ΔΙΕΘΝΗ

Πορτογαλία όπως... Ελλάδα; Πέφτει ο Κοέλιο, η Αριστερά ετοιμάζεται να κυβερνήσει

από Παναγιώτη Βελισσάρη - Δημοσίευση 10 Νοεμβρίου 2015, 16:42 / Ανανεώθηκε 10 Νοεμβρίου 2015, 17:00
Πορτογαλία όπως... Ελλάδα; Πέφτει ο Κοέλιο, η Αριστερά ετοιμάζεται να κυβερνήσει
Facebook Twitter Whatsapp

Η ώρα της κρίσης για την κεντροδεξιά κυβέρνηση μειοψηφίας του Πέδρο Πάσος Κοέλιο στην Πορτογαλία έφτασε. Σήμερα η Βουλή της χώρας αποφασίζει εάν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης ή εάν θα ανοίξει τον δρόμο για την εξουσία στη συμμαχία των σοσιαλιστών με τα αριστερά κόμματα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η ώρα της κρίσης για την κεντροδεξιά κυβέρνηση μειοψηφίας του Πέδρο Πάσος Κοέλιο στην Πορτογαλία έφτασε. Σήμερα η Βουλή της χώρας αποφασίζει εάν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης ή εάν θα ανοίξει τον δρόμο για την εξουσία στη συμμαχία των σοσιαλιστών με τα αριστερά κόμματα.

Το πιθανότερο σενάριο είναι το δεύτερο καθώς το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Αριστερό Μπλοκ και το Κομμουνιστικό Κόμμα της Πορτογαλίας κατέχουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, έχουν διαμηνύσει πως δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης και έχουν έρθει σε συμφωνία για το κυβερνητικό πρόγραμμα και φαίνονται αποφασισμένοι να αντιστρέψουν τη λιτότητα που επέβαλε ο Πάσος Κοέλιο που ναι μεν έβγαλε τη χώρα από την κρίση αλλά με τεράστιο κοινωνικό κόστος.

Μία συμφωνία που επισημοποιήθηκε - όπως μεταδίδουν τα πορτογαλικά ΜΜΕ- πριν από λίγο, στο περιθώριο της συνεδρίασης της Βουλής. Πρόκειται για ένα προγραμματικό πλαίσιο σε βάθος τετραετίας, σύμφωνα με το έγγραφο, το οποίο αναφέρει:

Υπάρχει συνταγματική βάση ώστε το Σοσιαλιστικό Κόμμα να σχηματίσει κυβέρνηση, να παρουσιάσει το κυβερνητικό του πρόγραμμα, να αναλάβει τη διακυβέρνηση και να διασφαλίσει μία  μόνιμη λύση. 

Οι Σοσιαλιστές, επιμένουν πως θα σεβαστούν τις δεσμεύσεις της χώρας προς τις Βρυξέλλες καθώς θα προσπαθούν να εφαρμόσουν το σχέδιό τους για ενίσχυση των εισοδημάτων των νοικοκυριών.

Τι θα γίνει όμως σε περίπτωση που η κεντροδεξιά συμμαχία δεν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης; Οι επιλογές του προέδρου Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα είναι δύο: 

  • Θα μπορούσε να ζητήσει από την κυβέρνηση του Πάσος Κοέλιο να παραμείνει στην ηγεσία της χώρας ως υπηρεσιακή προκειμένου να διεξαχθούν εκ νέου εκλογές την επόμενη χρονιά, καθώς το σύνταγμα απαγορεύει τη διεξαγωγή δύο αναμετρήσεων μέσα σε ένα εξάμηνο, μία διαδικασία δηλαδή μακρά και χρονοβόρα.
  • Η δεύτερη επιλογή για τον Πρόεδρο, είναι να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον ηγέτη των Σοσιαλιστών Αντόνιο Κόστα.

Η προοπτική βεβαίως να αναλάβει την εξουσία μία αριστερή συμμαχία υπό τους Σοσιαλιστές, δεν είναι το ιδανικότερο σενάριο για τους επενδυτές, όπως σχολιάζει το Reuters. 

Όπως ανέφερε και η υπουργός Οικονομικών Μαρία Αλμπουκέρκ, προειδοποίησε πως ενδεχόμενη αποτυχία στην προσπάθεια να μειωθεί το έλλειμμα θα οδηγήσει σε νέα κρίση χρέους και συνεπακόλουθα σε νέο πρόγραμμα προσαρμογής

«Μην έχετε αμφιβολίες, εάν η Πορτογαλία αναγκαστεί να ζητήσει ακόμα ένα πρόγραμμα βοήθειας, οι θυσίες που θα αναγκαστούμε να κάνουμε είναι ακόμα μεγαλύτερες» είπε χαρακτηριστικά κατά τη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις και συνέχισε: 

Δεν χρειάζεται να φανταστούμε τις συνέπειες, αρκεί να δούμε την πρόσφατη εμπειρία της Ελλάδας και το κόστος της κυβέρνησής της να δώσει τέλος στη λιτότητα… Περισσότερη ύφεση, περισσότερη φτώχεια και ανεργία, περισσότερη εξάρτηση από το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους πιστωτές. 

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr