current views are: 10

23 Ιουνίου 2016
Δημοσίευση04:16

Η ώρα της κρίσης: Οι Βρετανοί αποφασίζουν για το μέλλον τους στην ΕΕ – Η διαδικασία του δημοψηφίσματος

Η ώρα της κρίσης για το μέλλον της  Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τελικά έφτασε. 

Δημοσίευση 04:16’

Η ώρα της κρίσης για το μέλλον της  Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τελικά έφτασε. 

Η ώρα της κρίσης για το μέλλον της  Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τελικά έφτασε. Σήμερα, οι πολίτες στο νησί προσέρχονται στις κάλπες για να ψηφίσουν την παραμονή ή όχι της χώρας τους στην ΕΕ, με το αποτέλεσμα, όπως δείχνουν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις να κρίνεται στο νήμα, αλλά και ολόκληρη την Γηραιά Ήπειρο να κρατάει την αναπνοή της. Τουλάχιστον αυτό καταδεικνύουν οι δηλώσεις ηγετών και παραγόντων που έχουν ταχθεί υπέρ του Bremain, καθώς ένα Brexit για πολλούς θα άνοιγε τον «ασκό του Αιόλου» για το μέλλον του Ευρωπαϊκού Οράματος.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν μία αμφίρροπη μάχη που θα κριθεί στην κυριολεξία στο νήμα. Η δημοσκόπηση της Opinium φέρνει μπροστά την έξοδο από την ΕΕ με 45% έναντι 44%, την ώρα που η προηγούμενη έρευνα γνώμης της ίδιας εταιρείας την Κυριακή έδειχνε απόλυτη ισοπαλία 44%-44%.

Η εταιρεία TNS δίνει προβάδισμα στο Brexit με 43% έναντι 41% της παραμονής, με το ποσοστό των αναποφάσιστων στο 16%. Στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοσκόπηση πριν από μία εβδομάδα το Brexit προηγείτο με επτά εκατοστιαίες μονάδες.

Σε κάθε περίπτωση, κρίσιμος παράγοντας θα είναι οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι καθώς και η συμμετοχή των νέων οι οποίοι και θεωρούνται η πιο φιλοευρωπαϊκή ηλικιακή ομάδα. Συνολικά, το σύνολο όλων των δημοσκοπήσεων που κρατάει η εφημερίδα Financial Times δίνει ει οριακό προβάδισμα μίας μονάδας στην καμπάνια υπέρ του Brexit, με 45% έναντι 44%.

Τα στοιχήματα πάντως δίνουν μεγάλο προβάδισμα στο Bremain, με το πρακτορείο Betfair να εκτιμά την Τρίτη ότι η πιθανότητα εξόδου από την Ε.Ε. ανέρχεται σε μόλις 24%.

Η διαδικασία

Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 9:00 το πρωί ώρα Ελλάδος και θα κλείσουν τα μεσάνυχτα. Το μόνο σίγουρο είναι πως οι πρώτες ασφαλείς εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα αναμένονται αρκετά αργά μέσα στη νύχτα, είτε και μετά τα ξημερώματα της Παρασκευής. 
Σε αυτό το πλαίσιο και λόγω του μεγάλου περιθωρίου σφάλματος, τα βρετανικά τηλεοπτικά δίκτυα δεν πρόκειται να διενεργήσουν τα κλασικά exit polls. Το βρετανικό ινστιτούτο δημοσκοπήσεων YouGov θα δώσει στη δημοσιότητα έρευνα για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος λίγη ώρα αφότου κλείσουν οι κάλπες, το βράδυ της Πέμπτης, με την ελπίδα ότι θα επαναλάβει την επιτυχία που είχε η πρόβλεψή του για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της Σκωτίας, το 2014. Η έρευνα του YouGov θα βασιστεί στις απαντήσεις που θα δώσει μια προεπιλεγμένη ομάδα ψηφοφόρων που θεωρείται αντιπροσωπευτική του εκλογικού σώματος. Τα ευρήματα του ινστιτούτου θα ανακοινωθούν από το κανάλι Sky News λίγη ώρα αφότου κλείσουν οι κάλπες.

Τα μηνύματα πριν την αναμέτρηση

Όλα αυτά την ώρα που ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, πολιτικοί, επιχειρηματίες, αστέρες του κινηματογράφου και του αθλητισμού καλούν τους πολίτες να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ, σε μία προσπάθεια να πείσουν τους αναποφάσιστους που πιθανώς να αλλάξουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Στο προχθεσινό του διάγγελμα, ο Κάμερον έστρεψε το βλέμμα του στους ηλικιωμένους ψηφοφόρους που κλίνουν να ψηφίσουν Brexit. Ο Συντηρητικός ηγέτης τους κάλεσε να αναλογιστούν το μέλλον των παιδιών και των εγγονιών τους. «Οι Βρετανοί δεν την κοπανάνε», είπε λαϊκά, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει επιστροφή» εάν οι πολίτες επιλέξουν έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπέρ της παραμονής έχουν ταχθεί ο ηθοποιός –γνωστός για τους ρόλους του στην ταινία Τζέιμς Μποντ- Ντάνιελ Κρεγκ, ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής Ντέιβιντ Μπέκαμ και ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος. Παράλληλα, περισσότερα από 1.280 διοικητικά στελέχη επιχειρήσεων – ανάμεσά τους και δεκάδες μέλη των 100 μεγαλύτερων εταιρειών στο χρηματιστήριο του Λονδίνου – έχουν προσυπογράψει επιστολή της εφημερίδας Times για παραμονή στην ΕΕ.

Αντίστοιχα μηνύματα υπέρ της παραμονής έχουν διατυπωθεί από ευρωπαίους παράγοντες και ηγέτες.  Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ προειδοποίησε πως ένα Brexit θα έπληττε την πρόσβαση της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή αγορά, ενώ η Άνγκελα Μέρκελ επεσήμανε πως δεν θέλει να προχωρήσει σε εικασίες για το ενδεχόμενο εξόδου από την ΕΕ καθώς θέλει επιθυμεί την παραμονή της χώρας στην Ένωση.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ αρκέστηκε να προειδοποιήσει πως  μία απόφαση υπέρ της εξόδου από την ΕΕ σημαίνει πως δεν θα υπάρξουν περαιτέρω διαπραγματεύσεις και ότι θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την αποχώρηση της χώρας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Γενική Γραμματέας των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Καταρίνα Μπάρλεϊ. «Δεν μπορείς να κρατήσεις τα πλεονεκτήματα και να καταψηφίσεις τις υποχρεώσεις», προειδοποίησε σε αποκλειστική δήλωσή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Τόνισε επιπλέον ότι αν επικρατήσει το Brexit και η ΕΕ υποχωρήσει, αυτό θα έχει δραματικές συνέπειες για την Ευρώπη, ενώ θα ενισχύσει τους ευρωσκεπτικιστές.

Πώς θα απαντήσει η ΕΕ

Όπως και να χει, η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο. Σε περίπτωση επικράτησης του Brexit, την αμέσως επόμενη ημέρα, οι υπουργοί Εξωτερικών των έξι ιδρυτικών μελών της ενωμένης Ευρώπης, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, του Βελγίου, του Λουξεμβούργου και της Ολλανδία, προτίθενται να συναντηθούν για να διατρανώσουν την ιστορική ευθύνη που έχουν για το ευρωπαϊκό εγχείρημα.

Παράλληλα υπάρχουν και κάποια τεχνικά θέματα τα οποία θα προκύψουν από την έξοδο τη Βρετανίας δεδομένου ότι δεν υπάρχει η σχετική εμπειρία. Η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να επικυρώσει την έξοδο και στη συνέχεια να ξεκινήσει η διαδικασία αποχωρήσεως η οποία σύμφωνα με το άρθρο 50 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης διαρκεί τουλάχιστον 2 χρόνια. Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung, κατά το διάστημα αυτό θα πρέπει οι υπόλοιπες χώρες να προχωρήσουν σε άλλες κινήσεις ενίσχυσης της ευρωπαϊκής συνοχής, κάτι το οποίο ούτε η  Άνγκελα Μέρκελ, ούτε ο πρόεδρος της Φρανσουά Ολάντ, ούτε ο Μάρκ Ρούτε θα επιθυμούσαν, δεδομένου ότι το 2017 γίνονται εκλογές στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία και κανένας δεν θέλει να ενισχύσει τους ευρωσκεπτικιστές ακόμα περισσότερο σε αυτές τις χώρες.


σχετικα αρθρα