ΔΙΕΘΝΗ

Σουλτς: Δύσκολα θα τροποποιηθεί το δημοσιονομικό σύμφωνο

Δημοσίευση 14 Σεπτεμβρίου 2016, 15:59 / Ανανεώθηκε 14 Σεπτεμβρίου 2016, 15:59
Σουλτς: Δύσκολα θα τροποποιηθεί το δημοσιονομικό σύμφωνο
Facebook Twitter Whatsapp

Την εκτίμηση πως δύσκολα θα αλλάξει το Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ στην προσεχή σύνοδο κορυφής της Μπρατισλάβας διατυπώνει ο πρόεδρος της ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς μιλώντας στην εφημερίδα Le Monde.

Την εκτίμηση πως δύσκολα θα αλλάξει το Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ στην προσεχή σύνοδο κορυφής της Μπρατισλάβας διατυπώνει ο πρόεδρος της ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς μιλώντας στην εφημερίδα Le Monde.

Ο Σουλτς λοιπόν αναφέρει πως αυτό θα γίνει γιατί «σήμερα καμία από τις σχολές ιδεών στην ΕΕ δεν πλειοψηφεί», αν και όπως εκτιμά μπορεί να εξασφαλιστεί συναίνεση στο θέμα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Ερωτηθείς κατά πόσο οι συναντήσεις των ευρωπαϊκών χωρών κατά μικρές ομάδες, όπως του Νότου στην Αθήνα, και των χωρών του Βίσεγκραντ τον ανησυχούν, ο κ. Σουλτς απάντησε:

Οι συναντήσεις αυτές είναι η έκφραση της πραγματικότητας, ότι τα κράτη-μέλη δεν έχουν τις ίδιες απόψεις. Είναι φυσικό το να ζητούν εκ των προτέρων οι ηγέτες τις θέσεις της Γερμανίας και να συζητούν μεταξύ τους. Το αφύσικο θα είναι το να μην βγει τίποτα στη Μπρατισλάβα.

Ο κ. Σουλτς αναγνωρίζει ότι «η ΕΕ περνάει δραματικές στιγμές, με ένα σημαντικό μέλος της να αποχωρεί και άλλες χώρες που δεν θέλουν την ευρωπαϊκή συνεργασία με πολιτικές συνοχής και αλληλεγγύης. Είναι ένα δραματικό κίνημα προς την επανεθνικοποίηση» υπογραμμίζει.

Αναφορικά με τις καθυστερήσεις ενεργοποίησης του άρθρου 50 για το Brexit ο κ. Σουλτς δήλωσε ότι 3 μέρες μετά το δημοψήφισμα ήταν υπέρ της άμεσης ενεργοποίησης του άρθρου 50. Στη συνέχεια όμως κατάλαβα, εξήγησε, ότι το Λονδίνο όπως και εμείς είχαμε ανάγκη χρόνου για να καθορίσουμε μια στρατηγική. Το να περιμένουμε ένα χρόνο όμως, είναι εντελώς αντιπαραγωγικό τόσο για τους Βρετανούς όσο και για τους Ευρωπαίους, τόνισε.

Ο κ. Σουλτς απορρίπτει τα επιχειρήματα για τις γαλλικές και γερμανικές εκλογές που χρησιμοποιεί το Λονδίνο για την καθυστέρηση, λέγοντας ότι οι χώρες αυτές έχουν ικανές δημόσιες διοικήσεις για να τα βγάλουν πέρα, με ή χωρίς εκλογές.

Σχετικά με τη συνεργασία που έχει αναπτύξει ο Ούγγρος πρόεδρος Βίκτορ Όρμπαν με τη συντηρητική κυβέρνηση της Πολωνίας και την υποτιθέμενη «αντεπανάσταση» που ετοιμάζουν στην Ευρώπη, ο κ. Σουλτς δηλώνει ότι δεν πολυκαταλαβαίνει που το πάει ο Όρμπαν, αλλά δεν ανησυχεί ιδιαίτερα, διότι ο μεν Ούγγρος πολιτικός πρόσκειται στον Πούτιν, όχι όμως ο Πολωνός Γιάροσλαβ Κατσίνσκι.

Ο πρόεδρος του ΕΚ υποστηρίζει την απόφαση του Ζ.Κ. Γιούνκερ να διατάξει μια έρευνα δεοντολογίας για το διορισμό του προκατόχου του, του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στην τράπεζα Goldman Sachs.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr