current views are: 9

16 Μαρτίου 2016
Δημοσίευση11:53

Τούρκος υπουργός: Η ΕΕ να μην υποκύψει στο «καπρίτσιο» της Κύπρου

Για «καπρίτσιο» της Κύπρου κάνει λόγο ο τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ, αναφερόμενος στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, σημειώνοντας πως δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο σε συμφωνία.

Δημοσίευση 11:53’

Για «καπρίτσιο» της Κύπρου κάνει λόγο ο τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ, αναφερόμενος στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, σημειώνοντας πως δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο σε συμφωνία.

Για «καπρίτσιο» της Κύπρου κάνει λόγο ο τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ, αναφερόμενος στις αντιδράσεις της Λευκωσίας, ενόψει της προσεχούς Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό, σημειώνοντας πως δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο σε συμφωνία.

«Όταν έχει γίνει ένα βήμα προς μία λύση, όταν έχει επιτευχθεί συμφωνία επί ενός πακέτου, δεν πρέπει να επιτραπεί να καταρρεύσει ολόκληρο το οικοδόμημα από το καπρίτσιο ενός κράτους μέλους της ΕΕ», δήλωσε ο Μποζκίρ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Χθες, ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, επέμεινε στην θέση ότι, εφόσον η Τουρκία δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, δεν τίθεται θέμα ανοίγματος κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις για ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Νταβούτογλου, με τις οποίες φαίνεται η Τουρκία να εμμένει στην πρόταση της για άνοιγμα κεφαλαίων, ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι «και η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τις δικές της θέσεις».

«Αν η Τουρκία δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, όπως προκύπτουν από το Πρωτόκολλο της Άγκυρας και γενικότερα από το διαπραγματευτικό πλαίσιο, δεν τίθεται θέμα να ανοίξουν κεφάλαια», τόνισε ο κύπριος πρόεδρος.

Και ενώ η Κομισιόν φαίνεται να προωθεί τις συζητήσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην Ένωση, ανοίγοντας νέα κεφάλαια στις ενταξιακές διαβουλεύσεις, με την εκπρόσωπό της Μίνα Αντρέεβα να αναφέρεται χθες στον τρόπο και τους όρους εφαρμογής των πολιτικών αποφάσεων της ΕΕ με την Τουρκία, επαναλαμβάνοντας ότι ακολουθείται η «δομημένη διαδικασία», αντιδράσεις για τις απαιτήσεις της Άγκυρας φαίνεται πως εγείρει και το Παρίσι.

Η Γαλλία θα προασπιστεί την Παρασκευή στη Σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας στις Βρυξέλλες μια «αποτελεσματική συνεργασία» με την Άγκυρα σχετικά με το θέμα της υποδοχής και φιλοξενίας των προσφύγων, όμως «δε μπορεί να υπάρξει ο παραμικρός εκβιασμός» εκ μέρους της Τουρκίας, δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός της χώρας Μανουέλ Βαλς.

Στο μεταξύ σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters η Κομισιόν ετοιμάζεται να κάνει σειρά παραχωρήσεων προς την Τουρκία, ώστε να ξεκλειδώσουν οι διαπραγματεύσεις και να επέλθει η οριστική συμφωνία με την Άγκυρα για το προσφυγικό. Κυριότερο σημείο της νέας πρότασης αναμένεται να είναι η απάλειψη των περιορισμών προς τους τούρκους πολίτες για τη λήψη βίζα για ευρωπαϊκές χώρες.


σχετικα αρθρα