current views are: 9

10 Νοεμβρίου 2016
Δημοσίευση11:03

Πώς κατέρρευσε η δυναστεία των Κλίντον – Τα ψέματα και τα σκάνδαλα (φωτό)

Σαράντα χρόνια μετά την είσοδο του Μπιλ και της Χίλαρι Κλίντον στη δημόσια ζωή των ΗΠΑ, αναγκάζονται να την εγκαταλείψουν με τον πιο ταπεινωτικό τρόπο. 

Δημοσίευση 11:03’

Σαράντα χρόνια μετά την είσοδο του Μπιλ και της Χίλαρι Κλίντον στη δημόσια ζωή των ΗΠΑ, αναγκάζονται να την εγκαταλείψουν με τον πιο ταπεινωτικό τρόπο. 

Σαράντα χρόνια μετά την είσοδο του Μπιλ και της Χίλαρι Κλίντον στη δημόσια ζωή των ΗΠΑ, αναγκάζονται να την εγκαταλείψουν με τον πιο ταπεινωτικό τρόπο. 

Όπως επισημαίνει η Daily Mail, η οικογένεια Κλίντον με μια ζωή γεμάτη από σκάνδαλα, ερωτικές περιπέτειες και οικονομικές συναλλαγές δεν κατάφερε να δημιουργήσει δυναστεία στον Λευκό Οίκο.

Οι αμερικανοί πολίτες έκριναν ότι ούτε αυτή τη φορά θα υπάρξει γυναίκα πρόεδρος στη χώρα και η ιστορία δεν θα γραφτεί από τη σύζυγο του επί δύο θητείες πρώην προέδρου, καθώς πολλοί θεωρούν ότι η Χίλαρι Κλίντον δεν το άξιζε. Ίσως ο κόσμος κουράστηκε από τα σκάνδαλα που δημιουργήσε η οικογένεια, τα οποία δεν ήταν και λίγα…

Το ταξιδιωτικό σκάνδαλο

Το πρώτο σκάνδαλο επί προεδρίας του Μπιλ Κλίντον ξέσπασε το 1993, όταν ο πλανητάρχης απέλυσε από τον Λευκό Οίκο επτά υπαλλήλους από το τμήμα διοργάνωσης των ταξιδιών, αναθέτοντας τη δουλειά σε μια εταιρεία από το Αρκάνσας.

Όπως αποκαλύφθηκε, τα νήματα στην εταιρεία κινούσε ένας ξάδερφος του Κλίντον και καλούνταν να διαχειριστεί μπάτζετ εκατομμυρίων δολαρίων.
Οι ισχυρισμοί πως η ίδια η Χίλαρι είχε συμβάλει στην απόλυση των επτά εργαζομένων ήρθε να επιβεβαιωθεί τρία χρόνια μετά, το 1996, μέσω ενός εσωτερικού σημειώματος στο Λευκό Οίκο.

Τελικά το 2000, αν και υπήρχαν ενδείξεις δεν ασκήθηκε ποινική δίωξη εναντίον της Χίλαρι, λόγω έλλειψης στοιχείων.

Το σκάνδαλο Whitewater

Για αυτό, το πρώτο οικονομικό σκάνδαλο επί προερδίας Κλίντον, ούτε ο Μπιλ ούτε η Χίλαρι διώχθηκαν ποινικά, καθώς οι εισαγγελικές αρχές δεν κατάφεραν να συλλέξουν επαρκή στοιχεία, για να τους συνδέσουν με την εγκληματική συμπεριφορά των συνεργατών τους.

Η Χίλαρι πέρασε έτσι ως η μοναδική Πρώτη Κυρία, η οποία κλήθηκε να δώσει στοιχεία, ενώ στενός της συνεργάτης βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του, με τις αρχές να μιλούν για αυτοκτονία.

Αξίζει να σημειωθεί πως η έρευνα για το σκάνδαλο Whitewater έφερε στην επιφάνεια και την… ταραχώδη σεξουαλική ζωή του Μπιλ Κλίντον.

