current views are: 5

11 Σεπτεμβρίου 2016
Δημοσίευση21:15

Διορισμός 28 δημάρχων στη Νοτιοανατολική Τουρκία

Δημοσίευση 21:15’

Η τουρκική κυβέρνηση διόρισε 28 δημοτικούς άρχοντες σε 28 δήμους στη νοτιοανατολική Τουρκία, αντικαθιστώντας τους δημάρχους που έχουν αποπεμφθεί, αφού διώκονται οι 24 με την κατηγορία ότι στηρίζουν το ΡΚΚ και οι 4 με την κατηγορία ότι στηρίζουν το θρησκευτικό τάγμα του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν.

Πριν από μερικές μέρες, ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού είχε δηλώσει ότι «σε λίγες μέρες, θα πάρουμε τους 28 δήμους από το Κάντιλ και θα τους παραδώσουμε στη λαϊκή βούληση». Το Κάντιλ είναι η ομώνυμη οροσειρά στο Βόρειο Ιράκ όπου θεωρείται ότι βρίσκεται το κέντρο του ΡΚΚ.

Σε σημερινή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών αναφέρεται ότι διορίστηκαν δήμαρχοι σε δύο πόλεις, 24 επαρχίες και 2 χωριά. Οι δύο πόλεις είναι το Χακιάρι και το Μπάτμαν.

Στις θέσεις των δημάρχων διορίστηκαν στελέχη του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών, δηλαδή υπάλληλοι που μέχρι σήμερα κατείχαν θέσεις βοηθού νομάρχη και διοικητή επαρχιών (καϊμακάμης).

Έντονη ήταν η αντίδραση του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα αναφέρεται ότι «στόχος υπήρξε η τοπική αυτοδιοίκηση σε κουρδικές πόλεις που έχει εκλεγεί με ποσοστά 65-95%», πράγμα που «θα προκαλέσει την κλιμάκωση των προβλημάτων στις κουρδικές πόλεις».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ της αντίληψης με την οποία στις 15 Ιουλίου βομβαρδίστηκε η εθνοσυνέλευση, δηλαδή η λαϊκή βούληση και της αντίληψης με την οποία παραβιάζεται η λαϊκή βούληση στους δήμους με τις ιαχές, αναλάβαμε τη διοίκηση».

Υπερασπιζόμενος την απόφαση της κυβέρνησης, ο υπουργός Περιβάλλοντος Μεχμέτ Όζχασεκί είπε ότι «αναμφισβήτητα, οι πολίτες ψηφίζοντας προβάλουν τη βούλησή τους, αλλά κανείς δεν εκλέγει δημάρχους, βουλευτές και πρωθυπουργούς για να στηρίξουν την τρομοκρατία και να κλέψουν, αλλά για να προσφέρουν υπηρεσίες». Σύμφωνα με τον υπουργό «αυτό που έχει σημασία είναι η ασφάλεια και το μέλλον του έθνους και θα λάβουμε κάθε αναγκαίο μέτρο γι΄αυτό».

Με το βήμα αυτό στο οποίο προέβη η τουρκική κυβέρνηση επαληθεύονται οι προβλέψεις ότι δεύτερος στόχος της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου θα είναι οι Κούρδοι. Κι αυτό σε συνθήκες κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί και με την εφαρμογή προεδρικών διαταγμάτων που εκδίδονται στο πλαίσιο της κατάστασης αυτής. Ένα από τα διατάγματα, αφορούσε και το διορισμό δημοτικών αρχόντων στους 28 δήμους.

Ωστόσο έχει ήδη αρχίσει στην Τουρκία μία συζήτηση για το κατά πόσο τα διατάγματα με ισχύ νόμου που εκδίδονται είναι σύμφωνα προς τη νομοθεσία περί κατάστασης έκτακτης ανάγκης ή ξεπερνούν το πλαίσιο της κατάστασης αυτής, θεσμοθετώντας πράγματα που θα ισχύουν και όταν θα έχει τερματιστεί το καθεστώς έκτακτης ανάγκης.

Ως προς το Κουρδικό πάντως και τη στοχοποίηση Κούρδων, το όλο πνεύμα της τουρκικής κυβέρνησης υποβοηθείται κι από την αποφασιστικότητα την οποία επιδεικνύει η ‘Αγκυρα για την αντιμετώπιση και των Κούρδων της Συρίας, στις επιχειρήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο έδαφος της Συρίας. Πρόκειται όμως για σημείο διαφωνίας μεταξύ Ουάσιγκτον και ‘Αγκυρας, αφού οι Αμερικανοί ζητούν από την Τουρκία να εστιαστεί στην καταπολέμηση του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία, ενώ ταυτόχρονα θεωρεί το PYD (οργάνωση των Κούρδων τη Συρίας) σύμμαχο στη μάχη εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους». Η Τουρκία θεωρεί το PYD «τρομοκρατική» οργάνωση.


σχετικα αρθρα