ΔΙΕΘΝΗ

Αναφορές για παρουσία ρωσικών χερσαίων στρατευμάτων στη Συρία

Δημοσίευση 19 Νοεμβρίου 2015, 00:23 / Ανανεώθηκε 19 Νοεμβρίου 2015, 01:30
Αναφορές για παρουσία ρωσικών χερσαίων στρατευμάτων στη Συρία
Facebook Twitter Whatsapp

Ερωτήματα και συζητήσεις προκαλεί ένας στρατιωτικός χάρτης – πλάνα με τον οποίο προβλήθηκαν σε ρεπορτάζ της ρωσικής τηλεόρασης- που αφήνει να εννοηθεί ότι η μονάδα του πυροβολικού επιχειρεί στην επαρχεία Χομς της Συρίας.

Ερωτήματα και συζητήσεις προκαλεί ένας στρατιωτικός χάρτης – πλάνα με τον οποίο προβλήθηκαν σε ρεπορτάζ της ρωσικής τηλεόρασης- που αφήνει να εννοηθεί ότι η μονάδα του πυροβολικού επιχειρεί στην επαρχεία Χομς της Συρίας.

Ειδικότερα, το ρωσικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today (RT) μετέδωσε χθες ένα ρεπορτάζ για τη συνεδρίαση του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της Ρωσίας την ίδια ημέρα που ήταν αφιερωμένη στις επιχειρήσεις οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη στο συριακό έδαφος, παρόντος του προέδρου Πούτιν.

Στο ρεπορτάζ, 15λεπτης διάρκειας, ένας χάρτης με τις «κινήσεις των συριακών ένοπλων δυνάμεων στον τομέα Μαχίν», στην επαρχία Χομς, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, εμφανίζεται για μερικά δευτερόλεπτα. Μια θέση της «Ρεπουμπλικανικής Φρουράς», μιας επίλεκτης μονάδας του συριακού στρατού, είναι σημειωμένη στη Σαντάντ, επίσης στην επαρχία Χομς.

Ωστόσο νότια αυτής της πόλης και κοντά στην κοινότητα Χάμρατ σημειώνονται δύο θέσεις με κωδικούς του ρωσικού στρατού: «5 Gabatr 120ής ABR 2A65 Msta B, έξι στοιχεία από τις 14:00 06.11.». Στην ορολογία του ρωσικού στρατού, τα ακρώνυμα αυτά σηματοδοτούν συστοιχίες πυροβόλων Χόβιτσερ διαμετρήματος 152 χιλιοστών, τύπου Msta 2A65, που ανήκουν στην 120ή ταξιαρχία Πυροβολικού του ρωσικού στρατού.

Η συγκεκριμένη ταξιαρχία εδρεύει στο Κέμεροβο, στη Σιβηρία.

Γύρω από τη Σαντάντ μαίνονται συχνά μάχες ανάμεσα στον συριακό στρατό και τους τζιχαντιστές του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους.

Πηγή στον συριακό στρατό είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «Ρώσοι σύμβουλοι βρίσκονται στη Σαντάντ για να παρέχουν συμβουλές στις συριακές ένοπλες δυνάμεις στη χρήση του πυροβολικού».

Ερωτηθείς σχετικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι «δεν είναι ειδικός στους στρατιωτικούς χάρτες» παραπέμποντας «στο υπουργείο Άμυνας». Το υπουργείο Άμυνας από την πλευρά του, δεν απάντησε στις ερωτήσεις που έθεσε τηλεφωνικά και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Δεν υπάρχουν χερσαία στρατεύματα επί του πεδίου και Ρώσοι στρατιωτικοί δεν διεξάγουν χερσαίες επιχειρήσεις», επέμεινε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Πεσκόφ. «Υπάρχουν τεχνικοί για την υποστήριξη των αεροπορικών δυνάμεων στην επιχείρηση τους», πρόσθεσε, αναφερόμενος στα πληρώματα εδάφους της ρωσικής ΠΑ.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, οι ΗΠΑ επικήρυξαν με 5 εκατ. δολάρια τον Αμπού Μουχάμαντ αλ Σιμάλι, ηγετικού στελέχους της των τρομοκρατών του ΙΚ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε πως ο Σιμάλι διευκόλυνε την μετακίνηση επίδοξων μαχητών της τρομοκρατικής οργάνωσης από την Τουρκία στη Συρία, προσθέτοντας πως ανάμεσά τους ήταν υπήκοοι της Αυστραλίας, χωρών της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.