current views are: 8

29 Δεκεμβρίου 2016
Δημοσίευση15:25

Frontex και Europol προειδοποιoύν: Το ISIS στρατολογεί πρόσφυγες

Αξιωματούχοι της Δύσης προειδοποιούν ότι το Ισλαμικό Κράτος μπορεί να προσπαθήσει να χειραγωγήσει πρόσφυγες για τη διεξαγωγή τρομοκρατικών επιθέσεων, γράφει η Independent.

Δημοσίευση 15:25’

Αξιωματούχοι της Δύσης προειδοποιούν ότι το Ισλαμικό Κράτος μπορεί να προσπαθήσει να χειραγωγήσει πρόσφυγες για τη διεξαγωγή τρομοκρατικών επιθέσεων, γράφει η Independent.

Καθώς το ISIS χάνει έδαφος στη Μέση Ανατολή, αναζητεί άλλους τρόπους να πλήξει την Ευρώπη και έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό στο να προτρέπει μεμονωμένα άτομα ή ομάδες να δράσουν αυτόνομα. H Frontex προειδοποιεί για τον κίνδυνο το Ισλαμικό Κράτος να προσπαθήσει να χειραγωγήσει πρόσφυγες για τη διεξαγωγή τρομοκρατικών επιθέσεων, γράφει η Independent. Υπάρχουν, επιπλέον, φόβοι ότι το ΙΚ θα στείλει εκπαιδευμένους μαχητές ανάμεσα στα κύματα των προσφύγων.

Η Frontex τόνισε την ανάγκη η Ευρώπη να είναι προετοιμασμένη για πιθανές απειλές. «Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να ριζοσπαστικοποιηθούν ή να χειραγωγηθούν ή να χρησιμοποιηθούν από τρομοκρατικές ομάδες μετά την είσοδό τους στην Ευρώπη,» λέει ο Φαμπρίκε Λετζέρι της Frontex. “Ωστόσο, δεν έχουμε σαφείς ενδείξεις.»

Επιπλέον, η πρόσφατη αναφορά της Europol «Αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του ΙΚ,» επισημαίνειπόσο ευάλωτοι είναι οι πρόσφυγες στη ριζοσπαστικοποίηση.

«Δεδομένου ότι είναι μέσα στα συμφέροντα του ΙΚ να εντείνει την προσφυγική κρίση για να πολώσει την ΕΕ και να στρέψει τμήματα του πληθυσμού κατά των αιτούντων άσυλο, είναι πιθανή η διείσδυσή του σε καταυλισμούς προσφύγων και άλλες προσφυγικές ομάδες,» σημειώνει η αναφορά.

«Στοιχεία του σουνιτικού ισλάμ ανάμεσα στους Σύριους πρόσφυγες μπορεί να εκτεθούν σε προασπάθειες ριζοσπαστικοποίησης με την άφιξή τους στην Ευρώπη και μπορεί να γίνουν στόχος ακραίων ισλαμιστών στρατολόγων.»

H Europol αναφέρει ότι μέχρι τον Απρίλιο του 2016 είχαν υπάρξει περίπου 300 περιπτώσεις τζιχαντιστών που προσπάθησαν να στρατολογήσουν πρόσφυγες.

«Η πλειοψηφία των επιθέσεων την ευθύνη των οποίων έχει αναλάβει το ΙΚ φαίνεται να έχει σχεδιαστεί και υλοποιηθεί από μεμονομώνα άτομα που έχουν επηρεαστεί από το ΙΚ, παρά από άτομα που συσχετίζονται άμεσα με την ομάδα.»

«Το ΙΚ προσπαθεί να βρει εναλλακτικές,» λέει ο Ρόμπιν Σίμκοξ, αναλυτής στο Heritage Foundation. “Ταιριάζει απόλυτα με αυτό που το ΙΚ θέλει να κάνει. Του δίνει τη δυνατότητα να επεκτείνει τις επιχειρήσεις του στο εξωτερικό.»

«Ωστόσο οι πρόσφυγες δεν αποτελούν τον πρωταρχικό στόχο του ΙΚ,» λέει ο Άμαρναθ Αμαρασίνγκαμ, από το Πρόγραμμα για τον Εξτρεμισμό του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, αν και αυτό το μήνυμα μπορεί να έχει ιδιαίτερη απήχηση σε κάποιες ισλαμοφοβικές ομάδες.


σχετικα αρθρα