ΔΙΕΘΝΗ

Ο μικρός Αϊλάν έγινε γκράφιτι στην Φρανκφούρτη (φωτό)

Δημοσίευση 11 Μαρτίου 2016, 17:03 / Ανανεώθηκε 11 Μαρτίου 2016, 17:16
Ο μικρός Αϊλάν έγινε γκράφιτι στην Φρανκφούρτη (φωτό)
Facebook Twitter Whatsapp

Την εικόνα του μικρού Αϊλάν, το άψυχο κορμάκι του οποίου βρέθηκε πριν από μερικούς μήνες στην ακτή της Αλικαρνασσού αποτύπωσε  το γκράφιτι δύο καλλιτεχνών στην Φρανκφούρτη. 

 

 

Την εικόνα του μικρού Αϊλάν, το άψυχο κορμάκι του οποίου βρέθηκε πριν από μερικούς μήνες στην ακτή της Αλικαρνασσού αποτύπωσε  το γκράφιτι δύο καλλιτεχνών στην Φρανκφούρτη. 

Χιλιάδες άνθρωποι που χρησιμοποιούν καθημερινά το μονοπάτι πλάι στον ποταμό Μάιν και την οδική γέφυρα θα δουν σε μια επιφάνεια 120 τετραγωνικών μέτρων την εικόνα του τρίχρονου Σύρου που πνίγηκε τον Σεπτέμβριο μαζί με τη μητέρα του και τον αδελφό του ενώ προσπαθούσαν να φθάσουν στην Ευρώπη.

Το έργο, που έχει φιλοτεχνηθεί σ' ένα σημείο που απέχει περίπου 15 λεπτά με τα πόδια από το κέντρο της πόλης, θα παραμείνει εκεί μέχρι το φθινόπωρο.

Οι καλλιτέχνες Τζούστους Μπέκερ και Ογκούτζ Σεν ζωγράφισαν έναν τεράστιο τοίχο που απεικονίζει την πασίγνωστη, πλέον, φωτογραφία του νεκρού παιδιού, στο κέντρο της πόλης. 

Ο Τζούστους Μπέκερ, μιλώντας για το έργο του, αναφέρει χαρακτηριστικά:

Η εικόνα του νεκρού αγοριού με συγκίνησε βαθύτατα. Και το θεώρησα σημαντικό να επαναφέρω την εικόνα αυτή στην Φρανκφούρτη. Γιατί οι άνθρωποι ενδιαφέρονται μόνο για όσα τραγικά πράγματα συμβαίνουν έξω από την πόρτα του σπιτιού τους.

"Λυπόμαστε πολύ για τα παιδιά που πεθαίνουν και είμαστε θυμωμένοι", λέει ο καλλιτέχνης, γνωστός ως COR, ο οποίος εργάστηκε μαζί με έναν άλλο καλλιτέχνη που χρησιμοποιεί το όνομα Μπόμπι Μπόρντερλαϊν. 

"Θέλουμε να εργαζόμαστε πάνω σε θέματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας", τονίζει. 

 

Οι εργαζόμενοι στα κεντρικά γραφεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μπορούν επίσης να δουν από τα παράθυρά τους το γκράφιτι.

Μεταξύ των προηγούμενων πρότζεκτ των δύο καλλιτεχνών περιλαμβάνεται ένα γκράφιτι πάνω στον φράχτη που περιβάλλει το νέο κτίριο της ΕΚΤ το 2014 το οποίο έδειχνε μια γυναικεία φιγούρα που συμβολίζε τη Δικαιοσύνη να κρατάει μια ζυγαριά με το σύμβολο του ευρώ στο ένα ζύγι και πρόσφυγες στο άλλο.

Το πρότζεκτ Αϊλάν, για το οποίο χρησιμοποιήθηκαν 50 λίτρα μπογιάς και περίπου 80 κουτιά σπρέι, έχει σκοπό να προκαλέσει φέρνοντας το θέμα των προσφύγων μπροστά στην πόρτα των Γερμανών, εξηγεί ο Μπέκερ.

"Ελπίζουμε ότι ο κόσμος θα ξανασκεφτεί συναισθηματικά τους εγωιστικούς φόβους του για τους πρόσφυγες που έρχονται στη Γερμανία", λέει ο καλλιτέχνης.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο μετανάστες, ανάμεσά τους πρόσφυγες που διαφεύγουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια στη Μέση Ανατολή, έφθασαν στην ΕΕ πέρυσι, οι περισσότεροι κάνοντας το επικίνδυνο θαλάσσιο ταξίδι από την Τουρκία στην Ελλάδα και συνεχίζοντας βόρεια μέσω των Βαλκανίων με προορισμό τη Γερμανία.

Το 2015, που ήταν η πιο φονική χρονιά για μετανάστες και πρόσφυγες που διαπλέουν τη Μεσόγειο, περισσότεροι από 3.700 άνθρωποι πνίγηκαν ή αγνοούνται, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετανάστευσης. Ο πραγματικός αριθμός εκτιμάται ότι είναι μεγαλύτερος.

"Είναι ένα αναμνηστικό κομμάτι για όλα τα παιδιά που πέθαναν διαφεύγοντας από τον πόλεμο στον δρόμο για την Ευρώπη", λέει ο Μπέκερ, ο οποίος μαζί με τον συνεργάτη του καλλιτέχνη έχει εργαστεί εθελοντικά με τους πρόσφυγες στη Γερμανία.