ΔΙΕΘΝΗ

Δημοσκόπηση ARD: Πιο δημοφιλής ο Σταϊνμάγερ και μετά ο Σόιμπλε

Δημοσίευση 9 Δεκεμβρίου 2016, 09:37 / Ανανεώθηκε 9 Δεκεμβρίου 2016, 09:37
Δημοσκόπηση ARD: Πιο δημοφιλής ο Σταϊνμάγερ και μετά ο Σόιμπλε
Facebook Twitter Whatsapp

O Σουλτς εξίσου δημοφιλής, πλέον, με τη Μέρκελ, αλλά στην τρίτη θέση. Πρώτος ο Σταϊνμάιερ και δεύτερος ο Σόιμπλε σύμφωνα με δημοσκόπηση. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στο 57% ανέρχεται η δημοτικότητα του σοσιαλδημοκράτη (SPD) προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς (+7% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα), ο οποίος απολαμβάνει πλέον της ίδιας δημοφιλίας με τη χριστιανοδημοκράτη (CDU) καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, η οποία αύξησε και αυτή το ποσοστό της κατά 5%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου «dimap», η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του πρώτου δημόσιου γερμανικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ARD.

Ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος θα εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο δεδομένου ότι υποστηρίζεται τόσο από το κόμμα του, όσο και από τους Χριστιανοδημοκράτες, αύξησε επίσης το ποσοστό του κατά 7% και απολαμβάνει της εκτίμησης του 79% των Γερμανών πολιτών, διατηρώντας την πρώτη θέση δημοφιλίας ανάμεσα σε όλους του Γερμανούς πολιτικούς. Τέσσερις στους πέντε Γερμανούς (82%) μάλιστα θεωρούν τον Σταϊνμάιερ καλή επιλογή για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έχει την αποδοχή του 43% των πολιτών (+6% από τον περασμένο μήνα). Την δεύτερη θέση στην κλίμακα της δημοφιλίας καταλαμβάνει ο χριστιανοδημοκράτης υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με 66% (+2%) ακολουθούμενος (στην τρίτη θέση) από Μέρκελ και Σουλτς.

Το 59% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θεωρεί καλό ότι η Μέρκελ θα είναι και πάλι υποψήφια για την καγκελαρία (+13% σε σχέση με ανάλογη προηγούμενη δημοσκόπηση του ARD το Σεπτέμβριο). Αρνητικά απάντησε το 39% των ερωτηθέντων.

Οι ψηφοφόροι του CDU εγκρίνουν την απόφασή της σε ποσοστό 89%, ενώ το 10% την απορρίπτει. Οι ψηφοφόροι του αδελφού βαυαρικού Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος (CSU) την εγκρίνουν σε ποσοστό 82% και την απορρίπτει το 18%.

Εάν οι πολίτες εξέλεγαν απ’ ευθείας τον/την καγκελάριο, τότε το 57% θα ψήφιζε την Μέρκελ (+22% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο) και μόλις το 19% τον Γκάμπριελ, δηλαδή -8% σε σχέση με την ανάλογη προηγούμενη δημοσκόπηση προ διμήνου.

Αν οι πολίτες έπρεπε να αποφασίσουν μεταξύ Μέρκελ και Σούλτς, τότε τα ποσοστά θα ήταν 43% και 36% αντίστοιχα, ενώ το 13% δεν θα ψήφιζε κανένα από τους δύο.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr