current views are: 11

22 Μαρτίου 2016
Δημοσίευση13:26

Συναγερμός στην Ευρώπη μετά το χτύπημα στην «καρδιά» του Βελγίου

Συναγερμός έχει σημάνει τις τελευταίες ώρες σε όλη την Ευρώπη, μετά το νέο τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες, που συγκλόνισε τη γηραιά ήπειρο και ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας.

Δημοσίευση 13:26’

Συναγερμός έχει σημάνει τις τελευταίες ώρες σε όλη την Ευρώπη, μετά το νέο τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες, που συγκλόνισε τη γηραιά ήπειρο και ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας.

Συναγερμός έχει σημάνει τις τελευταίες ώρες σε όλη την Ευρώπη, μετά το νέο διπλό τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες, που συγκλόνισε τη γηραιά ήπειρο και ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας.

Πάγωσαν για την ώρα οι αεροπορικές και σιδηροδρομικές συνδέσεις με τις Βρυξέλλες καθώς οι Αρχές ενίσχυσαν τον βαθμό συναγερμού στο μέγιστο.

Αποκλεισμένο είναι το κέντρο της βελγικής πρωτεύουσας, όπου βρίσκεται η έδρα των βασικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και τα γραφεία του ΝΑΤΟ, ενώ με το απολύτως απαραίτητο προσωπικό λειτουργούν δύο πυρηνικά εργοστάσια στο Βέλγιο.

Οι δύο σταθμοί, ένας στο Ντόελ με τέσσερις αντιδραστήρες και ένας στο Τιχάνζ με τρεις αντιδραστήρες, έχουν κλείσει, και τα οχήματα που εισέρχονται ή εξέρχονται υποβάλλονται σε «συστηματικό έλεγχο», δήλωσε στο Politico εκπρόσωπος της διαχειρίστριας εταιρείας Electrabel.

Στις Βρυξέλλες είναι κλειστά το αεροδρόμιο, το μετρό και όλοι οι μεγάλοι σιδηροδρομικοί σταθμοί στην πρωτεύουσα, ενώ δεν κινούνται ούτε λεωφορεία ούτε τραμ. «Όλο το δίκτυο είναι κλειστό αυτή την ώρα» ανακοίνωσε ο δημόσιος φορέας μεταφορών στις  Βρυξέλλες.

Το διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών Ζάβεντεμ θα παραμείνει κλειστό μέχρι την Τετάρτη, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του στο Twitter.

Ήδη έχουν ακυρωθεί εκατοντάδες πτήσεις που ήταν προγραμματισμένες να προσγειωθούν ή να απογειωθούν από το συγκεκριμένο αεροδρόμιο.

Μεταξύ των μεγαλύτερων αεροπορικών εταιρειών, η British Airways και Lufthansa επιβεβαίωσαν την ακύρωση για σήμερα όλων των πτήσεων από και προς τις Βρυξέλλες.

Η Delta Air Lines και η United Airlines προχώρησαν σε εκτροπή των πτήσεών τους μετά τις φονικές εκρήξεις στο αεροδρόμιο Ζάβεντεμ των Βρυξελλών, ενώ η ιρλανδική Ryanair ακύρωσε όλες τις πτήσεις που είχαν προορισμό τους το συγκεκριμένο αεροδρόμιο της βελγικής πρωτεύουσας.

Η Delta ανακοίνωσε ότι έγινε εκτροπή της πτήσης DL42 από τη Νέα Υόρκη για Βρυξέλλες προς το αεροδρόμιο του Άμστερνταμ, ενώ η πτήση DL80 από την Ατλάντα προσγειώθηκε με ασφάλεια στο αεροδρόμιο.

Η United Airlines, που είχε δύο πτήσεις σήμερα το πρωί με προορισμό τις Βρυξέλλες, είπε ότι η πτήση από την Ουάσινγκτον αφίχθη στις 07:01 τοπική ώρα και οι επιβάτες αποβιβάστηκαν κανονικά. Η δεύτερη πτήση από το αεροδρόμιο του Νιούαρκ εξετράπη προς άλλο προορισμό, ο οποίος δεν έγινε γνωστός.

Σύμφωνα με την United, όλες οι υπόλοιπες πτήσεις από και προς το Διεθνές Αεροδρόμιο των Βρυξελλών ανεστάλησαν μέχρι νεωτέρας.

Η Ryanair είπε ότι οι πτήσεις της από και προς το αεροδρόμιο Σαρλουά των Βρυξελλών διεξάγονται κανονικά, αν και με κάποιες καθυστερήσεις

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων οι μεγάλοι σιδηροδρομικοί σταθμοί στο Παρίσι παραμένουν ανοιχτοί αλλά υπάρχει έντονη παρουσία της αστυνομίας στον κεντρικό σταθμό Gare du Nord, απ’ όπου διέρχονται τα τρένα της Eurostar που συνδέουν το Λονδίνο με τις Βρυξέλλες. Όλα τα δρομολόγια ακυρώθηκαν για σήμερα.

