current views are: 5

12 Ιανουαρίου 2016
Δημοσίευση19:44

Έκτακτο διάγγελμα Μέρκελ για το χτύπημα στην Τουρκία – Κοινός μας εχθρός οι τρομοκράτες

«Οι τρομοκράτες είναι εχθροί όλων των ελεύθερων ανθρώπων», δήλωσε σε έκτακτο διάγγελμά της με αφορμή το τρομοκρατικό χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Δημοσίευση 19:44’

«Οι τρομοκράτες είναι εχθροί όλων των ελεύθερων ανθρώπων», δήλωσε σε έκτακτο διάγγελμά της με αφορμή το τρομοκρατικό χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

«Οι τρομοκράτες είναι εχθροί όλων των ελεύθερων ανθρώπων», δήλωσε σε έκτακτο διάγγελμά της με αφορμή το τρομοκρατικό χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, εκφράζοντας την αποφασιστικότητα του Βερολίνου και των διεθνών εταίρων του για την από κοινού αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

«Σήμερα (η τρομοκρατία) χτύπησε την Κωνσταντινούπολη. Προηγουμένως, το Παρίσι, την Κοπεγχάγη, την Τύνιδα και τόσες άλλες τοποθεσίες. Η διεθνής τρομοκρατία επιλέγει διάφορες τοποθεσίες για τις επιθέσεις της. Ο στόχος της όμως είναι πάντα ο ίδιος: η ελεύθερη ζωή μας, σε ελεύθερες κοινωνίες. Οι τρομοκράτες είναι εχθροί όλων των ελεύθερων ανθρώπων. Ναι, είναι εχθροί όλης της ανθρωπιάς – είτε στην Συρία, είτε στην Τουρκία είτε στην Γαλλία είτε στην Γερμανία. Θα επικρατήσει όμως ακριβώς αυτή η ελευθερία και η αποφασιστικότητά μας να δράσουμε εναντίον αυτών των τρομοκρατών από κοινού με τους διεθνείς εταίρους μας», δήλωσε η καγκελάριος και εξέφρασε την συμπαράστασή της στις οικογένειες των θυμάτων και των τραυματιών.

«Αισθανόμαστε αλληλέγγυοι με τους ανθρώπους στην Τουρκία», τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ και ανέφερε ότι μίλησε ήδη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, οι οποίοι της εξέφρασαν την συμπαράσταση της τουρκικής κυβέρνησης και του τουρκικού λαού, καθώς τα περισσότερα θύματα της επίθεσης ήταν Γερμανοί.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος επικαλέστηκε πληροφορίες του Τούρκου ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, οι νεκροί της επίθεσης είναι 10, εκ των οποίων οι οκτώ Γερμανοί και οι τραυματίες 15, μεταξύ των οποίων 9 Γερμανοί. Διευκρίνισε πάντως ότι οι αριθμοί δεν έχουν ακόμη επαληθευτεί από τους γερμανούς διπλωμάτες που βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη.

«Είναι για όλους μας δύσκολες ώρες. Πάνε χρόνια από την τελευταία φορά που η τρομοκρατία χτύπησε τόσο σκληρά την Γερμανία, αλλά ξέραμε πάντα ότι το καρκίνωμα της τρομοκρατίας δεν σταματά στην Τουρκία ή στην Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Σταϊνμάιερ και μίλησε για «ώρες θρήνου, οργής και φρίκης». Τόνισε ωστόσο ότι «δεν θα επιτρέψουμε να μας εκφοβίσουν δολοφονίες και βία».

Αργότερα απόψε αναμένεται να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο, ενώ είναι πιθανό τις επόμενες ώρες να μεταβεί στην Τουρκία ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας Ντε Μεζιέρ. Το ερώτημα για το Βερολίνο είναι τώρα κυρίως εάν το χτύπημα είχε στόχο συγκεκριμένα τους γερμανούς τουρίστες στην Τουρκία.

Στο μεταξύ όπως ανακοίνωσε το ταξιδιωτικό πρακτορείο του Βερολίνου Lebenslust Touristik, κάποιοι από τους Γερμανούς που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στην επίθεση συμμετείχαν σε ταξίδι αναψυχής που είχε οργανώσει το γραφείο αυτό.

«Μεταξύ των Γερμανών πολιτών που σκοτώθηκαν βρίσκονται σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτουμε πολλοί τουρίστες που συμμετείχαν σε ένα ταξίδι που είχε οργανώσει το Lebenslust Touristik στο Βερολίνο» ανέφερε το πρακτορείο σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε.

«Επιπλέον, υπάρχουν φόβοι ότι υπάρχει ένας ακόμα μεγαλύτερος αριθμός μελών του γκρουπ που έχει τραυματιστεί» καθώς «τη στιγμή της επίθεσης, 33 άνθρωποι βρίσκονταν στην Κωνσταντινούπολη» παραθερίζοντας με το πρακτορείο του Βερολίνου.


σχετικα αρθρα