current views are: 2

6 Οκτωβρίου 2015
Δημοσίευση11:34

«Πόλεμος» ΝΑΤΟ – Μόσχας με καταγγελίες για χερσαίες δυνάμεις στη Συρία

Κόντρα ΝΑΤΟ-Ρωσίας έχει ξεσπάσει, με αφορμή τις παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου από ρωσικά μαχητικά αλλά και για το ενδεχόμενο να έχουν αναπτυχθεί από τη Μόσχα χερσαίες δυνάμεις στη Συρία.

Δημοσίευση 11:34’
αρθρο-newpost

Κόντρα ΝΑΤΟ-Ρωσίας έχει ξεσπάσει, με αφορμή τις παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου από ρωσικά μαχητικά αλλά και για το ενδεχόμενο να έχουν αναπτυχθεί από τη Μόσχα χερσαίες δυνάμεις στη Συρία.

Κόντρα ΝΑΤΟ-Ρωσίας έχει ξεσπάσει, με αφορμή τις παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου από ρωσικά μαχητικά, αλλά και για το ενδεχόμενο να έχουν αναπτυχθεί από τη Μόσχα χερσαίες δυνάμεις στη Συρία.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ έκανε λόγο για σημαντική παρουσία χερσαίων δυνάμεων της Ρωσίας στη Συρία παρά το ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αποκλείσει τέτοιο ενδεχόμενο.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι έχουμε καταγράψει μία σημαντική ανάπτυξη των ρωσικών δυνάμεων στη Συρία: αεροπορικές και αντιαεροπορικές δυνάμεις αλλά και χερσαία στρατεύματα σε σχέση με την αεροπορική βάση που διαθέτουν καθώς και μία αυξανόμενη παρουσία ναυτικών δυνάμεων», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Σε διάψευση προχώρησε πκαι ο επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας του ρωσικού κάτω κοινοβουλίου (Δούμα), ο ναύαρχος Βλαντίμιρ Κομογέντοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti. Ο Κομογέντοφ δήλωσε ότι η Ρωσία δεν πραγματοποιεί χερσαίες επιχειρήσεις στη Συρία και δεν πρόκειται να το πράξει.

Επιπλέον, ο Κομογέντοφ, ο οποίος χθες Δευτέρα χαρακτήρισε πιθανό ρώσοι εθελοντές να μεταβούν στη Συρία για να πολεμήσουν, είπε σήμερα ότι η Μόσχα εμποδίζει τις όποιες προσπάθεις πολιτών της να εμπλακούν στη συριακή σύγκρουση ώστε να ενταχθούν στις τάξεις όποιας από τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της ρωσικής Άνω Βουλής δήλωσε ότι η Μόσχα θα εξετάσει το ενδεχόμενο επέκτασης των αεροπορικών της επιδρομών στο έδαφος του Ιράκ, εάν λάβει σχετικό αίτημα από τη Βαγδάτη, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο μέχρι τώρα.

Κόντρα και για τις παραβιάσεις

Αντιπαράθεση υπάρχει και για το ζήτημα των παραβιάσεων στην Τουρκία, τις οποίες απέδωσε η Μόσχα στις κακές καιρικές συνθήκες. Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ εξέφρασε σήμερα την άποψη ότι η στρατιωτική συμμαχία χρησιμοποιεί την από λάθος, κατά την Μόσχα, παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου από ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος για να διαστρεβλώσει τους στόχους της ρωσικής αεροπορικής εκστρατείας στη Συρία, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

«Η εντύπωση είναι ότι το περιστατικό στον τουρκικό εναέριο χώρο χρησιμοποιήθηκε για να συνδέσει το ΝΑΤΟ ως οργανισμό με την εκστρατεία ενημέρωσης που πραγματοποιεί η Δύση με στόχο την διαστρέβλωση του σκοπού των επιχειρήσεων που πραγματοποιούν οι ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις στη Συρία», δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ο Αλεξάντερ Γκρούσκο.

Τις εξηγήσεις της Μόσχας σχετικά με το συμβάν αμφισβήτησε και ο κ. Στόλτενμπεργκ λέγοντας ότι σημειώθηκαν δύο παραβιάσεις, οι οποίες διήρκεσαν περισσότερο από μερικά δευτερόλεπτα, γεγονός που πιστοποίησε άλλωστε στο Reuters και αμερικανός αξιωματούχος ο οποίος διατήρησε την ανωνυμία του και ο οποίος χαρακτήρισε «παρατραβηγμένους» τους ρωσικούς ισχυρισμούς περί λάθους.

Ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας είπε ότι η υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συμμαχία του ΝΑΤΟ -μέλος της οποίας είναι η Τουρκία που διαθέτει μάλιστα την δεύτερη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη περιλαμβανομένων χερσαίων δυνάμεων και πλοίων στην ανατολική Μεσόγειο- δεν έχει λάβει «κάποια πραγματική εξήγηση» από την Μόσχα σχετικά με τις παραβιάσεις.

Ερντογάν σε Μόσχα: Θα χάσετε πολλά αν χάσετε τη φιλία της Τουρκίας

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από την πλευρά του προειδοποίησε τη Ρωσία ότι θα χάσει πολλά αν καταστρέψει τη φιλία της με την Άγκυρα.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας προειδοποίησε ακόμη πως η χώρα του δεν θα παραμείνει υπομονετική μπροστά στις παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη.

«Μια επίθεση στην Τουρκία σημαίνει μια επίθεση στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ερντογάν σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες μαζί με τον βέλγο πρωθυπουργό. «Η θετική σχέση μας με τη Ρωσία είναι γνωστή. Αλλά αν η Ρωσία χάσει μία φίλη σαν την Τουρκία, με την οποία συνεργάζεται σε πολλά θέματα, θα χάσει πολλά, και θα πρέπει να το ξέρει αυτό», είπε.

Συνεχίζεται το ρωσικό σφυροκόπημα

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι επιθέσεις των ρωσικών μαχητικών. Πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν στόχους γύρω και μέσα στην Παλμύρα στη Συρία, αλλά και στη βόρεια επαρχία του Χαλεπιού, όπως μετέδωσε σήμερα η κρατική συριακή τηλεόραση επικαλούμενη στρατιωτική πηγή.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, από τις επιδρομές καταστράφηκαν 20 οχήματα και τρεις αποθήκες όπλων στην Παλμύρα η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Στην επαρχία Χαλέπι η ρωσική πολεμική αεροπορία έπληξε στόχους στις πόλεις αλ Μπαμπ και Ντέιρ Χάφερ, περίπου 20 χιλιόμετρα ανατολικά του στρατιωτικού αεροδρομίου το οποίο πολιορκούν οι τζιχαντιστές.


σχετικα αρθρα