current views are: 2

1 Οκτωβρίου 2015
Δημοσίευση10:47

Τα ρωσικά μαχητικά σφυροκόπησαν ξανά τη Συρία – Διπλωματικός «πυρετός» με ΗΠΑ (Βίντεο)

Για δεύτερη ημέρα ρωσικά αεροσκάφη βομβάρδισαν στόχους στην Συρία, την ώρα που επικρατεί διπλωματικός «πυρετός» με τη Δύση.

Δημοσίευση 10:47’
αρθρο-newpost

Για δεύτερη ημέρα ρωσικά αεροσκάφη βομβάρδισαν στόχους στην Συρία, την ώρα που επικρατεί διπλωματικός «πυρετός» με τη Δύση.

Για δεύτερη ημέρα ρωσικά αεροσκάφη βομβάρδισαν στόχους στην Συρία, την ώρα που επικρατεί διπλωματικός «πυρετός» με τη Δύση, που κατηγορεί τη Μόσχα ότι έχει ως στόχο αντιπάλους του σύρου προέδρου, Μπασάρ αλ Άσαντ και όχι τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Τα μαχητικά έπληξαν θέσεις, μεταξύ άλλων στην πόλη Ζισρ αλ-Σουγούρ, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο του «Στρατού της Κατάκτησης», μίας συμμαχίας ένοπλων ισλαμικών αντικαθεστωτικών οργανώσεων, ανάμεσά στις οποίες περιλαμβάνεται το Μέτωπο αλ Νόσρα, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο al-Mayadeen, που πρόσκειται στη Δαμασκό, με έδρα τον Λίβανο.

Τα ρωσικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν τουλάχιστον 30 επιδρομές κατά θέσεων αυτών των ανταρτών σε πολλές περιοχές της βορειο-δυτικής επαρχίας Ιντλίμπ, ανάμεσά τους και η ορεινή περιοχή της Ζαουίγια, αλλά και στόχους νοτιότερα στην επαρχία Χάμα, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο.

Η επαρχία Ιντλίμπ είναι μεγάλης στρατηγικής σημασίας για το καθεστώς της Δαμασκού, λόγω της εγγύτητάς την με το προπύργιό του στη Μεσόγειο, τη Λαττάκεια.

Οι δυνάμεις του «Στρατού της Κατάκτησης» προωθήθηκαν προς τις παράκτιες περιοχές της βορειο-δυτικής Συρίας μετά τον Μάιο εκδιώκοντας τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις από την πόλη του Ιντλίμπ και το Ζισρ αλ-Σουγούρ.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι πραγματοποίησε έναν νέο γύρο αεροπορικών επιθέσεων κατά τη διάρκεια της νύχτας, πλήττοντας τέσσερις στόχους της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και αποφεύγοντας αυστηρά κατοικημένες περιοχές.

Συγκεκριμένα ανέφερε πως αεροσκάφη Sukhoi-24M και Sukhoi-25 πραγματοποίησαν οκτώ εξόδους, πλήττοντας μια αποθήκη πυρομαχικών κοντά στην Ιντλίμπ, καθώς και ένα τριώροφο κέντρο διοίκησης του ΙΚΙΛ κοντά στη Χάμα. Πρόσθεσε ακόμη ότι με πλήγμα ακριβείας καταστράφηκε ένα κτίριο βόρεια της Χομς το οποίο εξόπλιζε αυτοκίνητα με εκρηκτικά για τη διενέργεια επιθέσεων αυτοκτονίας.

Το φως της δημοσιότητας είδαν, ακόμη, και πλάνα από τις χθεσινές επιδρομές

Στη Μόσχα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές έχουν ως στόχο έναν κατάλογο γνωστών τρομοκρατικών οργανώσεων και ότι είναι πολύ νωρίς για να ανακοινωθεί εάν ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ικανοποιημένος με την εξέλιξη της αεροπορικής εκστρατείας.

«Οι οργανώσεις αυτές είναι γνωστές και οι στόχοι επελέγησαν σε συντονισμό με τις συριακές ένοπλες δυνάμεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Διπλωματικός «πυρετός»

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η ένταση με τη Δύση, η οποία αμφισβητεί τις προθέσεις της ρωσικής επέμβασης, θεωρώντας ότι δεν στοχεύουν τους τζιχαντιστές, αλλά τους αντιπάλους του Άσαντ. Ρωσία και ΗΠΑ κατέληξαν σε συμφωνία για έκτακτη σύνοδο των στρατιωτικών τους, με στόχο την αποφυγή στρατιωτικών περιστατικών ανάμεσά τους στη Συρία. 

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Άστον Κάρτερ δήλωσε εξάλλου χθες ότι οι πρώτες αεροπορικές επιθέσεις της Ρωσίας πραγματοποιήθηκαν σε περιοχές όπου «πιθανόν δεν υπάρχουν τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους», ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς δήλωσε ότι «υπάρχουν ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες τα ρωσικά πλήγματα δεν είχαν στόχο το Ισλαμικό Κράτος».

Η Μόσχα, φυσικά, απέρριψε κατηγορηματικά τις αιχμές της Δύσης. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ απέρριψε ως «αβάσιμες» τις αμφιβολίες των Δυτικών. «Οι φήμες σύμφωνα με τις οποίες οι στόχοι των πληγμάτων αυτών δεν ήσαν το Ισλαμικό Κράτος δεν έχουν καμία βάση», δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, μετά τη συνάντησή του με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι στη Νέα Υόρκη, προσθέτοντας ότι δεν διαθέτει «καμία πληροφορία» για θύματα μεταξύ των αμάχων από τις επιδρομές αυτές, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε στη Μόσχα.


σχετικα αρθρα