ΔΙΕΘΝΗ

Αναδιάρθρωση Γερμανικών υπηρεσιών Ασφάλειας μετά την επίθεση στο Βερολίνο

Δημοσίευση 3 Ιανουαρίου 2017, 15:55 / Ανανεώθηκε 3 Ιανουαρίου 2017, 15:21
Αναδιάρθρωση Γερμανικών υπηρεσιών Ασφάλειας μετά την επίθεση στο Βερολίνο
Facebook Twitter Whatsapp

Ριζικές μεταρρυθμίσεις αναμένεται να φέρει το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών στο όλο σύστημα ασφάλειας της χώρας, αναφορικά με τις απελάσεις μεταναστών και την ενίσχυση της υπηρεσίας εσωτερικών πληροφοριών προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι δυσλειτουργίες που ήρθαν στο φως μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Βερολίνο.

Ριζικές μεταρρυθμίσεις αναμένεται να φέρει το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών στο όλο σύστημα ασφάλειας της χώρας, αναφορικά με τις απελάσεις μεταναστών και την ενίσχυση της υπηρεσίας εσωτερικών πληροφοριών προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι δυσλειτουργίες που ήρθαν στο φως μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Βερολίνο.

Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο να ενισχυθούν οι εξουσίες του ομοσπονδιακού κράτους σε σχέση με την εσωτερική πληροφόρηση, η οποία αυτή τη στιγμή είναι κατακερματισμένη μεταξύ των 16 κρατιδίων.

Παράλληλα ο ντε Μεζιέρ πρότεινε την ενίσχυση των μέχρι στιγμής περιορισμένων εξουσιών της ομοσπονδιακής αστυνομίας και τη δημιουργία ενός κέντρου αντιμετώπισης κρίσεων, στο οποίο θα υπάγεται το σύνολο των υπηρεσιών που ασχολούνται με θέματα ασφαλείας σε σχέση με τους μετανάστες και με την αντιτρομοκρατία.

«Το ομοσπονδιακό κράτος δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει καταστροφές σε εθνικό επίπεδο», όπως η τρομοκρατική επίθεση της 19ης Δεκεμβρίου που κόστισε τη ζωή σε 12 ανθρώπους στο Βερολίνο, κατήγγειλε ο ντε Μεζιέρ. «Οι δικαιοδοσίες σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας είναι κατακερματισμένες».

«Χρειαζόμαστε κοινούς κανόνες και καλύτερο συντονισμό», υπογράμμισε ο ίδιος, κυρίως για την παρακολούθηση ατόμων που έχουν χαρακτηριστεί «επικίνδυνα», όπως ο Τυνήσιος Άνις Άμρι δράστης της επίθεσης του Βερολίνου.

Η επίθεση αυτή έφερε στο φως τις αδυναμίες του υπάρχοντος συστήματος, ενώ πολλοί κατηγόρησαν τις γερμανικές αρχές για αμέλεια και ότι εξαπατήθηκαν από έναν εξακριβωμένο ισλαμιστή.

Ο Άμρι κατάφερε να ξεφεύγει εκμεταλλευόμενος κυρίως τον κατακερματισμό των αρμοδιοτήτων στη Γερμανία, ενώ κατάφερε να ξεφύγει και μετά την επίθεση και να βγει από τη χώρα. Τελικά εντοπίστηκε και σκοτώθηκε στην Ιταλία.

Αν και θεωρούνταν για καιρό άτομο που θα μπορούσε να σχεδιάσει και να πραγματοποιήσει τρομοκρατική επίθεση, η αστυνομία του Βερολίνου είχε σταματήσει να ενδιαφέρεται για τη δράση του Άμρι τον Σεπτέμβριο καθώς δεν είχε επαρκή στοιχεία, την ώρα που στη δυτική Γερμανία θεωρούνταν ακόμη απειλή.

Μια άλλη μεταρρύθμιση που επιθυμεί ο ντε Μεζιέρ είναι η απέλαση των αιτούντων άσυλο εναντίον των οποίων έχουν ασκηθεί διώξεις.

Ο Άμρι θα έπρεπε να έχει σταλεί πίσω στη γενέτειρά του την Τυνησία, όμως η απέλασή του καθυστέρησε καθώς η Τύνιδα δεν είχε στείλει τα απαραίτητα έγγραφα. Στο μεταξύ, και παρά τις υποψίες εις βάρος του, είχε αφεθεί ελεύθερος.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας θέλει, μάλιστα, να δημιουργηθούν κέντρα κράτησης κοντά στα αεροδρόμια όπου θα μπορούν να στέλνονται όσοι πρόκειται να απελαθούν.

 

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr