ΔΙΕΘΝΗ

Αυτή είναι η απόφαση για την ευρωπαϊκή ακτοφυλακή – Πώς θα λειτουργεί

από Παναγιώτη Βελισσάρη - Δημοσίευση 22 Ιουνίου 2016, 17:21 / Ανανεώθηκε 22 Ιουνίου 2016, 18:52
Αυτή είναι η απόφαση για την ευρωπαϊκή ακτοφυλακή – Πώς θα λειτουργεί
Facebook Twitter Whatsapp

Σε συμφωνία και επίσημα για τη δημιουργία της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής έφτασαν σήμερα η Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Ευρωβουλή.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σε συμφωνία και επίσημα για τη δημιουργία της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής έφτασαν σήμερα η Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Ευρωβουλή.

Βάσει του σχεδιασμού, η λειτουργία της νέας υπηρεσίας αναμένεται να ξεκινήσει εντός του καλοκαιριού, και αφού πρώτα λάβει έγκριση από την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου καθώς επίσης και της Ολομέλεια στις 27 Ιουνίου.

Η Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα βασιστεί στις υπάρχουσες δομές του οργανισμού Frontex ο οποίος θα ενισχυθεί με προσωπικό και εξοπλισμό από τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ χαιρέτισε την επίτευξη συμβιβασμού και δήλωσε πως «η συμφωνία για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής δείχνει πως η Ευρώπη είναι έτοιμη να δράση άμεσα και καθοριστικά στην διαχείριση των κοινών προκλήσεων».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, τα κράτη-μέλη θα διατηρήσουν την «κυριαρχία» τους πάνω στα σύνορά τους και θα διαχειρίζονται τα εξωτερικά τους σύνορα «καθημερινά». Ωστόσο, ο νέος οργανισμός θα προσφέρει την «υποστήριξή» του, ενώ θα είναι σε θέση «να εντοπίζει τις αδυναμίες και να παρεμβαίνει και μάλιστα όχι όταν είναι πολύ αργά».

Τα βασικά στοιχεία του συμβιβασμού όπως τα δημοσίευσε το Ευρωκοινοβούλιο είναι τα εξής:

 • Ο νέος οργανισμός θα έχει πιο ενεργό ρόλο στην επιστροφή των μεταναστών στη χώρα καταγωγής τους, αλλά μόνο όταν πρόκειται για την εκτέλεση των αποφάσεων που έχουν ήδη ληφθεί από τις εθνικές αρχές.
 • Εάν ένα κράτος-μέλος διαφωνεί με την απόφαση του Συμβουλίου για την παροχή βοήθειας, οι άλλες χώρες της ΕΕ μπορούν να επαναφέρουν προσωρινά τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα.
 • Ο εξοπλισμός για τις ομάδες άμεσης επέμβασης θα διατίθεται από τα κράτη-μέλη μέσα σε δέκα μέρες από την κατάρτιση του επιχειρησιακού σχεδίου.
 • Θα οριστούν αξιωματικοί που θα λειτουργούν ως σύνδεσμοι μεταξύ του Οργανισμού και των κρατών-μελών και θα εποπτεύουν όλα τα κράτη-μέλη που έχουν εξωτερικά σύνορα. Καθένας από αυτούς θα μπορεί να καλύπτει έως και τέσσερις γεωγραφικά γειτονικές χώρες, προκειμένου να διασφαλιστεί μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ του Οργανισμού και του οικείου κράτους-μέλους.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η νέα υπηρεσία στοχεύει τις δραστηριότητές της στην εκπόνηση μία στρατηγικής για τη διαχείριση των συνόρων και στην παροχή βοήθειας προς όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ για την εφαρμογή της.

Ανάμεσα στις αρμοδιότητές της θα περιλαμβάνονται:

 • Η εκπόνηση εκθέσεων με τις αδυναμίες σχετικά τη διαχείριση των συνόρων από τα κράτη – μέλη.
 • Η οργάνωση κοινών επιχειρήσεων και της επέμβασης στα σύνορα για την ενίσχυση των δυνατοτήτων των κρατών – μελών ώστε να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους σχετικά με τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων.
 • Η συνεργασία με την Κομισιόν στο συντονισμό των ομάδων διαχείρισης της μετανάστευσης όταν ένα κράτος μέλος αντιμετωπίζει δυσανάλογη πίεση σε περιοχές των εξωτερικών του συνόρων.
 • Η διασφάλιση της υλοποίησης μέτρων σε περιπτώσεις που απαιτούν άμεση δράση στα εξωτερικά σύνορα.
 • Η παροχή τεχνικής και επιχειρησιακής υποστήριξης σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης για άτομα στη θάλασσα, οι οποίες μπορεί να προκύψουν από τις επιχειρήσεις παρακολούθησης.
 • Παροχή  ανθρώπινων πόρων με τη δημιουργία μίας εφεδρείας τουλάχιστον 1500 συνοριοφυλάκων.
 • Προώθηση συνεργασίας με τρίτες χώρες, μέσω του συντονισμού των επιχειρήσεων μεταξύ αυτών και των κρατών μελών στη διαχείριση των συνόρων.

Όπως ανακοίνωσε το Συμβούλιο, για να επιτευχθεί καλύτερα ο συντονισμός μεταξύ των ευρωπαϊκών υπηρεσιών, η νέα υπηρεσία θα συντονίζει την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ελέγχου της Αλιείας και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας της Ναυσιπλοΐας

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr