current views are: 6

16 Φεβρουαρίου 2016
Δημοσίευση08:17

Σκόπια: Δεν έχουμε συμφέρον να επωμισθεί η Ελλάδα όλο το βάρος του προσφυγικού

Την εκτίμηση ότι τα Σκόπια δεν έχουν κανένα συμφέρον να επωμισθεί η Ελλάδα όλο το βάρος του μεταναστευτικού εξέφρασε από την Πράγα ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόρκι Ιβάνοφ. 

Δημοσίευση 08:17’

Την εκτίμηση ότι τα Σκόπια δεν έχουν κανένα συμφέρον να επωμισθεί η Ελλάδα όλο το βάρος του μεταναστευτικού εξέφρασε από την Πράγα ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόρκι Ιβάνοφ. 

Την εκτίμηση ότι τα Σκόπια δεν έχουν κανένα συμφέρον να επωμισθεί η Ελλάδα όλο το βάρος του μεταναστευτικού εξέφρασε από την Πράγα ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόρκι Ιβάνοφ από τις εργασίες της συνάντησης των χωρών της ομάδας του Βίσεγκραντ. 

Ο κ Ιβάνοφ συμπλήρωσε ότι για την αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης είναι απαραίτητη μία ενιαία και ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση και λύση.

Σημείωσε επίσης ότι η χώρα του δεν πρόκειται να αποδεχτεί «μονομερείς λύσεις» σχετικά με τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές και πρόσθεσε ότι από την ΠΓΔΜ, “η οποία δεν είναι παρά μόνο υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε., ζητείται να επωμισθεί ένα βάρος το οποίο μεγάλες και ισχυρές χώρες της Ε.Ε. δεν δείχνουν πρόθυμες να αναλάβουν”.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ συμπλήρωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αναλάβει την ευθύνη και τις υποχρεώσεις που της αναλογούν, όμως για να επωμισθεί το βάρος που ζητείται από αυτήν απαιτεί από την Ε.Ε. στήριξη σε πολιτικό επίπεδο, όπως και οικονομική βοήθεια.

Ο κ.Ιβάνοφ ανέφερε ακόμη ότι η κατάσταση επί του εδάφους σχετικά με τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές αλλάζει ώρα με την ώρα και ότι ο στρατός και η αστυνομία της ΠΓΔΜ, μαζί με αστυνομικές δυνάμεις άλλων χωρών- μεταξύ αυτών και από κάποιες χώρες της ομάδας του Βίσεγκραντ -πράττουν τα μέγιστα για τον έλεγχο των ροών και την μείωση των κινδύνων ασφαλείας.

Τον τελευταίο ενάμισι μήνα, στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα περιπολούν, από κοινού με τις δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ, αστυνομικές δυνάμεις από ορισμένες ξένες χώρες, σχετικά με τον έλεγχο των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

Στην παρούσα φάση περιπολούν 83 αστυνομικοί από την Σερβία, την Κροατία, τη Σλοβενία, την Τσεχία και την Σλοβακία, ενώ το κλιμάκιο 31 Ούγγρων αστυνομικών που είχε μεταβεί στο σημείο, ολοκλήρωσε την αποστολή του και αναχώρησε πριν από μερικές ημέρες.

 


σχετικα αρθρα