current views are: 10

31 Μαρτίου 2016
Δημοσίευση10:14

Διαψεύδει ο τουρκικός στρατός τα περί πραξικοπήματος σε βάρος του Ερντογάν

Σε κατηγορηματική διάψευση των δημοσιευμάτων που ήθελαν ορισμένους αξιωματικούς των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων να σχεδιάζουν πραξικόπημα και εκδίωξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προέβη το Γενικό Επιτελείο.

Δημοσίευση 10:14’

Σε κατηγορηματική διάψευση των δημοσιευμάτων που ήθελαν ορισμένους αξιωματικούς των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων να σχεδιάζουν πραξικόπημα και εκδίωξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προέβη το Γενικό Επιτελείο.

Σε κατηγορηματική διάψευση των δημοσιευμάτων που ήθελαν ορισμένους αξιωματικούς των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων να σχεδιάζουν πραξικόπημα και εκδίωξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προέβη το Γενικό Επιτελείο.

«Η πειθαρχία, η απόλυτη υποταγή και μία μόνο αλυσίδα διοίκησης είναι στη βάση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων», αναφέρει το γενικό επιτελείο του στρατού σε μια ασυνήθιστη δήλωση που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του.

«Δεν μπορούμε να μιλάμε για μια παράνομη πράξη που είναι εκτός της δομής της διοίκησης ή που τη διακυβεύει», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Η στρατιωτική ηγεσία επισημαίνει ακόμα ότι θα ακολουθήσει τη νομική οδό εναντίον όσων εξέδωσαν τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα.
 

Ωστόσο άρθρο ενός αμερικανού ερευνητή και πρώην αξιωματούχου του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, του Μάικλ Ρούμπιν, που δημοσιεύθηκε στο Newsweek με τον τίτλο “Θα γίνει πραξικόπημα κατά του Ερντογάν στην Τουρκία;” προκάλεσε μεγάλη αίσθηση στο εξωτερικό.

Η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου καταδεικνύει την ένταση που εξακολουθεί να υπάρχει μεταξύ του κυβερνώντος ισλαμο-συντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και του στρατού, σε μία χώρα με μακρά ιστορία βίαιων παρεμβάσεων των κεμαλικών ένοπλων δυνάμεων στο πολιτικό σκηνικό.

Από το 2001, το AKP υπό την ηγεσία του νυν προέδρου Ρεντέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει περιορίσει δραματικά τον πολιτικό ρόλο του στρατού.

Η σημερινή ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου έρχεται τη στιγμή που ο κ. Ερντογάν πραγματοποιεί επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες.


σχετικα αρθρα