ΔΙΕΘΝΗ

Μπέπε Γκρίλο στην Ευρωβουλή: Ένα βήμα εμπρός, δυο βήματα πίσω

Δημοσίευση 10 Ιανουαρίου 2017, 19:04 / Ανανεώθηκε 10 Ιανουαρίου 2017, 19:13
Μπέπε Γκρίλο στην Ευρωβουλή: Ένα βήμα εμπρός, δυο βήματα πίσω
Facebook Twitter Whatsapp

Δεν πρόλαβε ο Μπέπε Γκρίλο να πανηγυρίσει για τη θριαμβευτική είσοδο του στο μεγάλο σαλόνι της ευρωπαϊκής πολιτικής και αμέσως ανετράπησαν τα πάντα. Το βράδυ της Δευτέρας, λίγες ώρες μετά την σχετική ψηφοφορία στην ιστοσελίδα του Κινήματος 5 Αστέρων, ο Γκι Φερχοφστάντ, πρόεδρος της ομάδας Φιλελεύθερων Δημοκρατικών (ALDE) στην Ευρωβουλή, ανακοίνωσε πως ο «γάμος» δεν θα γίνει.

Δεν πρόλαβε ο Μπέπε Γκρίλο να πανηγυρίσει για τη θριαμβευτική είσοδο του στο μεγάλο σαλόνι της ευρωπαϊκής πολιτικής και αμέσως ανετράπησαν τα πάντα. Το βράδυ της Δευτέρας, λίγες ώρες μετά την σχετική ψηφοφορία στην ιστοσελίδα του Κινήματος 5 Αστέρων, ο Γκι Φερχοφστάντ, πρόεδρος της ομάδας Φιλελεύθερων Δημοκρατικών (ALDE) στην Ευρωβουλή, ανακοίνωσε πως ο «γάμος» δεν θα γίνει. Το Κίνημα του Γκρίλο δεν θα ενταχτεί τελικά στην ομάδα τους διότι εξακριβώθηκε «υπάρχουν θεμελιώδεις διαφορές στην αντίληψη περί ευρωπαϊκής ενοποίησης».

Εκείνο που συνέβη είναι πως οι ευρωβουλευτές της ομάδας ALDE εξεγέρθηκαν εναντίον της ένταξης του Κ5Α, διότι το θεωρούν «αντιευρωπαϊκό» και «ασυμβίβαστο» με τις αρχές τους. Επικεφαλής της εξέγερσης ήταν η Γαλλίδα ευρωβουλευτής Συλβί Γκουλάρ, που μετέφρασε παλαιότερες δηλώσεις και τοποθετήσεις του Γκρίλο και τις διένειμε στους συναδέλφους της. Στο τέλος, οι αντιδράσεις ήταν τόσο ισχυρές που ο ίδιος ο πρόεδρος της ομάδας αναγκάστηκε να υποχωρήσει.

Το πλήγμα για τον Γκρίλο και την ηγετική του ομάδα είναι μεγάλο. Ο ίδιος απάντησε στο blog του σε σημείωμα με τον εύγλωττο τίτλο «Το κατεστημένο κατά του Κινήματος 5 Αστέρων». Ισχυρίζεται εκεί τα εξής: «Το κατεστημένο αποφάσισε να σταματήσει την είσοδο του Κινήματος 5 Αστέρων στην τρίτη μεγαλύτερη ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η θέση αυτή θα μας επέτρεπε να καταστήσουμε την υλοποίηση του προγράμματός μας πολύ πιο αποτελεσματική. Όλες οι δυνάμεις κινήθηκαν εναντίον μας. Εμείς ταρακουνήσαμε το σύστημα όπως ποτέ πριν. Ευχαριστούμε όλους όσους μας υποστήριξαν και ήταν με το μέρος μας. Η αντιπροσωπεία του Κινήματος 5 Αστέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συνεχίσει το έργο της δημιουργώντας μια ανεξάρτητη πολιτική ομάδα για την επόμενη θητεία: το DDM δηλαδή το Direct Democracy Movement».

Λίγες ώρες αργότερα, ο Γκρίλο ανάρτησε νέο κείμενο στο οποίο η μελλοντική μοίρα των 17 ευρωβουλευτών του Κινήματος στο Στρασβούργο άλλαζε ξανά. Εκεί ο ηγέτης εξηγούσε πως γίνονται προσπάθεια να επιστρέψουν πίσω στην ομάδα EFDD του Νάιγκελ Φάρατζ, απ΄ όπου είχαν φύγει χωρίς να χαιρετήσουν μόλις πριν από δυο ημέρες. Μάλλον κάποιοι ενημέρωσαν τον πρώην κωμικό ότι αν το Κ5Α μείνει μόνο του, όχι μόνον μπαίνει οριστικά στο περιθώριο του

Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά θα χάσει και χρηματοδοτήσεις για περίπου 680 χιλιάδες ευρώ το έτος.

Το παταγώδες φιάσκο έχει εξαγριώσει τους οπαδούς του Κινήματος που κατέκλεισαν με κατηγορίες, ύβρεις και διαμαρτυρίες την ιστοσελίδα Rousseau. Περίσσεψε η οργή για την υπογραφή κειμένου που δεν ξοδεύει ούτε μια λέξη για να επικρίνει την πολιτική λιτότητας στην ευρωζώνη, αλλά και η ειρωνεία για τις κατηγορίες εναντίον του «ευρωπαϊκού κατεστημένου», αφού δεν περιλαμβάνονται σε αυτό και οι Φιλελεύθεροι του ALDE.

Στο στόχαστρο βρέθηκε επίσης ο Ντάβιντε Καζαλέτζο, ο επιχειρηματίας που διαχειρίζεται την ιστοσελίδα του Κ5Α -και έχει την ιδιοκτησία της ονομασίας και του σήματος. Ο Καζαλέτζιο ήταν εκείνος που υπέγραψε το πρωί της Δευτέρας στις Βρυξέλλες την προκαταρκτική συμφωνία με τον Φερχοφστάντ. Κατηγορείται πως η όλη επιχείρηση έγινε βιαστικά και πρόχειρα, διότι ως επιχειρηματίας του Διαδικτύου αποσκοπούσε στις χρηματοδοτήσεις που αναμένονται μετά την επικείμενη έγκριση της Ψηφιακής Ατζέντας της ΕΕ.

Ως εκ τούτου; Ως εκ τούτου πολλοί στη Ρώμη αναρωτιούνται εάν ο Γκρίλο πληρώσει στις επικείμενες ιταλικές εκλογές το Βατερλό του. Ή αν οι ψηφοφόροι του θα παραμείνουν ακλόνητοι, καθώς η ψήφος διαμαρτυρίας συχνά βασίζεται σε ανορθολογικές εκτιμήσεις.

Δημήτρης Δεληολάνης

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr