ΔΙΕΘΝΗ

Ρέντσι: Για τα σύμφωνα συμβίωσης δεν αποφασίζουν οι επίσκοποι

Δημοσίευση 12 Φεβρουαρίου 2016, 14:49 / Ανανεώθηκε 12 Φεβρουαρίου 2016, 14:49
Ρέντσι: Για τα σύμφωνα συμβίωσης δεν αποφασίζουν οι επίσκοποι
Facebook Twitter Whatsapp

«Για τα σύμφωνα συμβίωσης των ομοφυλόφιλων και τις διαδικασίες της ψηφοφορίας δεν αποφασίζουν οι καθολικοί επίσκοποι, αλλά το κοινοβούλιο. Το λέω αυτό παρά την εκτίμηση που τρέφω στο πρόσωπο του προέδρου της συνέλευσης Καθολικών Επισκόπων, του καρδινάλιου Μπανιάσκο», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, σε ραδιοφωνική εκπομπή της Rai.

«Για τα σύμφωνα συμβίωσης των ομοφυλόφιλων και τις διαδικασίες της ψηφοφορίας δεν αποφασίζουν οι καθολικοί επίσκοποι, αλλά το κοινοβούλιο. Το λέω αυτό παρά την εκτίμηση που τρέφω στο πρόσωπο του προέδρου της συνέλευσης Καθολικών Επισκόπων, του καρδινάλιου Μπανιάσκο», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, σε ραδιοφωνική εκπομπή της Rai.

Ο Ρέντσι θέλησε να απαντήσει με τον τρόπο αυτό σε χθεσινή τοποθέτηση του καρδινάλιου 'Αντζελο Μπανιάσκο, ο οποίος ζητούσε να εκφρασθεί η ιταλική Γερουσία επί του νόμου για τα σύμφωνα συμβίωσης με μυστική ψηφοφορία.

«Ανέκαθεν θεωρούσα ότι είναι απόλυτα ορθό να ψηφισθεί ένας τέτοιος νόμος», είπε ο ιταλός πρωθυπουργός και διερωτήθηκε:

Τι φόβο μπορούν να προκαλέσουν δυο άνθρωποι που αγαπιούνται; Γιατί να μην τύχουν αναγνώρισης τα δικαιώματά τους;.

Τις ημέρες αυτές η ιταλική Γερουσία ψηφίζει επί του νόμου Τσιρινά, της ιταλικής κεντροαριστεράς, ο οποίος αναγνωρίζει στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια ίδια δικαιώματα με εκείνα του γάμου, εκτός από εκείνο της υιοθεσίας. Προβλέπεται όμως η δυνατότητα υιοθεσίας του παιδιού του ενός μέλους του ζευγαριού από τον σύντροφό του. Το σημείο αυτό έχει προκαλέσει την αρνητική αντίδραση των καθολικών, της κεντροδεξιάς, και της Λέγκας του Βορρά.

Το κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο έχει καλέσει τους γερουσιαστές του να ψηφίσουν κατά συνείδηση, ενώ η πλειοψηφία των Δημοκρατικών (εκτός από μια καθολική μειοψηφία) και το σύνολο της Ιταλικής Αριστεράς στηρίζουν τον νόμο.

Πολλά θα εξαρτηθούν, σύμφωνα με τους σχολιαστές, από το αν τα πιο κρίσιμα άρθρα θα εγκριθούν τελικά με μυστική ή φανερή ψηφοφορία.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr