current views are: 7

5 Δεκεμβρίου 2016
Δημοσίευση16:19

Οι «1000+1» ημέρες του bello Ματέο στο τιμόνι της Ιταλίας (φωτό)

Η απόφαση του Ματέο Ρέντσι να υποβάλει την παραίτησή του, εξαιτίας της βαριάς ήττας που υπέστη στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση, τους μόνους που δεν εξέπληξε ήταν οι συμμαθητές του. Όπως έχουν δηλώσει, από την παιδική του ηλικία ήθελε πάντα να είναι νικητής, ακόμα και στους σχολικούς αγώνες ποδοσφαίρου. Μάλιστα, ο μικρός Ματέο αν δεν κατάφερνε να κερδίσει, νευρίαζε, έπαιρνε την μπάλα και έφευγε από το γήπεδο…

Δημοσίευση 16:19’

Η απόφαση του Ματέο Ρέντσι να υποβάλει την παραίτησή του, εξαιτίας της βαριάς ήττας που υπέστη στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση, τους μόνους που δεν εξέπληξε ήταν οι συμμαθητές του. Όπως έχουν δηλώσει, από την παιδική του ηλικία ήθελε πάντα να είναι νικητής, ακόμα και στους σχολικούς αγώνες ποδοσφαίρου. Μάλιστα, ο μικρός Ματέο αν δεν κατάφερνε να κερδίσει, νευρίαζε, έπαιρνε την μπάλα και έφευγε από το γήπεδο…

Η απόφαση του Ματέο Ρέντσι να υποβάλει την παραίτησή του, εξαιτίας της βαριάς ήττας που υπέστη στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση, τους μόνους που δεν εξέπληξε ήταν οι συμμαθητές του. Όπως έχουν δηλώσει, από την παιδική του ηλικία ήθελε πάντα να είναι νικητής, ακόμα και στους σχολικούς αγώνες ποδοσφαίρου. Μάλιστα, ο μικρός Ματέο αν δεν κατάφερνε να κερδίσει, νευρίαζε, έπαιρνε την μπάλα και έφευγε από το γήπεδο…

Νέος, γοητευτικός και φιλόδοξος, εμφανίστηκε στην παγκόσμια πολιτική σκακιέρα τον Δεκέμβριο του 2013 και τον Φεβρουάριο του 2014, σε ηλικία μόλις 39 ετών, έγινε ο νεότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της Ιταλικής Δημοκρατίας, καταφέροντας σε μια δύσκολη περίοδο για την Ιταλία και ολόκληρο τον ευρωπαϊκό Νότο να ταυτίσει το όνομά του με την ελπίδα. Ωστόσο, χθες, ύστερα από 1.000 ημέρες παραμονής στο τιμόνι της Ιταλίας ο Ρέντσι ήρθε αντιμέτωπος με μια μεγάλη ήττα, καθώς οι Ιταλοί τού γύρισαν την «πλάτη» και δεν ταυτίστηκαν με το μεταρρυθμιστικό όραμά του. 

Ο Ματέο Ρέντσι, από την αρχή που ανέβηκε στον πρωθυπουργικό θώκο, υποσχέθηκε στους Ιταλούς βαθιές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα τη φέρουν στην πρώτη γραμμή της Ευρώπης. Όπως αποδείχθηκε όμως, δεν κατόρθωσε να πείσει και να συσπειρώσει τους πολίτες της χώρας του, καθώς πολλές φορές κατηγορήθηκε ότι κυβερνούσε μόνο, χωρίς να νοιάζεται για συναινέσεις, ενώ διαίρεσε σε βάθος και το ίδιο του το Δημοκρατικό Κόμμα.

Με την ανάληψη της πρωθυπουργίας της Ιταλίας, ο Ρέντσι υποσχέθηκε μία μεταρρύθμιση κάθε μήνα και βαθιές τομές σε διάστημα 100 ημερών, ωστόσο γρήγορα αναθεώρησε την ατζέντα του και το καλοκαίρι του 2014 έδωσε στον εαυτό του 1.000 ημέρες για να κάνει την Ιταλία «πιο απλή, πιο θαρραλέα και πιο ανταγωνιστική».

Μάλιστα, η άνοδός του θεωρήθηκε από πολλούς ως σημάδι της αναγκαίας αλλαγής των γενεών και του πολιτικού κατεστημένου στην Ιταλία, το οποίο θεωρείται ευρέως αναξιόπιστο. 

Ο «αιώνιος έφηβος» που έγινε από δήμαρχος… πρωθυπουργός

Ο Ματέο Ρέντσι γεννήθηκε στη Φλωρεντία το 1975, όπου και σπούδασε αργότερα Νομική

Ήταν πρόσκοπος και ένας από τους καλύτερους μαθητές, χωρίς να διαβάζει πάρα πολύ. Ονειρευόταν να γίνει ή δημοσιογράφος ή ποδοσφαιριστής, είναι άλλωστε, μέχρι και σήμερα, φανατικός οπαδός της Φιορεντίνα, της ομάδας της Φλωρεντίας. Το μικρόβιο όμως της πολιτικής είναι οικογενειακό.

Ο πατέρας του ασχολείτο ενεργά με την πολιτική και ήταν οπαδός του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος. Το θέμα του διδακτορικού του ενδεχομένως έπαιξε καταλυτικό ρόλο για την μετέπειτα πορεία του: η ιστορία του δικαίου σε θέματα διοίκησης και πολιτικής κουλτούρας, με εκτενείς αναφορές στον Τζόρτζιο Λα Πίρα, δήμαρχο της Φλωρεντίας από το 1951 έως το 1956.Αργότερα, όταν πήγε στο γυμνάσιο, άρχισε να ξεδιπλώνει το ταλέντο του στην επικοινωνία.

Το 1996 εντάχθηκε στους κόλπους του Ιταλικού Λαϊκού Κόμματος και έγινε γενικός γραμματέας του το 1999. Αργότερα εκλέχθηκε πρόεδρος της επαρχίας της Φλωρεντίας το 2004, κερδίζοντας το 58,8% στις εκλογές της 12ης Ιουνίου εκείνου του έτους, ως υποψήφιος του κεντροαριστερού συνασπισμού.

Πέντε χρόνια μετά ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για το Δήμο της Φλωρεντίας.

Στις 9 Ιουνίου του 2009, πλέον μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος, κέρδισε την εκλογή με ποσοστό 47,6% έναντι 32% του ανθυποψήφιου του Τζοβάνι Γκάλι.

Έναν χρόνο αργότερα, και καθώς η δημοτικότητά στις εθνικές δημοσκοπήσεις αυξανόταν διοργάνωσε μια μεγάλη συγκέντρωση στη Φλωρεντία με θέμα την ιταλική πολιτική σκηνή, σημειώνοντας ότι μια πλήρης αλλαγή ήταν απαραίτητη για το κόμμα του. Μετά από αυτή την εκδήλωση τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης τον παρουσίασαν ως rottamatore, κάποιον δηλαδή που σπάει το κατεστημένο. 

«Οι άνθρωποι είναι κουρασμένοι και απογοητευμένοι. Δεν πιστεύουν πια. Εγώ πιστεύω και για αυτό ασχολούμαι με την πολιτική, γιατί εξακολουθώ να πιστεύω», δήλωσε ο Ρέντσι, με τις προτάσεις του να ισορροπούν ανάμεσα στη λιτότητα, τις αποκρατικοποιήσεις και τις αγορές και το χτίσιμο του κοινωνικού κράτους. 

Τον Σεπτέμβριο του 2012 ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για γενικός γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, με στόχο να ηγηθεί ενός κεντροαριστερού συνασπισμού για τις εκλογές του 2013. Έχασε στις εκλογές του Δεκεμβρίου τερματίζοντας δεύτερος με 39,1% έναντι 60,9% του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι.

Μετά την παραίτηση του Μπερσάνι τον Απρίλιο του 2013 ο Ρέντσι έθεσε εκ νέου υποψηφιότητα για τη θέση του γγ του κόμματος και αυτή τη φορά βγήκε νικητής. Εκλέχθηκε με ποσοστό 67,6% έναντι 18,2% του Τζιάνι Κούπερλο και 14,2% του Τζουζέπε Τσιβάτι. Έτσι έγινε πιθανός υποψήφιος για την πρωθυπουργία της χώρας.

«Δεν θέλουμε να σύρουμε σε μία δίκη την κυβέρνηση, αλλά πρέπει να γυρίσουμε σελίδα. Είναι αναγκαίο να γίνει μία νέα προσπάθεια για να ξεπεραστεί η οικονομική και κοινωνική κρίση. Επιδιώκω μία ριζική αλλαγή, διότι διαφορετικά, το μόνο που θα επιτευχθεί είναι η φθορά των δημοκρατικών θεσμών και η περαιτέρω επιδείνωση της κρίσης.

Δεν πρόκειται για προσωπική σύγκρουση με τον Λέτα, αλλά η Ιταλία βρίσκεται σε ένα τέλμα και χρειάζεται άμεσα μια βαθύτατη αλλαγή. Με κατηγόρησαν, όπως συνέβη και στο κόμμα μας. Ότι είμαι υπέρμετρα φιλόδοξος. Απαντώ ότι όλοι μας πρέπει να είμαστε υπέρμετρα φιλόδοξοι» είπε ο Ρέντσι στα στελέχη του κόμματός του με αποτέλεσμα να ψηφίσουν την πρότασή του με 136 ψήφους υπέρ και 16 κατά.

