ΔΙΕΘΝΗ

Πάνω από 5 δισ. ευρώ έβγαλαν πέρυσι οι δουλέμποροι

Δημοσίευση 17 Μαΐου 2016, 20:48 / Ανανεώθηκε 17 Μαΐου 2016, 20:48
Πάνω από 5 δισ. ευρώ έβγαλαν πέρυσι οι δουλέμποροι
Facebook Twitter Whatsapp

Μια εξαιρετικά κερδοφόρα «μπίζνα» σε βάρος ανθρώπινων ψυχών έχουν στήσει οι δουλέμποροι που μεταφέρουν μετανάστες και πρόσφυγες, όπως προκύπτει από νέα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα για τα κέρδη τους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μια εξαιρετικά κερδοφόρα «μπίζνα» σε βάρος ανθρώπινων ψυχών έχουν στήσει οι δουλέμποροι που αναλαμβάνουν με αμφιβόλου ασφάλειας βάρκες και πλοιάρια να μεταφέρουν μετανάστες και πρόσφυγες, όπως προκύπτει από νέα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα για τα κέρδη τους.

Συγκεκριμένα έκθεση του Διεθνή Οργανισμού Εγκληματολογικής Αστυνομίας (Ιντερπόλ) και της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Υπηρεσίας (Europol) αναφέρει ότι μόνο το 2015 τα κέρδη των διακινητών ανήλθαν σε πάνω από 5 δισ. ευρώ.

Εξάλλου, όπως καταγράφεται στην έκθεση οι περισσότεροι από τους ένα εκατομμύριο και πλέον μετανάστες και πρόσφυγες που εισήλθαν σε κράτη–μέλη της ΕΕ τον περασμένο χρόνο, πλήρωσαν από 3.000 ευρώ έως 6.000 ευρώ, με αποτέλεσμα ο μέσος όρος του συνολικού κέρδους να κυμαίνεται από 5 έως 6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Για να ξεπλύνουν και να νομιμοποιήσουν τις εισπράξεις τους, οι διακινητές διέσχιζαν τα σύνορα μεταφέροντας τεράστιο όγκο ρευστού και επένδυαν τα παράνομα κέρδη τους σε αντιπροσωπείες αυτοκινήτων, μανάβικα, εστιατόρια και εταιρείες μεταφορών.

Οι κύριοι οργανωτές των δικτύων αυτών είχαν την ίδια υπηκοότητα με αυτή των μεταναστών, αλλά συχνά διέθεταν άδεια παραμονής στην ΕΕ, ή διαβατήρια.

«Η βασική δομή των δικτύων διακίνησης προσφύγων περιλαμβάνει επικεφαλής που συντονίζουν τις ενέργειες καθ' όλο το μήκος της προγραμματισμένης διαδρομής, οργανωτές που διαχειρίζονται δραστηριότητες τοπικά, μέσα από προσωπικές επαφές και καιροσκόπους διαμεσολαβητές, που βοηθούν κυρίως τους οργανωτές και ενδεχομένως να βοηθούν στην στρατολόγηση νέων μελών των δικτύων», αναφέρει η έκθεση.

Διεφθαρμένοι αξιωματούχοι μπορεί να επιτρέπουν τη διέλευση οχημάτων από σημεία συνοριακού ελέγχου, ή να απελευθερώνουν πλοία δωροδοκούμενοι, καθώς κατεγράφη μεγάλη ποσότητα χρημάτων στο εμπόριο διακίνησης.

Περίπου 250 κύριοι τόποι παράνομης διακίνησης, –όπως σιδηροδρομικοί σταθμοί ή αεροδρόμια– έχουν ταυτοποιηθεί από τις αρχές κατά μήκος των διαδρομών, εκ των οποίων 170 εντοπίζονται εντός της ΕΕ και 80 εκτός της Ένωσης.

Το 2015, η μεγάλη πλειοψηφία των μεταναστών πραγματοποίησε επικίνδυνα ταξίδια διασχίζοντας με πλοιάρια την Μεσόγειο, από την Τουρκία ή την Λιβύη και έπειτα ταξίδεψε οδικώς. Περίπου 800.000 βρίσκονται ακόμη στην Λιβύη, περιμένοντας να ταξιδέψουν στην ΕΕ, σημειώνει η έκθεση.