ΔΙΕΘΝΗ

Καταπέλτης για τη Ρωσία το βρετανικό πόρισμα για τον Λιτβινένκο

Δημοσίευση 21 Ιανουαρίου 2016, 21:02 / Ανανεώθηκε 21 Ιανουαρίου 2016, 21:39
Καταπέλτης για τη Ρωσία το βρετανικό πόρισμα για τον Λιτβινένκο
Facebook Twitter Whatsapp

Κατηγορίες κατά της Μόσχας για τον θάνατο του πρώην πράκτορα της KGB και ρώσου αντιφρονούντα Αλεξάντρ Λιτβινένκο στο Λονδίνο το 2006 εκτοξεύει ο βρετανός δικαστής με το πολυσέλιδο πόρισμά του, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Για δήθεν έρευνες κάνει λόγο το Κρεμλίνο.

Κατηγορίες κατά της Μόσχας για τον θάνατο του πρώην πράκτορα της KGB και ρώσου αντιφρονούντα Αλεξάντρ Λιτβινένκο στο Λονδίνο το 2006 εκτοξεύει ο βρετανός δικαστής με το πολυσέλιδο πόρισμά του, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. 

Για επιβεβαίωση των όσων πίστευε ανέκαθεν και η δική του κυβέρνηση αλλά και η προηγούμενη στη Βρετανία έκανε λόγο ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ενώ το Κρεμλίνο σχολιάζει ότι πρόκειται για «δήθεν έρευνα» και προειδοποιεί για περαιτέρω δηλητηρίαση των διμερών σχέσεων.

Τι λέει το πόρισμα του δικαστή

«Είμαι βέβαιος ότι ο Α. Λιτβινένκο δεν κατανάλωσε το πολώνιο-210 κατά λάθος ή για να αυτοκτονήσει. Είμαι βέβαιος, αντιθέτως, ότι έπεσε θύμα σκόπιμης δηλητηρίασης από άλλους», δηλώνει ο σερ Ρόμπερτ Οουεν στην 328σέλιδη έκθεσή του.

«Είμαι βέβαιος ότι οι κ.κ. Λουγκοβόι και Κοβτούβ έβαλαν το πολώνιο -210 στην τσαγιέρα στο Pine Bar την 1η Νοεμβρίου 2006. Είμαι επίσης βέβαιος ότι το έκαναν με την πρόθεση να δηλητηριάσουν τον Α. Λιτβινένκο», αναφέρει ακόμα και προσθέτει:  «Είμαι βέβαιος ότι οι δύο άνδρες είχαν κάνει και προηγούμενη απόπειρα δηλητηρίασης κατά του κ. Λιτβινιένκο, επίσης χρησιμοποιώντας πολώνιο-210 κατά τη διάρκεια συνάντησης στην έδρα της εταιρείας (διαχείρισης, ασφάλειας και ανάλυσης κινδύνου) Erinys στις 16 Οκτωβρίου 2006».

«Είμαι επίσης βέβαιος ότι οι κ.κ. Λουγκοβόι και Κοβτούν γνώριζαν ότι έκαναν χρήση ενός θανατηφόρου δηλητηρίου ...και ότι είχαν την πρόθεση να σκοτώσουν τον Α. Λιτβινένκο», γράφει ο δικαστής. «Δεν πιστεύω, αντίθετα, ότι γνώριζαν ακριβώς ποιον τύπο χημικής ουσίας χρησιμοποιούσαν».

«Οταν ο κ. Λουγκοβόι δηλητηρίασε τον Α. Λιτβινένκο, είναι πιθανό ότι το έκανε κατ΄εντολήν του FSB (των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών). Θα πρόσθετα ότι θεωρώ πως αυτό αποτελεί ισχυρή πιθανότητα. Ανακάλυψα ότι ο κ. Κοβτούν έλαβε επίσης μέρος στη δηλητηρίαση. Συμπεραίνω λοιπόν ότι και εκείνος επίσης ενεργούσε κατ΄εντολήν του FSB».

«Το γεγονός ότι ο Α. Λιτβινιένκο δηλητηριάσθηκε με πολώνιο-210 που είχε παραχθεί σε πυρηνικό αντιδραστήρα οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι κ. κ. Λουγκοβόι και Κοβοτούν ενεργούσαν για λογαριασμό ενός κράτους παρά μίας εγκληματικής οργάνωσης».

