current views are: 3

17 Σεπτεμβρίου 2015
Δημοσίευση12:35

Σε δίκη για διαφθορά ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας

Σε δίκη για διαφθορά παραπέμπεται ο πρωθυπουργός της Ρουμανία Βίκτορ Πόντα. 

Δημοσίευση 12:35’
αρθρο-newpost

Σε δίκη για διαφθορά παραπέμπεται ο πρωθυπουργός της Ρουμανία Βίκτορ Πόντα. 

Σε δίκη για διαφθορά παραπέμπεται ο πρωθυπουργός της Ρουμανία Βίκτορ Πόντα

Ο Πόντα, 42 ετών, που δηλώνει ότι είναι αθώος, είναι ο πρώτος εν ενεργεία ρουμάνος πρωθυπουργός που παραπέμπεται σε δίκη.

Ο πρωθυπουργός συμμετείχε σε σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Άμυνας για τη μεταναστευτική κρίση όταν έγινε αυτή η ανακοίνωση, αλλά δεν αντέδρασε αμέσως.

Τη Δευτέρα είχε δηλώσει σε συνέντευξη πως θα «σεβαστεί την απόφαση των δικαστών, όποια κι αν είναι», εκφράζοντας παράλληλα την πρόθεσή του να διατηρήσει το αξίωμά του μέχρι τις εκλογές που θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο του 2016.

Ο Πόντα κατηγορείται για «17 αδικήματα πλαστογραφίας, συνέργειας σε φοροδιαφυγή και ξεπλύματος χρήματος», για γεγονότα της περιόδου 2007-2011, όταν εργαζόταν ως δικηγόρος.

Θεωρείται ύποπτος από τη δικαιοσύνη για τη λήψη  ποσού που αντιστοιχεί σε 55.000 ευρώ εκ μέρους ενός συνεργάτη του, του Νταν Σόβα, με τον οποίο είχε υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας.

Προκειμένου να δικαιολογήσει το ποσό αυτό, το οποίο εισέπραξε σε πολλές μηνιαίες δόσεις, είχε συντάξει 17 τιμολόγια στα οποία πιστοποιούνταν ψευδώς ότι εργαζόταν για το δικηγορικό γραφείο του Σόβα.

Ο τελευταίος, που διορίστηκε στο μεταξύ τρεις φορές υπουργός από τον Πόντα, προτού αποπεμφθεί το 2014, παραπέμφθηκε σήμερα στη δικαιοσύνη για συνέργεια σε κατάχρηση εξουσίας, πλαστογραφία, φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος.


σχετικα αρθρα