Το 1978 ο Μπιλ Κλίντον εκλέχθηκε σε ηλικία 32 ετών, Κυβερνήτης στο Αρκάνσας. Λίγους μήνες πριν μαζί με την Χίλαρι και ένα φιλικό τους ζευγάρι, τον Τζέιμς και την Σούζαν ΜακΝτόουγκαλ, δανείστηκαν το ποσό των 203.000 δολαρίων προκειμένου να χτισουν στα βούνα Οζαρκ κατοικίες διακοπών σε έκταση 220 στρεμμάτων. Η εταιρεία που ίδρυσαν λεγόταν Whitewater Development Corporation.

Ο ΜακΝτόουγκαλ, ο οποίος ήταν σύμβουλος του Κλίντον την εποχή που αυτός ήταν Κυβερνήτης του Αρκάνσας, άφησε την πολιτική και αγόρασε μια τράπεζα, η οποία δάνεισε 30.000 δολάρια στην Χίλαρι Κλίντον για να χτίσει ένα σπίτι.

Το 1982, ο ΜακΝτόουγκαλ αγόρασε έστησε μια εταιρεία χρηματοδότησης, την Madison Guaranty, της οποίας η κατάρρευση λίγα χρόνια αργότερα άνοιξε και τους ασκούς του Αιόλου αφού το αμερικανικό δημόσιο χρειάστηκε να δαπανήσει το ποσό των 60 εκ. δολαρίων για τη διάσωσή της. Βασικός ρόλος της Madison Guaranty; Η υποστήριξη του προεκλογικού αγώνα του Μπιλ Κλίντον.

Στον ΜακΝτόουγκαλ ασκήθηκαν ποινικές διώξεις αλλά αθωώθηκε ενώ με την εκλογή του Κλίντον στην προεδρία των Η.Π.Α. το θέμα επανήλθε στο προσκήνιο. Ο θάνατος του Βινς Φόστερ, συμβούλου της Χίλαρι Κλίντον θεωρήθηκε αυτοκτονία αν και λίγα λεπτά μετά το θάνατό του, εξαφανίστηκαν όλα τα αρχεία από τον υπολογιστή του σπιτιού του…

Οι σεξουαλικές επιθέσεις στο Αρκάνσας

Το 1999, η Χουανίτα Μπόαντρικ ισχυρίστηκε πως το 1978 στο Αρκάνσας, είχε δεχθεί σεξουαλική επίθεση από τον Μπιλ Κλίντον.

«Ημουν 35 ετών όταν με βίασε ο Κλίντον και μαζί με την Χίλαρι προσπάθησαν να με κάνουν να σιωπήσω για πάντα», είχε πει χαρακτηριστικά η Χουανίτα, η οποία στην πρόσφατη προεκλογική καμπάνια του Ντόναλντ Τραμπ είχε εμφανιστεί στο πλευρό του μαζί με άλλα «θύματα» του Κλίντον.

Με τη σειρά της, η Πόλα Τζόουνς, ισχυρίστηκε ότι το 1991, σε ηλικία 24 ετών έπεσε θύμα βιασμού από τον Μπιλ Κλίντον σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στο Αρκάνσας.

Το 1994, η Πόλα αποφάσισε να κυνηγήσει τη νομική οδό, όμως ο Μπιλ Κλίντον προκειμένου να μην οδηγηθεί η υπόθεση σε δίκη, έκανε εξωδικαστικό συμβιβασμό πληρώνοντας το ποσό των 750,000 δολαρίων.

 

Μόνικα Λεβίνσκι

Αναμφισβήτητα το πιο γνωστό σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον Μπιλ Κλίντον. 

