current views are: 8

23 Δεκεμβρίου 2016
Δημοσίευση09:19

Ο Τυνήσιος ύποπτος ενδέχεται να βρίσκεται στη Δανία

Η αστυνομία της Δανίας λέει ότι η περιγραφή του Τυνήσιου υπόπτου για την επίθεση με φορτηγό σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου ταιριάζει με έναν άνδρα, ο οποίος εθεάθη στο Άαλμποργκ της Δανίας.

Δημοσίευση 09:19’

Η αστυνομία της Δανίας λέει ότι η περιγραφή του Τυνήσιου υπόπτου για την επίθεση με φορτηγό σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου ταιριάζει με έναν άνδρα, ο οποίος εθεάθη στο Άαλμποργκ της Δανίας.

Ανθρωποκυνητό έχει εξαπολύσει η αστυνομία για τον εντοπισμό του 24χρονου Ανίς Αμρι, την στιγμή που όλο και περισσότερα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Η αστυνομία της Δανίας λέει ότι η περιγραφή του Τυνήσιου υπόπτου για την επίθεση με φορτηγό σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου ταιριάζει με έναν άνδρα, ο οποίος εθεάθη στο Άαλμποργκ της Δανίας.

Λίγο νωρίτερα η γερμανική εφημερίδα Bild δημοσίευσε οπτικό υλικό του Τυνήσιου έξω από τζαμί στο Βερολίνο, λίγες ώρες μετά την τρομοκρατική επίθεση της Δευτέρας.

Φωτογραφίες που ελήφθησαν από κάμερες ασφαλείας εικονίζουν τον 24χρονο Τυνήσιο να στέκεται στην είσοδο του τζαμιού, εγείροντας υποψίες ότι βρήκε καταφύγιο στο χώρο λατρείας μετά το χτύπημα, που στοίχισε τη ζωή σε 12 ανθρώπους.

Σύμφωνα μάλιστα με τη «Bild», ο Αμρί είχε φωτογραφηθεί έξω από το ίδιο τζαμί στις 14 και στις 15 Δεκεμβρίου, δηλαδή λιγότερο από μία εβδομάδα πριν την επίθεση.

Τα δακτυλικά αποτυπώματα του 24χρονου έχουν βρεθεί μέσα στην καμπίνα του φορτηγού που σάρωσε την χριστουγεννιάτικη αγορά κοντά στην εμβληματική εκκλησία του Κάιζερ Γουλιέλμου, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της γερμανικής πρωτεύουσας.

Ο Αμρί είναι αυτή τη στιγμή ο νούμερο ένα καταζητούμενος στην Ευρώπη. Σε βάρος του έχει εκδοθεί πανευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης ενώ η Γερμανία προφέρει 100.000 ευρώ για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό ή τη σύλληψή του.

Σύμφωνα με διαρροές των γερμανικών Αρχών, η Αστυνομία παρακολουθούσε τον Αμρί επί μήνες φέτος, έως και τον Σεπτέμβριο, με την υποψία ότι σχεδίαζε ληστεία για την αγορά όπλων που θα χρησιμοποιούνταν σε επίθεση.

Ωστόσο, η παρακολούθηση έληξε το Σεπτέμβριο, καθώς δεν είχαν βρεθεί επαρκή στοιχεία σε βάρος του.

Χθες το βράδυ η γερμανική εφημερίδα Bild έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο- ντοκουμέντο με την φονική πορεία του φορτηγού που σκόρπισε τον θάνατο σε 12 άτομα στο Βερολίνο και τραυμάτισε δεκάδες ακόμη ανθρώπους.

Στο βίντεο διακρίνεται το φορτηγό να πέφτει στο πλήθος που βρισκόταν εκείνη την ώρα στην χριστουγεννιάτικη αγορά,  ενώ δεκάδες άνθρωποι τρέχουν πανικόβλητοι προκειμένου να απομακρυνθούν από το σημείο.

 

Την ίδια στιγμή η οικογένεια του Τυνήσιου ζητά να παραδοθεί στην αστυνομία.

Χαρακτηριστικά η μητέρα κρατά την φωτογραφία του στην αγκαλιά της και να τον παρακαλεί να παραδοθεί στις αρχές. 

Τα αδέλφια του μακελάρη μιλώντας σε κάμερα ο μεν Αμπντελακαντέρ δήλωσε σοκαρισμένος, ενώ ο δε Ουαλίντ Αμί Αν δήλωσε πως «αν με κοιτάει τώρα, θέλω απλά να τον κατηγορήσω για ότι έκανε». 

Η οικογένεια του Ανίς Άμρι, ζει στην πόλη Ουεσλάτια, στην κεντρική Τυνησία, και δηλώνει σοκαρισμένη από την ανακάλυψη πως ο 24χρονος είναι ο βασικός ύποπτος για την επίθεση που έγινε τη Δευτέρα, στην οποία σκοτώθηκαν 12 άτομα.

Ο ιταλικός Τύπος πάντως αποκάλυψε νωρίτερα πως Ανίς Άμρι φέρεται να απείλησε χριστιανό κρατούμενο ότι «θα του έκοβε το κεφάλι» όταν βρισκόταν σε σωφρονιστικό ίδρυμα της Σικελίας.

Αιτία της ακραίας αυτής συμπεριφοράς του Άμρι, σύμφωνα με την εφημερίδα Λα Στάμπα, φέρεται να ήταν το ότι ο χριστιανός κρατούμενος δεν ήθελε να ακούσει τις επίμονες προτροπές του Άμρι να αλλαξοπιστήσει και να ασπασθεί τον ισλαμισμό.

Πρόκειται για στοιχεία, δηλαδή, που ενισχύουν τις υποψίες που εκφράζονται τις τελευταίες ώρες, ότι ο Τυνήσιος καταζητούμενος για την τρομοκρατική επίθεση του Βερολίνου μπορεί να είχε ταυτίσει την δράση του με τον ισλαμιστικό εξτρεμισμό, ήδη την περίοδο κατά την οποία εξέτισε την ποινή του σε φυλακές της Κατάνης και του Παλέρμο, από το 2011, μέχρι 2015.

Ο Άμρι καταδικάσθηκε από την ιταλική δικαιοσύνη για την πυρπόληση του κέντρου φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών της Λαμπεντούζα και για συμμετοχή σε ταραχές στις φυλακές της Σικελίας.


σχετικα αρθρα