ΔΙΕΘΝΗ

Πορτογαλία: Συμφώνησαν σε κυβέρνηση Σοσιαλιστές - Αριστεροί

Δημοσίευση 21 Οκτωβρίου 2015, 16:09 / Ανανεώθηκε 21 Οκτωβρίου 2015, 16:13
Πορτογαλία: Συμφώνησαν σε κυβέρνηση Σοσιαλιστές - Αριστεροί
Facebook Twitter Whatsapp

Μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα βρίσκεται ο πρόεδρος της Πορτογαλίας, ο οποίος καλείται να δώσει λύση στο πολιτικό αδιέξοδο που δημιουργήθηκε από το αποτέλεσμα των εκλογών. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα βρίσκεται ο πρόεδρος της Πορτογαλίας, ο οποίος καλείται να δώσει λύση στο πολιτικό αδιέξοδο που δημιουργήθηκε από το αποτέλεσμα των εκλογών

Ο Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα έχει να επιλέξει ανάμεσα σε μία λύση κεντροδεξιάς κυβέρνησης μειοψηφίας υπό τον νικητή των εκλογών Πέδρο Πάσος Κοέλιο, και σε αυτή μίας κυβέρνησης υπό τους σοσιαλιστές σε συνεργασία με την αριστερά, η οποία διαθέτει την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο της χώρας.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Αριστερό Μπλοκ και ο συνασπισμός κομμουνιστών-πρασίνων κέρδισαν συνολικά 122 έδρες από τις 230 που διαθέτει η Βουλή, έναντι 107 για τον συνασπισμό της δεξιάς.

Ήδη, ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Αντόνιο Κόστα ήρθε σε συμφωνία με τα δύο κόμματα της αριστεράς, το Μπλόκο και το Κομμουνιστικό Κόμμα Πορτογαλίας, κάτι για το οποίο ενημέρωσε χθες τον πρόεδρο της χώρας, ζητώντας την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

«Πληροφορήσαμε (τον πρόεδρο) ότι μετά τις επαφές που είχαμε με το Κομμουνιστικό Κόμμα και το Αριστερό Μπλοκ... υφίστανται οι προϋποθέσεις για να σχηματιστεί μια κυβέρνηση που θα έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας του κοινοβουλίου», είπε ο Κόστα στους δημοσιογράφους τονίζοντας ότι η κεντροδεξιά δεν μπορεί να δώσει τέτοιες εγγυήσεις.

Σε μία τέτοια περίπτωση, η Πορτογαλία θα γίνει η δεύτερη χώρα της ευρωζώνης όπου τα κόμματα της αριστεράς θα συμμετάσχουν στην κυβέρνηση. 

Μολαταύτα ο πρωθυπουργός και επικεφαλής του κεντροδεξιού συνασπισμού, Πέντρο Πάσος Κοέλιο, επανέλαβε ότι αναμένει να λάβει εκείνος την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Μπροστά σ' αυτό το αδιέξοδο, όλα τα βλέμματα είναι στραμμμένα στον πρόεδρο Καβάκο Σίλβα, ο οποίος οφείλει να ορίσει τον επικεφαλής της επόμενης κυβέρνησης αφού θα έχει διαβουλευθεί με το σύνολο των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο.

Οι διαβουλεύσεις αυτές, ένα πρώτο στάδιο που επιβάλλεται από το Σύνταγμα πριν από τον ορισμό του πρωθυπουργού, πρόκειται να ολοκληρωθούν σήμερα.

Σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές, ο αρχηγός του κράτους θα επιμείνει στην πορτογαλική συνταγματική παράδοση και θα ορίσει επικεφαλής της κυβέρνησης τον επικεφαλής του σχηματισμού που κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές, δηλαδή τον Πάσος Κοέλιο.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr