current views are: 7

24 Ιουνίου 2016
Δημοσίευση11:57

Πώς ψήφισαν οι Βρετανοί στο δημοψήφισμα: Οι νέοι Bremain, οι μεγαλύτεροι Brexit

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα αποτελέσματα του βρετανικού δημοψηφίσματος, καθώς δείχνουν ένα διαιρεμένο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Δημοσίευση 11:57’

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα αποτελέσματα του βρετανικού δημοψηφίσματος, καθώς δείχνουν ένα διαιρεμένο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα αποτελέσματα του βρετανικού δημοψηφίσματος, καθώς δείχνουν ένα διαιρεμένο Ηνωμένο Βασίλειο

Όπως προκύπτει, το Λονδίνο, η Σκωτία και η Βόρεια Ιρλανδία ψήφισαν υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, ενώ η βόρεια Αγγλία και η Ουαλία ψήφισαν υπέρ της εξόδου. 

Την ίδια ώρα, εξαιρετικά ενδιαφέροντα είναι και τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης του YouGov poll για το πώς ψήφισαν οι Βρετανοί ανά ηλικία, σύμφωνα με τα οποία η νεότερη γενιά ψήφισε υπέρ του Bremain, ενώ οι μεγαλύτεροι επέλεξαν το Brexit.

Συγκεκριμένα, η δημοσκόπηση έδειξε πως οι ηλικίες:    

  • 18-24: Ψήφισαν κατά 75% παραμονή στην ΕΕ
  • 25-49: Ψήφισαν κατά 56% παραμονή στην ΕΕ
  • 50-64: Ψήφισαν 44% παραμονή στην ΕΕ
  • 65+: Ψήφισαν 39% παραμονή στην ΕΕ

Υπενθυμίζεται ότι συνολικά οι Βρετανοί αποφάσισαν την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ με ποσοστό 51,9%. Ειδικότερα, 17.410.742 Βρετανοί ψήφισαν υπέρ του Brexit, ένώ υπέρ του Bremain ψήφισαν 16.141.241. Η συμμετοχή στο βρετανικό δημοψήφισμα ανήλθε στο 72,2%.

Ποιοι ψήφισαν Brexit, ποιοι Bremain

Αγγλία

Η Αγγλία ψήφισε υπέρ της εξόδου, κυρίως η βόρεια και η νοτιοανατολική όπου η ρητορική για τη μετανάστευση επηρέασε τους ψηφοφόρους.

Τα αποτελέσματα στο Σάντερλαντ, στη βορειοανατολική Αγγλία, μεταξύ των πρώτων που έγιναν γνωστά, έδειξαν 61,3% υποστήριξη στο Brexit.

Ακολούθησε επικράτηση της ψήφου υπέρ της εξόδου σε όλη τη βόρεια Αγγλία, όπου το Σέφιλντ είχε ταχθεί ωστόσο υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.

Το Μπέρμιγχαμ, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, ψήφισε οριακά υπέρ του Brexit.

Η πόλη του Μάντσεστερ έκανε την εξαίρεση ψηφίζοντας υπέρ της παραμονής στην ΕΕ σε ποσοστό 60%, αλλά κατώτερο από το προβλεπόμενο.

Λονδίνο

Η κοσμοπολίτικη μητρόπολη των 8,6 εκατομμυρίων κατοίκων ψήφισε συντριπτικά υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, σε ποσοστό περίπου 60%.

«Το δημοψήφισμα έδειξε το κοινωνικό και πολιτιστικό χάσμα μεταξύ του Λονδίνου και της βρετανικής περιφέρειας. Μια κοσμοπολίτικη και κοινωνική-φιλελεύθερη Βρετανία επλήγη από μια πιο συντηρητική πλευρά και πολύ ανήσυχη για τη μετανάστευση», δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής Τζον Κέρτις στο BBC.

Σκωτία

Η φιλοευρωπαϊκή Σκωτία, όπως αναμενόταν, υποστήριξε την παραμονή σε ποσοστό 62% έναντι 38%. Και όπως ήταν επίσης αναμενόμενο, σε περίπτωση Brexit, ετοιμάζεται ήδη να διεκδικήσει ένα νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της.

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας, η Νίκολα Στέρτζον, δήλωσε από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ότι η Σκωτία βλέπει “το μέλλον της στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Ουαλία

Η Ουαλία υποστήριξε στην πλειονότητά της την έξοδο από την ΕΕ, αλλά πρωτεύουσα της, το Κάρντιφ, ψήφισε σε ποσοστό 60% παραμονή στην ΕΕ.

Βόρεια Ιρλανδία

Η Βόρεια Ιρλανδία ψήφισε 56% την παραμονή στην ΕΕ

Το Σιν Φέιν, η πρώην πολιτική βιτρίνα του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA), ζήτησε αμέσως τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για μια ενωμένη Ιρλανδία μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit.

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα τόνισε ότι το δημοψήφισμα για την ΕΕ επιφέρει “τεράστιες συνέπειες στο χαρακτήρα του βρετανικού κράτους” γνωρίζοντας ότι η Σκωτία και η Βόρεια Ιρλανδία ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.

Γιβραλτάρ

Ο βρετανικός θύλακας στο νότο της Ισπανίας, που φοβάται μήπως απομονωθεί από την υπόλοιπη ήπειρο και του οποίου η οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις σχέσεις του με την ΕΕ, ψήφισε σε ποσοστό πάνω από 95% υπέρ της παραμονής στην Ένωση.


σχετικα αρθρα