ΔΙΕΘΝΗ

Τραγικός απολογισμός από τα ναυάγια μεταναστών ανοιχτά της Σικελίας

Δημοσίευση 29 Μαΐου 2016, 06:01 / Ανανεώθηκε 28 Μαΐου 2016, 20:56
Τραγικός απολογισμός από τα ναυάγια μεταναστών ανοιχτά της Σικελίας
Facebook Twitter Whatsapp

Εβδομήντα νεκροί και πάνω από 14.000 διασωθέντες είναι ο τραγικός απολογισμός τις τελευταίας εβδομάδας.

Εβδομήντα νεκροί και πάνω από 14.000 διασωθέντες είναι ο τραγικός απολογισμός τις τελευταίας εβδομάδας, όπως ανακοινώθηκε από τις ιταλικές αρχές, οι οποίες διαχειρίζονται τις αυξημένες προσφυγικές ροές από τη Λιβύη προς το ευρωπαϊκό έδαφος.

Παρ' ότι στην περιοχή δρουν η ιταλική ακτοφυλακή, το πολεμικό ναυτικό, η Frontex και εμπορικά πλοία, αλλά και μονάδες μη κυβερνητικών οργανισμών, δεκάδες ήταν οι νεκροί από τα ναυάγια που σημειώθηκαν, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται αύξηση του αριθμού των προσφύγων που θα επιχειρήσουν να διασχίσουν το θαλάσσιο στενό προς τη Σικελία.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα La Republica, τα κέντρα υποδοχής των πόλεων της Σικελίας στις οποίες αποβιβάζονται οι μετανάστες (Κατάνη, Παλέρμο, Μεσσίνα και Πόρτο Εμπέντοκλε) αντιμετωπίζουν στη φάση αυτή έντονο πρόβλημα χωρητικότητας και αναζητούνται υποδομές κατάλληλες για φιλοξενία σε άλλες περιφέρειες της χώρας.

Ο επικεφαλής της ξενοφοβικής Λέγκας του Βορρά, Ματτέο Σαλβίνι, έκανε λόγο για «κίνδυνο εισβολής από μέρους των μεταναστών» και ζήτησε επείγουσα συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματτέο Ρέντσι. Ο οποίος, με την σειρά του, από το G7 της Ιαπωνίας κάλεσε όλους «να διατηρήσουν, πρώτα απ΄όλα, την ψυχραιμία τους».

Η υπουργός αρμόδια για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, Μαρία Έλενα Μπόσκι, συμπλήρωσε ότι «δεν μπορεί να χαθεί ούτε μια ανθρώπινη ζωή, αλλά πρόκειται και για θέμα το οποίο επιβάλλεται να αντιμετωπισθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, από την στιγμή που προκύπτει και ένα πρόβλημα το οποίο σχετίζεται με τις δυνατότητες και δυνάμεις των διαφόρων κοινωνιών».

Στο μεταναστευτικό θέλησε να αναφερθεί, τέλος, και ο πάπας Φραγκίσκος κατά την συνάντησή του, σήμερα, με πεντακόσια παιδιά μεταναστών, στο Βατικανό. «Πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι μετανάστες δεν αποτελούν κίνδυνο, αλλά βρίσκονται οι ίδιοι σε κίνδυνο», είπε ο Αργεντινός ποντίφικας.