current views are: 9

31 Μαρτίου 2016
Δημοσίευση04:55

Συμφωνία ΗΠΑ – Βρετανίας για ανταλλαγή πυρηνικών αποβλήτων

Μεγάλη ποσότητα πυρηνικών αποβλήτων 700 κιλών θα αποστείλει η Βρετανία στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής

Δημοσίευση 04:55’

Μεγάλη ποσότητα πυρηνικών αποβλήτων 700 κιλών θα αποστείλει η Βρετανία στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής

Μεγάλη ποσότητα πυρηνικών αποβλήτων 700 κιλών θα αποστείλει η Βρετανία στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μετά από συμφωνία που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον στη Σύνοδο Κορυφής για την πυρηνική ασφάλεια που διοργανώνεται στην Αμερική. 

Σε ανταλλαγή για την αποστολή, τη μεγαλύτερη μεταφορά υψηλά εμπλουτισμένου ουράνιου που έχει γίνει παγκοσμίως, οι ΗΠΑ θα στείλουν στην Ευρώπη άλλο είδος πυρηνικών αποβλήτων το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ιατρικών ισότοπων στη θεραπεία ορισμένων καρκίνων.

«Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει μια συμφωνία-ορόσημο στην οποία έχουμε καταλήξει με τις ΗΠΑ και την Ευρατόμ (την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας)», σύμφωνα με πληροφορίες.

 

«Κερδίζουν και οι δύο πλευρές. Εμείς ξεφορτωνόμαστε τα απόβλητα, και παίρνουμε ως αντάλλαγμα κάτι που θα μας βοηθήσει να καταπολεμήσουμε τον καρκίνο»
 

Στη διμερή σύνοδο κορυφής που ξεκινά σήμερα στην Ουάσινγκτον με τη συμμετοχή των ηγετών 50 και παραπάνω χωρών, η Βρετανία και οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν επίσης την απόφασή τους να διοργανώσουν φέτος μια κοινή άσκηση ετοιμότητας των δύο χωρών και των αντίστοιχων πυρηνικών βιομηχανιών τους στην αντιμετώπιση κάθε ενδεχόμενης κυβερνοεπίθεσης σε μονάδες παραγωγής πυρηνικής ενέργειας που χρησιμοποιείται στον δημόσιο τομέα. 

Η Βρετανία θα επενδύσει επίσης πάνω από 12 εκατομμύρια ευρώ σε βελτιώσεις των προτύπων που χρησιμοποιούνται για μέτρα πυρηνικής ασφάλειας, και εκτός αυτού οι δύο χώρες θα δρομολογήσουν ένα πρόγραμμα για να βοηθήσουν άλλες χώρες να βελτιώσουν την ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν κυβερνοεπιθέσεις στον τομέα πυρηνικής ενέργειας.

 


σχετικα αρθρα