current views are: 2

13 Οκτωβρίου 2015
Δημοσίευση20:12

Αλλαγή φρουράς στην ηγεσία του Die Linke – Σε ποιους παρέδωσε τα ηνία ο Γκρέγκορ Γκίζι

Την προεδρία του γερμανικού αριστερού κόμματος Die Linke παρέδωσε σήμερα ο Γκρέγκορ Γκίζι. 

Δημοσίευση 20:12’
αρθρο-newpost

Την προεδρία του γερμανικού αριστερού κόμματος Die Linke παρέδωσε σήμερα ο Γκρέγκορ Γκίζι. 

Την προεδρία του γερμανικού αριστερού κόμματος Die Linke παρέδωσε σήμερα ο Γκρέγκορ Γκίζι

Νέοι πρόεδροι της ΚΟ του κόμματος στη Bundestag θα είναι η Ζάρα Βάγκενκνεχτ και ο  Ντίτμαρ Μπαρτς, οι οποίοι, κατά την σημερινή ψηφοφορία έλαβαν 78% και 91,6% αντίστοιχα. 

Ο Γκρέγκορ Γκίζι, ο οποίος δεν ήταν καν υποψήφιος, αποτραβιέται έπειτα από 25 χρόνια από την «πρώτη γραμμή» της γερμανικής πολιτικής, αλλά, όπως είπε ο ίδιος σε «αποχαιρετιστήριο» γεύμα με δημοσιογράφους, θα παραμείνει βουλευτής, δίνοντας έμφαση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και θα γράψει την αυτοβιογραφία του. Τα τελευταία χρόνια υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της εφαρμογής μιας νέας «ανατολικής πολιτικής» («Ostpolitik») και της καλλιέργειας νέας σχέσης με την Μόσχα, ενώ, στο θέμα της κρίσης του ευρώ, στάθηκε πάντα αλληλέγγυος προς την Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι το κόμμα του καταψήφισε τα προγράμματα βοήθειας, με το σκεπτικό ότι τα χρήματα καταλήγουν στις τράπεζες και όχι στον ελληνικό λαό.

Γεννημένος το 1948 στο Ανατολικό Βερολίνο, από πατέρα υψηλόβαθμο αξιωματούχο του καθεστώτος, ανήκε στην μεταρρυθμιστική πτέρυγα του Κόμματος Σοσιαλιστικής Ενότητας (SED) που υποστηριζόταν από τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και ηγήθηκε της μετάλλαξης του σε Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (PDS). Ο ίδιος είχε ταχθεί κατά της επανένωσης της Γερμανίας, υποστηρίζοντας ένα μοντέλο συνεργασίας των δύο πλευρών, ενώ την δεκαετία του ‘90 κατηγορήθηκε από βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών για συνεργασία με την Stasi. Ο κ. Γκίζι αντέκρουσε τις κατηγορίες και δικαιώθηκε, αλλά, όπως δήλωσε, δεν έχει έκτοτε πει «ούτε καλημέρα» στους βουλευτές που τον κατηγόρησαν. Το 2012 αποκαλύφθηκε ότι παρακολουθείτο από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Προστασία του Συντάγματος, γεγονός που καταδικάστηκε από το σύνολο των συναδέλφων του.

Όπως είπε ο ίδιος στους δημοσιογράφους, ως μεγαλύτερη επιτυχία του θεωρεί το γεγονός ότι «υπάρχει σε όλη την Γερμανία ένα κόμμα στα αριστερά του SPD, το οποίο μάλιστα είναι από το 2013 και αξιωματική αντιπολίτευση στην Βουλή». Μια άλλη επιτυχία του ωστόσο, ενδεικτική της ρητορικής του δεινότητας, ήταν η αναγόρευσή του από τον Σύνδεσμο Λογογράφων στην Γερμανική Γλώσσα στον «καλύτερο ομιλητή της προεκλογικής εκστρατείας του 2013».


σχετικα αρθρα