ΔΙΕΘΝΗ

Αϊλάν Νο2: Συγκλονίζει η φωτό του μικρού Μωχάμετ που δεν πρόλαβε να περάσει στο Μπαγκλαντές...

Δημοσίευση 4 Ιανουαρίου 2017, 16:31 / Ανανεώθηκε 4 Ιανουαρίου 2017, 16:43
Αϊλάν Νο2: Συγκλονίζει η φωτό του μικρού Μωχάμετ που δεν πρόλαβε να περάσει στο Μπαγκλαντές...
Facebook Twitter Whatsapp

Θαμμένο στη λάσπη, με το προσωπάκι του στο έδαφος, το 16μηνο αγοράκι, ο Μοχάμεντ Σοαγέτ, που μαζί με τους γονείς του προσπάθησε να δραπετεύσει από τη Μιανμάρ, αποτελεί σήμερα το νέο σύμβολο της προσφυγιάς, μετά τον Αϊλάν, ο οποίος πριν από 1 1/2 χρόνο συγκλόνισε τον κόσμο.

Θαμμένο στη λάσπη, με το προσωπάκι του στο έδαφος, το 16μηνο αγοράκι, ο Μοχάμετ Σοαγέτ, που μαζί με τους γονείς του προσπάθησε να δραπετεύσει από τη Μιανμάρ, αποτελεί σήμερα το νέο σύμβολο της προσφυγιάς, μετά τον Αϊλάν, ο οποίος πριν από 1 1/2 χρόνο συγκλόνισε τον κόσμο.

Η οικογένεια προσπάθησε να δραπετεύσει από τη βία της Μιανμάρ και να περάσει στο Μπαγκλαντές, ωστόσο ο Μοχάμετ πνίγηκε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, που έκανε με τον 3χρονο αδελφό, τη μητέρα και τον θείο του.

''Όταν βλέπω αυτή τη φωτογραφία, νιώθω ότι θα προτιμούσα να πεθάνω. Δεν υπάρχει νόημα για εμένα να ζω σε αυτόν τον κόσμο'', δήλωσε ο πατέρας του αγοριού Ζαφόρ Αλάμ στο CNN.

Οι ιστορίες των δύο παιδιών έχουν συγκλονιστικές ομοιότητες, καθώς και τα δύο πνίγηκαν στην απεγνωσμένη προσπάθεια των οικογενειών τους να σωθούν από τη βία.

Οι Ροχίνγκια, όπου ανήκει η οικογένεια του μικρού, είναι μία μουσουλμανική μειονότητα και παρά το γεγονός ότι ζουν στη Μιανμάρ εδώ και δεκαετίες, αντιμετωπίζονται ως μετανάστες και δεν τους χορηγείται η υπηκοότητα. Η κυβέρνηση και οι εθνικιστές τους καταδιώκουν πολλά χρόνια τώρα.

Από τον Οκτώβριο 50.000 Ροχίνγκια έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας της επιχείρησης του στρατού που ξεκίνησε ως αντίποινα για τις επιθέσεις που σημειώθηκαν από ενόπλους στις 9 Οκτωβρίου εναντίον αστυνομικών τμημάτων στην επαρχία.

Οι πρόσφυγες που φτάνουν στο Μπανγκλαντές καταγγέλλουν τις κακοποιήσεις στις οποίες υποβάλλονται από τον στρατό της Μιανμάρ: ομαδικοί βιασμοί, φόνοι, βασανιστήρια.

Λίγες ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση ενός βίντεο που δείχνει αστυνομικούς να χτυπούν μέλη των Ροχίνγκια, η κυβερνητική επιτροπή που είχε αναλάβει να ερευνήσει τις ταραχές στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας αποφάνθηκε σήμερα ότι δεν διεξάγεται γενοκτονία εις βάρος τους.