν χθες Σάββατο σε ένδειξη υποστήριξης προς τον Μοχάμεντ Αλάν, έναν Παλαιστίνιο κρατούμενο ο οποίος έπεσε σε κώμα την Παρασκευή έπειτα από απεργία πείνας δύο μηνών.

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες στη συγκέντρωση, την οποία οργάνωσε ένας ηγέτης του Ισλαμικού Κινήματος στο Ισραήλ, ο σεΐχης Ραέντ Σάλα, στην περιοχή Ουάντι Άρα, στο βόρειο τμήμα της χώρας, συμμετείχαν και κοινοβουλευτικοί.

Διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ που καλούσαν να απελευθερωθεί άμεσα ο Μοχάμεντ Αλάν και να τερματιστεί η διοικητική κράτησή του, ένα μέτρο το οποίο επιτρέπει στις ισραηλινές αρχές να φυλακίζουν χωρίς την απαγγελία κατηγοριών υπόπτους για έξι μήνες, περίοδο που μπορεί να ανανεωθεί.

Μια ακόμη συγκέντρωση υποστήριξης στον Παλαιστίνιο κρατούμενο έγινε στη Χεβρώνα, στο νότιο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, με τη συμμετοχή μερικών δεκάδων ανθρώπων, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Όπως και η διαδήλωση στο βόρειο Ισραήλ, ολοκληρώθηκε χωρίς να σημειωθεί το παραμικρό επεισόδιο.

Ο Μοχάμεντ Αλάν, ένας δικηγόρος 31 ετών που οι ισραηλινές αρχές κατηγορούν ότι ανήκει στην οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ, ένα παλαιστινιακό κίνημα που το Ισραήλ θεωρεί «τρομοκρατικό», είχε συλληφθεί τον Νοέμβριο και άρχισε απεργία πείνας την 18η Ιουνίου για να καταγγείλει την ανανέωση της διοικητικής κράτησής του, σύμφωνα με την Ένωση Κρατουμένων, μια οργάνωση που προασπίζεται τα δικαιώματα των σχεδόν 5.700 Παλαιστίνιων που βρίσκονται έγκλειστοι σε ισραηλινές φυλακές.

Την Παρασκευή ο Μοχάμεντ Αλάν έπεσε σε κώμα, η αναπνοή του άρχισε να υποστηρίζεται μηχανικά ενώ οι γιατροί στο νοσοκομείο Μπαρζιλάι του Ασκελόν (νότιο Ισραήλ) όπου διακομίστηκε και νοσηλεύεται του χορηγούν επίσης αλατισμένο νερό ενδοφλεβίως.

Σύμφωνα με μια εκπρόσωπο του νοσοκομείου ο οποίος ερωτήθηκε σχετικά χθες Σάββατο, οι φροντίδες αυτές παρέχονται στον Αλάν κατόπιν συμφωνίας με την οικογένεια του κρατουμένου, η αναπνοή του οποίου θα συνεχίσει να υποστηρίζεται μηχανικά τουλάχιστον ως σήμερα Κυριακή.

Οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι κάνουν συχνά απεργίες πείνας για να καταγγείλουν την κράτησή τους ή τις συνθήκες υπό τις οποίες φυλακίζονται.

Όμως το Ισραήλ ενέκρινε τον περασμένο μήνα έναν αμφιλεγόμενο νόμο, ο οποίος προβλέπει την αναγκαστική σίτιση των απεργών πείνας στην περίπτωση που κρίνεται ότι η ζωή τους βρίσκεται «σε κίνδυνο». Πρόκειται για ένα μέσο, σύμφωνα με όσους τάχθηκαν υπέρ του νόμου, να διακόπτεται αυτό που χαρακτηρίζουν «εκβιασμό» από μέρους των φυλακισμένων.

Η ένωση των γιατρών του Ισραήλ αντιτάχθηκε στον νόμο αυτό, καθώς θεωρεί την αναγκαστική σίτιση μια μορφή βασανισμού και από ιατρική άποψη επικίνδυνη για την υγεία των απεργών πείνας. Κάλεσε τα μέλη της να μην εφαρμόσουν τον νόμο.

Πριν πέσει σε κώμα, ο Αλάν βρισκόταν πολύ κοντά στον θάνατο, καθώς δεν ήταν σε θέση να κινηθεί και ελάχιστα κατανοούσε τι συνέβαινε γύρω του, σύμφωνα με υποστηρικτές του. Την περασμένη εβδομάδα, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) είχε προειδοποιήσει ότι διέτρεχε «κίνδυνο άμεσου θανάτου». Ένας γιατρός της ΔΕΕΣ επισκέφθηκε τον Αλάν.

Το 2012, το Ισραήλ είχε απελευθερώσει τον Χάντερ Αντνάν, άλλο ένα μέλος της οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ που κρατείτο χωρίς δίκη, έπειτα από απεργία πείνας 66 ημερών. Είχε συλληφθεί ξανά και κρατήθηκε για έναν χρόνο ως την αποφυλάκισή του τον περασμένο μήνα.

Στη Γάζα, ο Ισλαμικός Τζιχάντ διεμήνυσε ότι θα θεωρήσει το Ισραήλ υπεύθυνο για τον τυχόν θάνατο του Αλάν και άφησε να εννοηθεί ότι θα εκδικηθεί χρησιμοποιώντας βία.

Την Τετάρτη, περίπου 200 υποστηρικτές του Αλάν είχαν συγκρουστεί με μέλη της ισραηλινής δεξιάς κοντά στο νοσοκομείο. Αστυνομικοί διέλυσαν τους διαδηλωτές και αρκετοί από όσους ενεπλάκησαν στα επεισόδια τέθηκαν υπό κράτηση, σύμφωνα με μια εκπρόσωπο της ισραηλινής αστυνομίας.


σχετικα αρθρα