ΔΙΕΘΝΗ

Πάνοπλη και με υπεραρμοδιότητες η νέα Frontex – Παρέμβαση στα σύνορα χωρίς αίτημα των κρατών

από Παναγιώτη Βελισσάρη - Δημοσίευση 15 Δεκεμβρίου 2015, 19:53 / Ανανεώθηκε 22 Ιουνίου 2016, 18:24
Πάνοπλη και με υπεραρμοδιότητες η νέα Frontex – Παρέμβαση στα σύνορα χωρίς αίτημα των κρατών
Facebook Twitter Whatsapp

Τα σχέδια για τη δημιουργία μίας νέας ευρωπαϊκής ακτοφυλακής που θα διαθέτει το δικό της προσωπικό, διευρυμένες αρμοδιότητες και τη δυνατότητα να παρεμβαίνει στα σύνορα κράτους – μέλους της ΕΕ χωρίς τη συγκατάθεσή του παρουσίασε σήμερα η Κομισιόν.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τα σχέδια για τη δημιουργία μίας νέας ευρωπαϊκής ακτοφυλακής που θα διαθέτει το δικό της προσωπικό, διευρυμένες αρμοδιότητες και τη δυνατότητα να παρεμβαίνει στα σύνορα κράτους – μέλους της ΕΕ χωρίς τη συγκατάθεσή του παρουσίασε σήμερα η Κομισιόν.

Πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η διαφύλαξη της ζώνης Σένγκεν από την κατάρρευση λόγων των μαζικών προσφυγικών ροών, και για πολλούς θεωρείται ως η μεγαλύτερη μεταφορά εθνικών αρμοδιοτήτων στις Βρυξέλλες από τη δημιουργία της ευρωζώνης. 

Το νέο σώμα θα διαθέτει επανδρωμένα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πλοία καθώς και 1500 συνοριοφύλακες έτοιμους να αναπτυχθούν εντός τριών ημερών όταν εντοπιστεί μία «τρύπα» στα εξωτερικά σύνορα της ζώνης του Σένγκεν

Τα κράτη – μέλη της Σένγκεν θα διαθέτουν το 2% με 3% της υπάρχουσας συνοριοφυλακής τους στο νέο σώμα. Οι αξιωματικοί θα μπορούν να έχουν μαζί τους όπλα τα οποία θα χρησιμοποιούν σε περίπτωση αυτοάμυνας. Οι μονάδες θα φορούν στο μπράτσο ένα μπλε περιβραχιόνιο με τη σημαία της ΕΕ πάνω από τη στολή τους. 

«Κατά τη διάρκεια των καθηκόντων τους, τα μέλη των ομάδων θα μπορούν να έχουν μαζί τους όπλα, οπλισμό και εξοπλισμό που έχει εγκριθεί βάσει της οικείας νομοθεσίας του εκάστοτε κράτους – μέλους», αναφέρει το προσχέδιο νόμου που δημοσιεύτηκε σήμερα. 

Τα αρχηγεία της νέας συνοριοφυλακής θα έχουν προσωπικό 1000 ατόμων οι οποίο θα διενεργούν υποχρεωτικούς ελέγχους στα εθνικά σύνορα ώστε να εντοπίσουν αδύναμα σημεία. Ο προϋπολογισμός του θα ανέλθει μέχρι το 2020 στα 322 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. 

Η υπηρεσία θα έχει ένα γραφείο επιστροφών, τα μέλη του οποίου θα έχουν αρμοδιότητα τη συνοδεία των παράνομων μεταναστών που απελαύνονται. Το νέο σώμα επίσης θα έχει ως αρμοδιότητα την  «διασφάλιση της εσωτερικής ασφάλειας», περιλαμβανομένης της δυνατότητας αντιμετώπισης τρομοκρατικών και εγκληματικών απειλών. 

Βάσει των προτάσεων, τα κράτη – μέλη θα μπορούν να ζητούν τη συνδρομή της νέας υπηρεσίας όταν δεν μπορούν να ελέγχουν τις μεταναστευτικές ροές στα σύνορά τους. Ωστόσο η Κομισιόν διαμήνυσε ότι θα περιλαμβάνεται η «δυνατότητα παρέμβασης» για το νέο σώμα, που θα του επιτρέπει να αναπτύσσει δυνάμεις στο έδαφος ενός κράτους ακόμα και εάν αυτό δεν έχει ζητήσει βοήθεια. 

Όπως μεταδίδει η βρετανική εφημερίδα Telegraph επικαλούμενη ευρωπαίο αξιωματούχο, «τα κράτη ίσως να μην συμφωνήσουν. Ωστόσο η απόφαση ελήφθη, και είναι καθήκον του κράτους – μέλους να εφαρμόσει τις ειλημμένες αποφάσεις». 

Ανάμεσα στις δυνατότητες της νέας συνοριοφυλακής είναι και αυτή της παρέμβασης σε κράτη που δεν είναι μέλη της ΕΕ, όπως η Σερβία, εφόσον υπάρξει αίτημα για βοήθεια. 

Παρουσιάζοντας την πρόταση της Επιτροπής, ο αντιπρόεδρος Φρανς Τίμερμανς δήλωσε: 

Σ’ ένα χώρο ελεύθερης μετακίνησης χωρίς εσωτερικά σύνορα, η διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης πρέπει να γίνει κοινή ευθύνη. Η προσφυγική κρίση ανέδειξε σαφείς αδυναμίες και κενά στον υπάρχοντα μηχανισμό φύλαξης των συνόρων.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε ότι η πρόταση της Επιτροπής θα ενισχύσει την ασφάλεια για τους Ευρωπαίους πολίτες και θα βελτιώσει τη διαχείριση των συνόρων. «Σήμερα δημιουργούμε περισσότερη Ευρώπη, για την καλύτερη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων, για την αύξηση των επιστροφών των παράτυπων μεταναστών, για την ενίσχυση του συστήματος ασύλου γι αυτούς που έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας και για την ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ», δήλωσε ο Έλληνας επίτροπος.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr