current views are: 6

9 Ιανουαρίου 2017
Δημοσίευση17:47

Μπέπε Γκρίλο: «Χωρίζω τον Φάρατζ για χάρη του Φερχόσφσταντ»

Άλμα προς τον φιλελεύθερο ευρωπαϊκό χώρο κάνει αιφνιδιαστικά ο Μπέπε Γκρίλο.

Δημοσίευση 17:47’

Άλμα προς τον φιλελεύθερο ευρωπαϊκό χώρο κάνει αιφνιδιαστικά ο Μπέπε Γκρίλο.

Άλμα προς τον φιλελεύθερο ευρωπαϊκό χώρο κάνει αιφνιδιαστικά ο Μπέπε Γκρίλο. Την Κυριακή ανακοίνωσε, με ένα σύντομο σημείωμα στην ιστοσελίδα του, ότι το Κίνημα 5 Αστέρων παύει πλέον να ανήκει στην κοινοβουλευτική ομάδα EFDD των ευρωσκεπτικιστών του Νάιτζελ Φάρατζ. Οι νέοι σύμμαχοί του στο Στρασβούργο θα στο εξής είναι η Συμμαχία Φιλελεύθερων Δημοκρατών ALDE του Βέλγου Γκυ Φερχόφσταντ.

Ο Γκρίλο δικαιολόγησε την αλλαγή με τον ισχυρισμό-επιχείρημα ότι η μεγαλύτερη εθνική αντιπροσωπεία στην EFDD, δηλαδή οι Βρετανοί, «πέτυχαν τον στόχο τους» και ουσιαστικά «δεν έχουν κανένα κίνητρο να εισπράξουν επιτυχίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο», καθώς σύντομα η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με την ένταξη των 18 ευρωβουλευτών του Κ5Α στην ομάδα του Φερχόφσταντ, το ALDE θα είναι πλέον η τρίτη μεγαλύτερη ομάδα στο Στρασβούργο με 85 έδρες, θα λαμβάνει μεγαλύτερη χρηματοδότηση και θα είναι σε θέση να διαδραματίσει ρόλο στις επικείμενες εκλογές για τον νέο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις 17 Ιανουαρίου. Αν μη τι άλλο, θα εξασφαλίσει μία θέση αντιπροέδρου. Όλα καλά υπολογισμένα.

Για να σώσει τα προσχήματα και να δώσει κάποια επίφαση νομιμότητας σε αυτή την αιφνιδιαστική πολιτική απόφασή του, ο Γκρίλο μαζί με άλλους δύο ή τρεις συνεργάτες του, διέταξε ψηφοφορία στην ιστοσελίδα Rousseau του κινήματος, που είναι συνδεδεμένη με το προσωπικό του μπλογκ. Μέσα σε 24 ώρες ψήφισαν 40.654 εγγεγραμμένοι στην ιστοσελίδα, που ισοδυναμούν με «μέλη» του κινήματος. Όπως αναμενόταν, η πρόταση του ηγέτη έλαβε το 78,5%, ενώ εκείνη να ισχύει η συμμαχία με τον Φάρατζ πήρε ελάχιστες ψήφους και ακόμη λιγότερες η πρόταση να παραμείνει η ομάδα των 5 Αστέρων αυτοτελής στην Ευρωβουλή.

Απ΄ ό,τι έγινε γνωστό έως τώρα, η αλλαγή των συμμαχιών της κοινοβουλευτικής ομάδας στο Στρασβούργο επωαζόταν από τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά επιταχύνθηκε μετά την παταγώδη ήττα του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι στο δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου 2016. Ο Γκρίλο είδε να ξανοίγεται διάπλατα ο δρόμος προς τη νίκη στις εκλογές και μαζί τη μετάλλαξη ενός κινήματος διαμαρτυρίας σε κόμμα διακυβέρνησης.

Ο Γκρίλο, προ πάντων όμως ο στενός συνεργάτης του Ντάβιντ Καζαλέτζο (ιδιοκτήτης του σήματος των 5 Αστέρων αλλά και της εταιρείας που χειρίζεται τις ιστοσελίδες του κινήματος), αντιλήφθηκαν ότι από τον νέο εκλογικό νόμο θα εξαρτηθεί και η δυνατότητά τους να κυβερνήσουν. Κι αυτό διότι για το Κ5Α είναι, επί του παρόντος τουλάχιστον, θέμα αρχής να κυβερνά μόνο του χωρίς συμμαχίες με τα «αμαρτωλά κόμματα της κρίσης και της διαφθοράς». Αυτός είναι και ο λόγος που οι αντίπαλοι του Κ5Α προσανατολίζονται σε λύσεις που ευνοούν κυβερνήσεις συνεργασίας: τον παλιό πλειοψηφικό νόμο της δεκαετίας του ΄90, που επιτρέπει τη αναλογική διανομή του 25% των κοινοβουλευτικών εδρών ή έναν νέο νόμο ενισχυμένης αναλογικής κατά το ελληνικό πρότυπο.

Ο πρόεδρος της ομάδας «γκριλίνων» ευρωβουλευτών Ντάβιντ Μπορέλι, ο οποίος είχε αναλάβει τις σχετικές διαπραγματεύσεις, έκρουσε πρώτα στην πόρτα των Πρασίνων. Εισέπραξε όμως απόλυτη άρνηση με το αιτιολογικό πως οι θέσεις του Κ5Α για το μεταναστευτικό είναι «απαράδεκτες».

Με τον Φερχόφσταντ οι συμφωνίες προβλέπουν να ισχύσει και στην περίπτωση του ALDE ό,τι ίσχυε και στην προηγούμενη «στέγη» των ευρωβουλευτών του Γκρίλο: μια χαλαρή συμμαχία με δικαίωμα διαφωνίας και διαφορετικής ψήφου σε καίρια πολιτικά θέματα, όπως η πυρηνική ενέργεια ή η συνθήκη ελεύθερου εμπορίου με τις Ηνωμένες Πολιτείες TTIP (το ALDE υπέρ, το Κ5Α κατά). Για να έχουμε κάποιο μέτρο, στα σχεδόν δύο έτη συγκατοίκησης με τους Βρετανούς ομολόγους τους, οι Ιταλοί ευρωβουλευτές ψήφισαν διαφορετικά από την ομάδα του Φάρατζ στις μισές περίπου ψηφοφορίες. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και τώρα, αλλά σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα: ο Γκρίλο ακόμη δηλώνει σφοδρός αντίπαλος του κοινού νομίσματος. Η παλαιότερη πρότασή του περί δημοψηφίσματος για το ευρώ, πέρα από τα νομικά προβλήματα (το ιταλικό Σύνταγμα δεν επιτρέπει δημοψηφίσματα με θέμα τα δημοσιονομικά ή διεθνείς συνθήκες), ακούγεται όλο και λιγότερο. Γίνονται λοιπόν προσπάθειες ώστε η στάση του κινήματος απέναντι στην ευρωζώνη να μετριαστεί και να προσαρμοστεί στους κανόνες πολιτικής αντιπαράθεσης που ισχύουν στην Ευρώπη. Πολλοί στη Ρώμη σχολίασαν ότι οι ευρωβουλευτές του Γκρίλο αποφάσισαν τελικά να κάνουν στο Στρασβούργο ό,τι αρνούνται να κάνουν στο ιταλικό Κοινοβούλιο, δηλαδή πολιτική.  Πανηγυρίζει, λοιπόν, ο Βέλγος νεοφιλελεύθερος πολιτικός και παρουσιάζει την ένταξη του Γκρίλο στην ομάδα του ως «σοβαρό ρήγμα»-άλωση στο «λαϊκίστικο αντιευρωπαϊκό μέτωπο».


σχετικα αρθρα