ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: «Απογειώνονται» οι τιμές των διδάκτρων των κορυφαίων πανεπιστημίων

Δημοσίευση 18 Μαΐου 2016, 15:40 / Ανανεώθηκε 18 Μαΐου 2016, 15:44
Βρετανία: «Απογειώνονται» οι τιμές των διδάκτρων των κορυφαίων πανεπιστημίων
Facebook Twitter Whatsapp

Είναι ίσως από τα τοπ... εξαγώγιμα προϊόντα της Μεγάλης Βρετανίας. 

Είναι ίσως από τα τοπ... εξαγώγιμα προϊόντα της Μεγάλης Βρετανίας. 

Ο λόγος για τα βρετανικά πανεπιστήμια, για τα οποία η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε αύξηση των διδάκτρων.

Έτσι, από το 2017 θα επιτρέπεται να χρεώνουν δίδακτρα άνω των 9.000 λιρών.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι τα πανεπιστήμια που προσφέρουν υψηλό επίπεδο διδασκαλίας θα έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν το ποσό που χρεώνουν τους φοιτητές ανάλογα με τον πληθωρισμό, που αυτή τη στιγμή αγγίζει το 1,6%.

Τα δίδακτρα αυξήθηκαν σε 3.000 λίρες ετησίως από τον πρωθυπουργό του Εργατικού Κόμματος Τόνι Μπλερ. Έφθασαν τις 9.000 λίρες το 2010, υπό την κυβέρνηση συνασπισμού, προκαλώντας μαζικές διαδηλώσεις, όταν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες αθέτησαν στην υπόσχεσή τους να μην αυξηθεί το κόστος της εκπαίδευσης.

Αν και οι 9.000 λίρες υποτίθεται ότι είναι ένα ανώτατο όριο που θα μπορούσε να χρεώσει ένα πανεπιστήμιο, τα περισσότερα ιδρύματα επέλεξαν εν τέλει το μέγιστο ποσό. Ορισμένα πανεπιστήμια έχουν πιέσει για αυξήσεις των διδάκτρων, με το επιχείρημα ότι το κόστος της εκπαίδευσης δεν έχει αυξηθεί εδώ και πέντε χρόνια και χρειάζονται περισσότερα χρήματα για να ανταγωνιστούν άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα σε διεθνές επίπεδο.

Οι αλλαγές θα επηρεάσουν κυρίως τους φοιτητές στην Αγγλία. Οι περισσότεροι φοιτητές στη Σκωτία δεν πληρώνουν δίδακτρα, ενώ το ανώτατο όριο διδάκτρων είναι χαμηλότερο στη Βόρεια Ιρλανδία. Στην Ουαλία, οι μαθητές μπορούν να διεκδικήσουν επιδότηση για την κάλυψη ενός μεγάλου τμήματος του κόστους της εκπαίδευσής τους.

Οι υποστηρικτές της πρωτοβουλίας θεωρούν ότι η αύξηση των διδάκτρων θα αυξήσει και την ποιότητα διδασκαλίας. Ωστόσο, πολλοί φοιτητικοί σύλλογοι εκτιμούν ότι το κόστος για τους σπουδαστές θα είναι υπέρογκο.

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr