ΔΙΕΘΝΗ

Τρόικα Ρωσίας, Τουρκίας, Ιράν για το συριακό: Ξορκίζουν τη στρατιωτική λύση

Δημοσίευση 20 Δεκεμβρίου 2016, 18:41 / Ανανεώθηκε 20 Δεκεμβρίου 2016, 18:41
Τρόικα Ρωσίας, Τουρκίας, Ιράν για το συριακό: Ξορκίζουν τη στρατιωτική λύση
Facebook Twitter Whatsapp

Την Τρίτη το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα συνάντηση των υπουργών εξωτερικών του Ιράν, Μοχάμετ Τζαβάντ Ζαρίφ, της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και της Τουρκίας Μελβούτ Καβούσογλου στο πλαίσιο συνομιλιών των τριών χωρών για τα πρόσφατα γεγονότα στη Συρία και την κατάληψη του Χαλεπίου από τις καθεστωτικές δυνάμεις. Μετά τη συνάντηση ακολούθησε κοινή συνέντευξη τύπου αναφέρει το ιρανικό Press TV

Την Τρίτη το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα συνάντηση των υπουργών εξωτερικών του Ιράν, Μοχάμετ Τζαβάντ Ζαρίφ, της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και της Τουρκίας Μελβούτ Καβούσογλου στο πλαίσιο συνομιλιών των τριών χωρών για τα πρόσφατα γεγονότα στη Συρία και την κατάληψη του Χαλεπίου από τις καθεστωτικές δυνάμεις. Μετά τη συνάντηση ακολούθησε κοινή συνέντευξη Τύπου αναφέρει το ιρανικό Press TV.

«Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη Συρία και η κρίση στη χώρα μπορεί να επιλυθεί μόνο με πολιτικές προσεγγίσεις,» δήλωσε ο κ. Ζαρίφ. Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Συρία και ότι τώρα είναι μια καλή στιγμή για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη χώρα.

Οι υπουργοί υπογράμμισαν τη σημασία της επέκτασης της εκεχειρίας, της απρόσκοπτης παροχής της ανθρωπιστικής βοήθειας και της ανεμπόδιστης μετακίνησης των αμάχων, αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο Σπούτνικ. Εκφράζουμε την ετοιμότητά μας να συνεισφέρουμε στην διαμόρφωση της συμφωνίας, στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης και να σταθούμε εγγυητές,» είπε ο Λαβρόφ.

Η Τουρκία συμμετέχει στις συνομιλίες εκ μέρους των αντικαθεστωτικών που είχαν τον έλεγχο του ανατολικού Χαλεπίου μέχρι πρόσφατα. Η Ρωσία διαπραγματεύεται εκ μέρους της συριακής κυβέρνησης.

Ο Λαβρόφ υποστήριξε ότι η παρούσα διπλωματική σύσταση (Ρωσία, Τουρκία, Ιράν) είναι η πλέον κατάλληλη για να αποπερατώσει τις διαπραγματεύσεις. Αναφερόμενος στον ρόλο των ΗΠΑ σχολίασε ότι η διεθνής επέμβαση απέτυχε στο ρόλο της στην εφαρμογή των αποφάσεων στη Συρία, καθώς η Ουάσινγκτον δεν επιβεβαίωσε τη συμμετοχή της στις ενέργειες που είχαν συμφωνηθεί. (Tον Σεπτέμβριο οι ΗΠΑ και η Ρωσία είχαν συμφωνήσει σε μια κατάπαυση του πυρός που θα οδηγούσε σε κοινές ρωσο-αμερικανικές αεροπορικές επιθέσεις ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και άλλες εξτρεμιστικές ομάδες και σε διαπραγματεύσεις για το πολιτικό μέλλον της χώρας).

Οι κοινές ενέργειες της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν κατέστησαν δυνατή την εκκένωση του ανατολικού Χαλεπίου, είπε ο Λαβρόφ και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η εκκένωση θα ολοκληρωθεί σε μια-δυο μέρες με την υποστήριξη του Ερυθρού Σταυρού και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ο Τούρκος υπουργός χαρακτήρισε τη συνεργασία των τριών χωρών ως «αποφασιστικής σημασίας» για το μέλλον της Συρίας και υπογράμμισε την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης και την ανάγκη να σταματήσει η παροχή βοήθειας στους τρομοκράτες. Τόνισε επίσης την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να πολεμήσει από κοινού το Ισλαμικό κράτος και την Αλ-Νούσρα και πως αυτές οι ομάδες πρέπει να διαχωριστούν από τις ομάδες της αντιπολίτευσης.  

Ο υπ.Εξ. της Ρωσίας, σχολιάζοντας τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Τουρκία, Αντρέι Καρλόφ είπε: «Αισθανόμαστε ότι αυτό το βάρβαρο έγκλημα αποτελεί νωπή υπενθύμιση ότι ο πόλεμος απέναντι στην τρομοκρατία πρέπει να είναι ασυμβίβαστος και ανελέητος

Ο Ρώσος υπουργός απέρριψε ως «απολύτως απαράδεκτη» την προσπάθεια σύνδεσης των τρομοκρατικών επιθέσεων με την εμπλοκή της χώρας του στη Συρία και επεσήμανε ότι τέτοιες ενέργειες στοχεύουν στην προστασία των ανταρτών.

«Αυτή η λογική είναι προκλητική, στρεβλή και απαράδεκτη, αυτοί οι άνθρωποι προσπαθούν να προστατεύσουν τους τρομοκράτες και να σταματήσουν τον πόλεμο εναντίον τους,» είπε ο Λαβρόφ και πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες να κάνουν τον κόσμο να πιστέψει ότι η υποστήριξε της νόμιμης κυβέρνησης της Συρίας θα αυξήσει τον κίνδυνο της τρομοκρατίας είναι τελείως απαράδεκτες.

Εντωμεταξύ αντίστοιχη συνάντηση έλαβε χώρα και σε επίπεδο υπουργών Εθνικής Άμυνας, όπου ο Ιρανός υπουργός Χουσεΐν Ντεκάν εξήρε τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας στη Συρία.