current views are: 12

12 Απριλίου 2016
Δημοσίευση04:14

Ιράν: Παράδοση S-300 από την Ρωσία

Ολοκληρώθηκε η πρώτη παράδοση του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-300 από τη Ρωσία στο Ιράν.

Δημοσίευση 04:14’

Ολοκληρώθηκε η πρώτη παράδοση του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-300 από τη Ρωσία στο Ιράν.

Ολοκληρώθηκε η πρώτη παράδοση του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-300 από τη Ρωσία στο Ιράν, όπως μετέδωσαν  ιρανικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα έναν κυβερνητικό αξιωματούχο. Το γεγονός που σηματοδοτεί ότι η Τεχεράνη αποκτά πλέον τεχνολογία την οποία απαγορευόταν να διαθέτει πριν καταλήξει σε συμφωνία με τις μεγάλες δυνάμεις για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-300 είχε τεθεί σε υπηρεσία για πρώτη φορά στο αποκορύφωμα του ψυχρού πολέμου, το 1979. Στην αναβαθμισμένη του εκδοχή, είναι ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα του είδους στον κόσμο και, σύμφωνα με το βρετανικό ινστιτούτο μελετών RUSI, μπορεί να στοχοθετεί πολλά αεροσκάφη ή / και βαλλιστικούς πυραύλους σε απόσταση έως και 150 χιλιομέτρων.

Η απόφαση της Μόσχας να προμηθεύσει το Ιράν με S-300 προκαλεί ανησυχία στο Ισραήλ.

Η Ρωσία είχε ακυρώσει τη διμερή συμφωνία για την πώληση S-300 στο Ιράν το 2010, πιεζόμενη από τη Δύση. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε εξαγγείλει ότι η πώληση θα προχωρούσε τον Απρίλιο του 2015, μετά την προσωρινή συμφωνία η οποία άνοιξε τον δρόμο για την επίτευξη της οριστικής συμφωνίας τον Ιούλιο πέρσι.


σχετικα αρθρα