Ο βρετανός δικαστής προσθέτει ότι το πολώνιο-210 «θα μπορούσε» να έχει προέλθει από το πυρηνικό εργοστάσιο Avangard, κοντά στο Νόζνι-Νοβγκορόντ, στο κέντρο της ευρωπαϊκής Ρωσίας.

«Βασιζόμενος σε όλα τα αποδεικτικά στοιχεία και τις αναλύσεις που έχω στη διάθεσή μου, ανακάλυψα ότι η επιχείρηση του FSB είχε πιθανόν εγκριθεί από τον κ. Πατρούτσεφ (Νικολάι Πατρούτσεφ, πρώην αρχηγός του FSB), αλλά επίσης και από τον πρόεδρο (Βλαντίμιρ) Πούτιν, λέει ο βρετανός δικαστής.

Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι το ρωσικό κράτος είναι υπεύθυνο για τον θάνατο του Α. Λιτβινένκο». «Τα στοιχεία που παρουσιάζω αποδεικνύουν καθαρά την ευθύνη του ρωσικού κράτους στο θάνατο του Α. Λιτβιιένκο», λέει επικαλούμενος και «την προσωπική διάσταση του ανταγωνισμού ανάμεσα στους Λιτβινιένκο και Πούτιν»

Κρεμλίνο: Δήθεν έρευνα - Μια έκθεση που μοιάζει ίσως με φάρσα

Η έκθεση των βρετανικών αρχών για τον θάνατο του Λιτβινένκο, βασίζεται σε υποθέσεις, κάτι απαράδεκτο για τη ρωσική νομική πρακτική, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Την αποκαλώ δήθεν έρευνα επειδή δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι πρόκειται για έρευνα, αφού βασίζεται σε υποθέσεις, σε πιθανότητες. Χρησιμοποιούνται (σ.σ. στο κείμενο της έκθεσης) οι λέξεις «ενδεχομένως, πιθανόν». Μια τέτοια ορολογία δεν επιτρέπεται στη δική μας νομική πρακτική, δεν επιτρέπεται σε άλλες χώρες και ασφαλώς δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι πρόκειται για ετυμηγορία», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Η έκθεση «μοιάζει (...) ίσως με φάρσα. Προφανώς, μπορούμε να την αποδώσουμε στο χαριτωμένο βρετανικό χιούμορ», συνέχισε ειρωνευόμενος ο Πεσκόφ αφού, όπως υπογράμμισε, το κείμενο «βασίζεται σε εμπιστευτικές πληροφορίες» από μη κατονομαζόμενες πηγές των μυστικών υπηρεσιών.

«Τέτοιες δήθεν έρευνες, σαν αυτήν για την οποία συζητούμε σήμερα, μπορεί να δηλητηριάσουν περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις» της Ρωσίας με τη Βρετανία, συνέχισε και τόνισε ότι Μόσχα θα δώσει «όλες τις αναγκαίες απαντήσεις μέσω της διπλωματικής οδού».

Κάμερον: Η έκθεση επιβεβαιώνει αυτό που ανέκαθεν πιστεύαμε και εμείς και η προηγούμενη κυβέρνηση

Η δολοφονία του πρώην πράκτορα των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών Αλεξάντρ Λιτβινένκο «διατάχθηκε από ένα κράτος», δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης.

«Η έκθεση αυτή επιβεβαιώνει αυτό που ανέκαθεν πιστεύαμε και αυτό που πίστευε η προηγούμενη κυβέρνηση των Εργατικών, την εποχή που διαπράχθηκε αυτή η αποκρουστική δολοφονία, δηλαδή ότι είχε διαταχθεί από ένα κράτος», είπε ο Κάμερον μιλώντας σε βρετανικά τηλεοπτικά κανάλια από το Νταβός της Ελβετίας.

«Γι’ αυτό η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αποφασίσει να απελάσει ρώσους διπλωμάτες, να εκδώσει εντάλματα σύλληψης και να αρνηθεί να συνεργαστεί με τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών, μέτρα που ισχύουν και τώρα», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι παγώνει τα περιουσιακά στοιχεία των δύο φερόμενων ως δραστών της δολοφονίας, του Αντρέι Λουγκοβόι και του Ντμίτρι Κόβτουν.