Όπως έγινε γνωστό, από το 1995 ο Μπιλ Κλίντον διατηρούσε δεσμό με την 22χρονη τότε μαθητευόμενη υπάλληλο του Λευκού Οίκου, Μόνικα Λεβίνσκι. Το περίφημο «λερωμένο φόρεμα» από το σπέρμα του πλανητάρχη, ήταν το αποκορύφωμα των σκανδάλων, ενώ ο ίδιος αναγκάστηκε πολλά χρόνια αργότερα να κάνει μια δήλωση στον Τύπο, λέγοντας πως οι σχέσεις τους περιορίζονταν στον στοματικό έρωτα!

Σύμφωνα με τα λεγόμενα της Λεβίνσκι οι «επαφές» γύρω από το Οβάλ Γραφείο, ήταν εννέα σε διάστημα δύο ετών.

Παρά την πρόταση μομφής της Βουλής των Αντιπροσώπων το 1998, ο Κλίντον παρέμεινε στην προεδρία και εξάντλησε την δεύτερη 4ετία του. Οι καταθέσεις πάντως του πρώην προέδρου ενώπιον των γερουσιαστών, έμειναν στην ιστορία.

Το ίδρυμα Κλίντον

Η οικογένεια Κλίντον φέρεται να έχει αυτή την στιγμή περιουσία άνω των 150 εκατομμυρίων δολαρίων. Για πάρα πολλά χρόνια, κάθε ομιλία του Μπιλ Κλίντον σε πανεπιστήμια, τράπεζες και επιχειρήσεις έφερνε αμοιβή ύψους 250.000 δολαρίων.

Τα ποσά που συγκεντρώθηκαν όλα αυτά τα χρόνια, δημιούργησαν το ίδρυμα Κλίντον, το οποίο προέβη σε μια σειρά φιλανθρωπικών έργων. Ωστόσο δεν άργησαν να αποκαλυφθούν οι οικονομικές απάτες του ιδρύματος, με την Χίλαρι να έχει αποδεσμεύσει το ποσό των 22 εκατομμυρίων δολαρίων ενώ οι επιστροφές από φόρους ανήλθαν στα 28 εκατομμύρια.

Η επίθεση στη Βεγγάζη

Στις 11 Σεπτεμβρίου του 2012, ο Αμερικανός πρέσβης στη Λιβύη και τρεις συνεργάτες του σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επίθεσης από μαχητές κατά του αμερικανικού στρατού στη Βεγγάζη. Η Χίλαρι Κλίντον, υπουργός Εξωτερικών εκείνη την περίοδο κατηγορείται πως ενώ είχε ενημέρωση δεν προστάτευσε τους συμπατριώτες της.

Η Χίλαρι δεν κατάφερε να βρει ένα στοιχείο που να πείθει πως δεν είχε την ευθύνη ενώ οι αναλυτές θεωρούν πως ο πόλεμος που ξέσπασε εναντίον της κατά τη διάρκεια διεκδίκησης του χρίσματος των Δημοκρατικών αποτέλεσε ένα σημείο «κλειδί» για τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, μαζί με τη διαρροή των emails.

Τα ιδιωτικά emails

Κατά την περίοδο που η Χίλαρι Κλίντον ήταν υπουργός Εξωτερικών, διατηρούσε έναν μυστικό ιδιωτικό λογαριασμό email. Το περιεχόμενό τους άρχισε να διαρρέεται σταδικακά στον Τύπο, προκαλώντας τριγμούς.

Σχεδόν δέκα ημέρες πριν τις εκλογές για το χρίσμα των δημοκρατικών, ο διευθυντής του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ, με επιστολή του στο Κογκρέσο, ενημέρωσε πως η υπόθεση έκλεισε αφού κανείς λογικός εισαγγελέας δεν θα κατηγορούσε την Κλίντον ωστόσο την χαρακτήρισε τουλάχιστον «απρόσεκτη».

Οι περισσότεροι Δημοκρατικοί πάντως θεώρησαν πως η ζημιά στα μάτια των ψηφοφόρων είχε ήδη γίνει. Το όνειρο των Κλίντον για μια δυναστεία στον Λευκό Οίκο, μόλις είχε σβήσει.


σχετικα αρθρα