ΔΙΕΘΝΗ

Αυστρία: Η ήττα του Χόφερ προκάλεσε ανακούφιση στην Ευρώπη

Δημοσίευση 5 Δεκεμβρίου 2016, 10:30 / Ανανεώθηκε 5 Δεκεμβρίου 2016, 10:52
Αυστρία: Η ήττα του Χόφερ προκάλεσε ανακούφιση στην Ευρώπη
Facebook Twitter Whatsapp

Η ήττα του υποψηφίου της ακροδεξιάς (FPO) Νόρμπερτ Χόφερ στις προεδρικές εκλογές στην Αυστρία καθησύχασε τις ευρωπαϊκές χώρες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η ήττα του υποψηφίου της ακροδεξιάς (FPO) Νόρμπερτ Χόφερ στις προεδρικές εκλογές στην Αυστρία καθησύχασε τις ευρωπαϊκές χώρες, ανακούφισε τον εύθραυστο κεντρώο συνασπισμό που βρίσκεται στην εξουσία στη Βιέννη και στάθηκε εμπόδιο στις φιλοδοξίες του Κόμματος των Ελευθέρων, το οποίο τώρα στοχεύει στις βουλευτικές εκλογές.

Ενθερμος ευρωπαΪστής, που θεωρούσε τις εκλογές αυτές αποφασιστικής σημασίας για το μέλλον της Αυστρίας στην ΕΕ, ο Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν κέρδισε στον χθεσινό επαναληπτικό δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με 53,3%, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα.

Ο αντίπαλός του, ο 45χρονος Χόφερ αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου και στέλεχος του FPO, κέρδισε το 46,7%.

Ο πρώην επικεφαλής των Πρασίνων, που στις προεδρικές εκλογές κατέβηκε ως ανεξάρτητος υποψήφιος, είδε στο αποτέλεσμα των εκλογών «ένα μήνυμα κόκκινο- άσπρο- κόκκινο (τα χρώματα της αυστριακής σημαίας) της Αυστρίας προς όλες τις πρωτεύουσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σύμφωνα με δηλώσεις του από τη Βιέννη.

Η αυστριακή ακροδεξιά ήλπιζε να εκμεταλλευτεί τη διεθνή κατάσταση, μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ και την αύξηση της δημοτικότητας αντιμεταναστευτικών και αντιευρωπαϊκών κομμάτων στην ΕΕ, αλλά και το Brexit, και να σημειώσει μια νίκη στις προεδρικές εκλογές.

Ο Χόφερ, που δεν επέμεινε στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας σε μια ενδεχόμενη αποχώρηση της Αυστρίας από την ΕΕ, ήθελε να παρουσιάσει τον εαυτό του ως υπερασπιστή της εργασίας και της αγοραστικής δύναμης των Αυστριακών, αλλά και ως κάποιον που μπορεί να φέρει την ανανέωση στη χώρα απέναντι στους Σοσιαλαδημοκράτες (SPO) και τους Συντηρητικούς (OVP) που βρίσκονται στην εξουσία εδώ και δεκαετίες.

«Καλά νέα για την Ευρώπη», ήταν η αντίδραση του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. «Ξεκάθαρο φιλοευρωπαϊκό μήνυμα», εκτίμησε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

«Ο λαός της Αυστρίας επέλεξε την Ευρώπη και την ανοιχτή κοινωνία», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ- Βάλτερ Σταϊνμάγερ θεώρησε το αποτέλεσμα των αυστριακών εκλογών «καλό οιωνό για την Ευρώπη».

Τον Μάιο, κατά τον προηγούμενο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών χρειάστηκε η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων για να ανακηρυχθεί ο βαν ντερ Μπέλεν νικητής, αν και μετά ακυρώθηκε το αποτέλεσμα εξαιτίας διαδικαστικών προβλημάτων.

Αυτή τη φορά ο ανεξάρτητος υποψήφιος σημείωσε ξεκάθαρη νίκη, ενώ αύξησε και το ποσοστό του, το οποίο στον προηγούμενο γύρο ήταν μόλις 50,3%.

Αν και ο ρόλος του ομοσπονδιακού προέδρου της Αυστρίας είναι τυπικός, μια εκλογή του Χόφερ θα σηματοδοτούσε την πρώτη φορά που ένας υποψήφιος της άκρας δεξιάς βρίσκεται επικεφαλής ενός κράτους της ΕΕ.

Εξαιτίας αυτού του γεγονότος τα αδελφά κόμματα του FPO σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το Εθνικό Μέτωπο (FN) στη Γαλλία και το Κόμμα για την Ελευθερία στην Ολλανδία, παρακολουθούσαν τις εκλογές προσεκτικά.

Ο Ολλανδός Γκέερτ Βίλντερς χαιρέτισε χθες το FPO «που πολέμησε γενναία». «Οι επόμενες εκλογές θα είναι αυτές της νίκης!», εκτίμησε η πρόεδρος του FN Μαρίν Λεπέν.

Γύρω από τον Χόφερ, που δήλωσε «εξαιρετικά θλιμμένος» για την ήττα του, συσπειρώθηκαν τα στελέχη του κόμματός του, δίνοντας έμφαση στο μέλλον του FPO, το οποίο σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις φαίνεται να κερδίζει το 30% της πρόθεσης ψήφου, πολύ μπροστά από τα SPO και OVP.