current views are: 6

10 Φεβρουαρίου 2016
Δημοσίευση13:11

Βρετανία: Άνοδος στην τιμή του πετρελαίου

Θετικά κινήθηκαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου ύστερα από τέσσερις ημέρες πτώσης. 

Δημοσίευση 13:11’

Θετικά κινήθηκαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου ύστερα από τέσσερις ημέρες πτώσης. 

Θετικά κινήθηκαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου ύστερα από τέσσερις ημέρες πτώσης.

Συγκεκριμένα η τιμή πετρελαίου στο βαρέλι κινήθηκε στα 31 δολάρια το βαρέλι, βρίσκοντας στήριξη στην προοπτική συνεργασίας του ΟΠΕΚ με τους ανταγωνιστές του προκειμένου να αντιμετωπιστεί η υπερβάλλουσα προσφορά που έχει οδηγήσει τις τιμές στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών.

Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν δήλωσε ότι «η Τεχεράνη είναι έτοιμη να διαπραγματευθεί με την Σαουδική Αραβία», ενώ ο επικεφαλής της ρωσικής κρατικής πετρελαϊκής εταιρίας Rosneft πρότεινε «μείωση της παραγωγής από τις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα», χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίσει εάν η Ρωσία, που δεν είναι μέλος του ΟΠΕΚ, θα προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση.

Επίσης χρηματιστές και απεσταλμένοι στον Οργανισμό Πετρελαιο-εξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) διατηρούν επιφυλάξεις σχετικά με την επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ του οργανισμού και των ανταγωνιστών του – που θα είναι η πρώτη τέτοια κίνηση εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία – η προοπτική αυτή προσφέρει στήριξη στην αγορά.

«Εάν οι τιμές υποχωρήσουν περαιτέρω, η πιθανότητα κοινής δράσης αυξάνεται και αυτό με τη σειρά του αναμένεται να αποτρέψει μια περαιτέρω σημαντική μείωση στις τιμές», σχολίασε ο Κάρστεν Φριτς από την Commerzbank. «Τα σημερινά κέρδη είναι απλά μια ανάκαμψη μετά τις χθεσινές σημαντικές ρευστοποιήσεις».

Σήμερα στις 12:17 ώρα Ελλάδας, το πετρέλαιο μπρεντ ενισχυόταν κατά 55 σεντς στα 30,87 δολάρια το βαρέλι. Το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης για το μπρεντ υποχώρησε χθες για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση κλείνοντας με απώλειες 7,8%. Το αμερικανικό αργό ενισχυόταν κατά 55 σεντς στα 28,49 δολάρια το βαρέλι.

Το πετρέλαιο έχει καταρρεύσει από τα επίπεδα άνω των 100 δολαρίων τον Ιούνιο του 2014 στο χαμηλό 12ετίας των 27,10 δολαρίων τον περασμένο μήνα, καθώς δέχεται πιέσεις από την υπερβάλλουσα προσφορά και την αλλαγή πολιτικής του ΟΠΕΚ το 2014, ο οποίος αποφάσισε να δώσει βάρος στη διατήρηση του μεριδίου στην αγορά παρά στη στήριξη των τιμών.

Η πτώση αυτή έχει συρρικνώσει τα έσοδα των πετρελαιοπαραγωγών ενώ έχει και ευρύτερο αντίκτυπο. Η αναταραχή στις χρηματοοικονομικές αγορές εν μέρει προκλήθηκε από τη χαμηλή τιμή του πετρελαίου, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της BP.

«Φυσικά η αναταραχή είναι μεγάλη ανησυχία», δήλωσε στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος της BP Μπομπ Ντάντλεϋ. «Τον τελευταίο καιρό ταξιδεύω σε μεγάλες καταναλώτριες χώρες όπως την Ιαπωνία και ακόμα και αυτοί λένε ότι θα ήθελαν υψηλότερες τιμές πετρελαίου».

Την τιμή του πετρελαίου στήριζε και η έκθεση που έδειξε μικρότερη της αναμενόμενης αύξησης των αμερικανικών αποθεμάτων αργού. Το Αμερικανικό Πετρελαϊκό Ινστιτούτο ανακοίνωσε ότι τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 2,4 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα έως τις 5 Φεβρουαρίου, χαμηλότερα από την αύξηση κατά 3,6 εκατ. βαρέλια που ανέμεναν οι αναλυτές.


σχετικα αρθρα