Τα περιθώρια στενεύουν για τον Λέτα, ο οποίος μία ημέρα αργότερα, στις 13 Φεβρουαρίου, ανακοινώνει ην πρόθεσή του να παραιτηθεί από την θέση του πρωθυπουργού. Έτσι, ο Ρέντσι γίνεται ο 56ος πρωθυπουργός της Ιταλικής Δημοκρατίας. 

Στις 17 Φεβρουαρίου 2014 ο Ματέο Ρέντσι έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

Στις πρώτες του δηλώσεις δεσμεύθηκε πως σε περίπτωση που αναλάμβανε τελικά την εξουσία θα προχωρούσε στην ψήφιση νέου εκλογικού νόμου και σε θεσμικές μεταρρυθμίσεις σε διάφορους τομείς. Στις 21 Φεβρουαρίου παρουσίασε τη νέα του κυβέρνηση, η οποία ορκίστηκε μια ημέρα αργότερα.

Τις επόμενες ημέρες έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης από την Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο πρωθυπουργός που… ταρακούνησε την Ευρώπη

Το φαινόμενο του Ματέο Ρέντσι από την πρώτη ημέρα της ανόδου του στην πρωθυπουργία της Ιταλίας τσίγκλησε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τα ευρωπαϊκά όργανα. 

Πριν κλείσει καν τις πρώτες 100 ημέρες πρωθυπουργίας, έγινε ένα πολιτικό φαινόμενο, με πολλά μέσα ενημέρωσης να τον χαρακτηρίζουν ως «Μάγο» ή τον «άνθρωπο που θα σώσει την Ευρώπη». 

Από την πλευρά τους, οι επικριτές του Ρέντσι δήλωναν ότι ανέτρεψε τον Ενρίκο Λέτα για να κερδίσει την πρωθυπουργία. Ο Ρέντσι όμως, απέδειξε ότι δεν έχει αφήσει τίποτα στην τύχη και φρόντισε να κλείσει τα στόματα. Το βράδυ των ευρωεκλογών σταμάτησε κάθε αμφισβήτηση καθώς κατάφερε να συγκεντρώσει το 41%. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει αποσπάσει ιταλικό κόμμα από το 1958.

Από την αρχή της εκλογής του ο Ματέο Ρέντσι φρόντισε να δείξει ότι δεν θα είναι εύκολος αντίπαλος στα ευρωπαϊκά γήπεδα. «Η Γερμανία δεν είναι εχθρός, αλλά μοντέλο, όταν πρόκειται για την αγορά εργασίας ή τη δημόσια διοίκηση», είχε πει. 

Ωστόσο, δεν δίστασε να ασκήσει σκληρή κριτική στην πολιτική λιτότητας της ηγεσίας της Ευρώπης, η οποία είχε επιδεινώσει και την κατάσταση της ιταλικής οικονομίας. 

Σε όλους τους τόνους υποστήριζε ότι «η ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική πρέπει να αλλάξει» και δεν δίσταζε να ασκήσει έντονη κριτική στις Βρυξέλλες και προσωπικά στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

 «Η Ιταλία δεν κάνει μυϊκή επίδειξη δύναμης, αλλά πρέπει να σταματήσουμε με τον επαρχιωτισμό όσων νομίζουν ότι οι Βρυξέλλες είναι αλάθητες. Η Ιταλία δεν υψώνει τη φωνή, απλά σηκώνει το χέρι, κάνει προτάσεις», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Η γυναίκα που του «έκλεψε» την καρδιά

Ο Ματέο Ρέντσι είναι παντρεμένος εδώ και 13 χρόνια με τη 40χρονη Ανιέζε Λιαντίνι, με την οποία έχουν τρία παιδιά, δύο γιους, τον Φραντζέσκο και τον Εμμανουέλε, και μια κόρη τη Φλορένς.

Η Ανιέζε Λιαντίνι είναι φιλόλογος και διδάσκει ιταλική φιλολογία, λατινικά και ιστορία σε Λύκειο της Φλωρεντίας. Της αρέσει το τρέξιμο, το διάβασμα, η όπερα και γενικότερα η κλασική μουσική.

Όταν ο σύζυγός της ανέλαβε πρωθυπουργός και έπρεπε να μετακομίσει στην πρωθυπουργική κατοικία στη Ρώμη, η Αλιένζε παρέμεινε με τα παιδιά στο σπίτι τους στη Ποντασιέβε, έξω από τη Φλωρεντία.

Αξίζει να σημειωθεί πως παρόλο που οι παπαράτσι τους κυνηγούν, οι φωτογραφίες που έχουν διαρρεύσει από τις προσωπικές τους στιγμές είναι πολύ λίγες.


σχετικα αρθρα