Αντίστοιχα διακόπηκαν τα δρομολόγια και της σιδηροδρομικής εταιρείας υπερταχειών Thalys.

Οχυρώνεται η Ευρώπη

Στη λήψη ενισχυμένων μέτρων ασφαλείας προχώρησαν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες στον απόηχο του σημερινού χτυπήματος.

Στην Ολλανδία, όπως μετέδωσε το Reuters, η αστυνομία αύξησε τις περιπολίες και κάνει πιο αυστηρούς ελέγχους στα σύνορά της με το Βέλγιο.

Ταξιδιώτες που πέρασαν από το αεροδρόμιο του Άμστερνταμ ανέφεραν καθυστερήσεις και έντονη παρουσία της αστυνομίας. Σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο οι Αρχές αρνήθηκαν να δώσουν λεπτομέρειες για τη λήψη περαιτέρω μέτρων αλλά διατήρησαν το εθνικό επίπεδο συναγερμού μια βαθμίδα κάτω από το υψηλότερο επίπεδο.

«Παίρνουμε επιπλέον μέτρα ασφαλείας προληπτικά» ανέφερε η ολλανδική Αντιτρομοκρατική σε ανακοίνωσή της στο διαδίκτυο.

Το αεροδρόμιο Γκάτγουικ και Χίθροου στο Λονδίνo, το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης και της Μόσχας αύξησαν επίσης τα μέτρα ασφαλείας.

Ειδικά στη Βρετανία μετά τη σύσκεψη της ομάδας αντιμετώπισης κρίσεων COBRA υπό τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, έγινε γνωστό ότι έχουν αυξηθεί τα μεέτρα ασφαλείας σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας και σε νευραλγικά σημεία στο Λονδίνο. Ακόμη δήλωσε ότι οι αστυνομικές Αρχές είναι στη διάθεση των βελγικών για συνεργασία.

Ανάλογα μέτρα ασφαλείας και αυστηρότερους ελέγχους έλαβε η αστυνομία στη Δανία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία.

Η αστυνομία της Δανίας ανέφερε πως έχει αυξήσει τις περιπολίες στο αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης και άλλα κύρια σημεία της πόλης ενώ η αστυνομία στη Σουηδία ανακοίνωσε ότι ενίσχυσε την παρουσία της στα αεροδρόμια και έλαβε επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας σε άλλους δημόσιους χώρους. 

Παράλληλα ο φινλανδός υπουργός Εσωτερικών Πετέρι Όρπο έγραψε στο Twitter: “Φινλανδοί αξιωματούχοι ασφαλείας έχουν αυξήσει την επιτήρηση στο αεροδρόμιο Ελσίνκι-Βαντάα”.

Σε ετοιμότητα η ΕΛΑΣ μετά τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες

Σε ετοιμότητα βρίσκεται και η Ελληνική Αστυνομία μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις Βρυξέλλες. Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό και αποφασίστηκε η ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας. Στο αρχηγείο της ΕΛΑΣ πραγματοποιούνται, από το πρωί, συνεχείς συσκέψεις για την αξιολόγηση της κατάστασης, ενώ έχουν δοθεί εντολές προς τις αστυνομικές υπηρεσίες για τη λήψη αυξημένων μέτρων σε αεροδρόμια και μετρό. Επίσης, έχουν ληφθεί, ήδη, αυξημένα μέτρα ασφαλείας για την περιφρούρηση στόχων, κυρίως βελγικού, γαλλικού και ολλανδικού ενδιαφέροντος και άλλων ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν εντείνει τις ενέργειές τους για συλλογή πληροφοριών και επιτήρηση

Αυξημένα μέτρα και στις ΗΠΑ

Ενίσχυση των μέτρων και σε πολλές μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ έφερε το διπλό τρομοκρατικό χτύπημα στο Βέλγιο, παρότι αμερικανοί αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για συγκεκριμένες απειλές στη χώρα.

Ένστολοι αξιωματικοί περιπολούσαν στα αεροδρόμια και τους οδικούς κόμβους της Νέας Υόρκης, του Λος Άντζελες, του Σικάγο και της Ουάσινγκτον, ενώ αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες όπως οι Delta, United και American ακύρωσαν πτήσεις τους προς τις Βρυξέλλες.

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης κινητοποίησε και τους άνδρες της Εθνοφρουράς προκειμένου να βοηθήσουν στην επιβολή των μέτρων ασφαλείας στα δύο αεροδρόμια της πόλης και στους σιδηροδρομικούς σταθμούς.  

 

Το Newpost μεταδίδει λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες μέσω live blogging


σχετικα αρθρα