ΔΙΕΘΝΗ

Πάνω από 1,2 εκατ. σκλάβοι στην Ευρώπη - Δείτε τις χώρες

της Γεωργίας Σάκκουλα - Δημοσίευση 1 Ιουνίου 2016, 18:42 / Ανανεώθηκε 1 Ιουνίου 2016, 18:53
Πάνω από 1,2 εκατ. σκλάβοι στην Ευρώπη - Δείτε τις χώρες
Facebook Twitter Whatsapp

Συνολικά σε όλον τον κόσμο εκτιμάται ότι περίπου 45,8 εκατ. άνθρωποι ζουν ως σύγχρονοι σκλάβοι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Σκλαβιάς 2016, και εξ’ αυτών πάνω από 1,2 εκατ. βρίσκονται στην Ευρώπη.

Αν και επισήμως έλαβε τέλος ως σύστημα το 2007, με την Μαυριτανία να την καταργεί με νόμο, η δουλεία εξακολουθεί να υπάρχει σε όλο τον κόσμο με διαφορετικές μορφές από διακίνηση, καταναγκαστική εργασία, μέχρι καταναγκαστικό γάμο ή σεξουαλική εκμετάλλευση, ενώ πολλά από τα θύματα είναι παιδιά.

Συνολικά σε όλον τον κόσμο εκτιμάται ότι περίπου 45,8 εκατ. άνθρωποι ζουν ως σύγχρονοι σκλάβοι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Σκλαβιάς 2016, και εξ’ αυτών πάνω από 1,2 εκατ. βρίσκονται στην Ευρώπη.

Στο σύνολο πρόκειται για 28% παραπάνω ανθρώπους, σε σχέση με την τελευταία έρευνα, κάτι που αντιστοιχεί σε περίπου 10 εκατομμύρια.

Η Ινδία παραμένει η χώρα με τον υψηλότερο απόλυτο αριθμό ανθρώπων σε δουλεία (18,3 εκατ.) ενώ η Βόρεια Κορέα έχει τα περισσότερα περιστατικά σύγχρονης δουλείας (4,37% του πληθυσμού). Ακολουθούν το Ουζμπεκιστάν με 3,97% και η Καμπότζη με 1,65% ενώ σε απόλυτους αριθμούς μετά την Ινδία ακολουθεί η Κίνα με 3,9 εκατ., το Πακιστάν με 2,13 εκατ., το Μπαγκλαντές με 1,53 και το Ουζμπεκιστάν με 1,23. Αυτές οι πέντε χώρες συγκεντρώνουν σχεδόν το 58% των ανθρώπων που ζουν σε καθεστώς σύγχρονης σκλαβιάς και αντιστοιχούν σε 26,6 εκατομμύρια.

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ίδρυμα Walk Free Foundation είναι άκρως απογοητευτικά και για την Ευρώπη, την ήπειρο όπου θεωρητικά γεννήθηκε η δημοκρατία και την Ένωση των αξιών και του ανθρωπισμού.

Αν και η Ευρώπη, σε επίπεδο περιφερειών έχει το χαμηλότερο ποσοστό σύγχρονης σκλαβιάς, παραμένει ένας προορισμός όπου γυναίκες και παιδιά υποχρεώνονται σε καταναγκαστική εργασία και σεξουαλική εκμετάλλευση.

Σύμφωνα με την έρευνα συνολικά 1,243,400 άνθρωποι ζουν σε συνθήκες σκλαβιάς ενώ σύμφωνα με τη Eurostat το 65% των μη ταυτοποιημένων θυμάτων trafficking βρίσκονται στην Ευρώπη. Οι περισσότεροι προέρχονται από την Ανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας, της Λιθουανίας και της Σλοβακίας.

Η καταναγκαστική εργασία και η σεξουαλική εκμετάλλευση είναι πιο κοινές μορφές εκμετάλλευσης, ενώ υπάρχουν και καταναγκαστικοί γάμοι παιδιών στην Τουρκία.

Γυναίκες και παιδιά από την υποσαχάρια Αφρική επίσης πέφτουν θύματα trafficking και σύγχρονης δουλείας στην Ευρώπη, κυρίως για εργασία σε σπίτια και για σεξουαλική εκμετάλλευση.

Οι περισσότερες γυναίκες που εκδίδονται καταναγκαστικά στην Ιταλία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Σουηδία και την Ολλανδία προέρχονται κυρίως από τη Νιγηρία.

Σε ό,τι αφορά την καταναγκαστική εργασία στην Ευρώπη καταγράφονται περιπτώσεις στη γεωργία, την αλιεία, τις κατασκευές, την εστίαση, την κλωστοϋφαντουργία και σε άλλους τομείς.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο από τα συνολικά 3.266 θύματα που είχαν ταυτοποιηθεί το 2015 τα 1183 είχαν βιώσει κάποια μορφή εργασιακής εκμετάλλευσης.

Υψηλά ποσοστά εκμετάλλευσης καταγράφονται στις κοινότητες των Ρομά, καθώς πολλά παιδιά αναγκάζονται σε γάμους ενώ οι ίδιοι οι γονείς εκδίδουν τα παιδιά τους.

Περιπτώσεις καταναγκαστικών γάμων έχουν καταγραφεί σε διάφορες χώρες στην Ευρώπη κα συγκεκριμένα στη Σλοβακία, τη Βουλγαρία, την Ισπανία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τον Ιούνιο του 2015 το Ηνωμένο Βασίλειο άσκησε διώξεις για πρώτη φορά σε τέτοια περίπτωση. Η οργάνωση κατά των καταναγκαστικών γάμων Forced Marriage Unit (FMU) έχει αναφέρει ότι βοήθησε 329 θύματα κάτω των 18 ετών και 427 μεταξύ των 18 και 25 ετών το 2015.

Ακολουθούν πίνακες

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr