ΔΙΕΘΝΗ

Υποθαλάσσιο μουσείο στις Κανάριες Νήσους (βίντεο και φωτό)

Δημοσίευση 11 Ιανουαρίου 2017, 19:58 / Ανανεώθηκε 11 Ιανουαρίου 2017, 19:18
Υποθαλάσσιο μουσείο στις Κανάριες Νήσους (βίντεο και φωτό)
Facebook Twitter Whatsapp

Το Museo Atlantico παρουσιάζει έναν παράξενο ανθρώπινο κόσμο στον βυθό, ορατό μόνο στους δύτες και από βάρκες με γυάλινο κύτος.

Ένα νέο μουσείο άνοιξε στον …βυθό του ωκεανού, έξω από την ακτή Λανζαρότε στις Κανάριες Νήσους που ανήκουν στην Ισπανία. Το Museo Atlantico παρουσιάζει έναν παράξενο ανθρώπινο κόσμο στον βυθό, ορατό μόνο στους δύτες και από βάρκες με γυάλινο κύτος.

Δημιούργημα του Jason deCaires Taylor, το πρώτο υποθαλάσσιο μουσείο της Ευρώπης είναι αποτέλεσμα δύο χρόνων εργασίας και περιλαμβάνει στα εκθέματα ανθρώπινα ομοιώματα, μερικά κατασκευασμένα κατ’ εικόνα κατοίκων της περιοχής.

Όταν ολοκληρωθεί, το Museo Atlantico θα διαθέτει 300 γλυπτά με ανθρώπινες αναπαραστάσεις και 10 μεγάλης κλίμακας καλλιτεχνικές συνθέσεις.

 

Ο στόχος είναι να προσελκυσθούν ζώα και φυτά της θάλασσας για να αναδειχθεί η σχέση μεταξύ ανθρώπων και φύσης και να ενθαρρυνθεί η αναπαραγωγή, καθώς η περιοχή έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενος υδροβιότοπος από την UNESCO.

 

Το πρόγραμμα στοχεύει να «δημιουργήσει ένα μεγάλης κλίμακας τεχνητό ύφαλο για να συγκεντρώσει τα τοπικά ήδη ψαριών και να αυξήσει τη θαλάσσια βιομάζα,» λέει ο ντεΚάιρες Τέηλορ και επίσης «θέτει ερωτήματα σχετικά με την αντικειμενοποίηση των φυσικών πόρων του πλανήτη και των απειλών που αντιμετωπίζουν οι ωκεανοί του πλανήτη.»

Πολλές από τις φιγούρες μοιάζουν να περπατούν, ενώ άλλες έχουν μια πιο θεατρική πόζα, όπως το ζευγάρι που τραβάει ένα αυτο-πορτραίτο ή λέμβος της Λαμπεντούζα που αντανακλά την προσφυγική κρίση παίρνοντας το όνομά της από το ιταλικό νησί.

 

 

Τα γλυπτά είναι φτιαγμένα από ασφαλή υλικά.

Η έκθεση είναι τόσο μία νύξη για εκείνους που πετυχαίνουν στη ζωή, όσο και για εκείνους «που τα όνειρά τους παραμένουν στον πάτο της θάλασσας,» λέει ο ντεΚάιρες.

Ο ντεΚάιρες έχει δημιουργήσει και άλλα υποθαλάσσια έργα στο παρελθόν, με το δημιούργημά του στη Γρανάδα που μπήκε στα 25 θαύματα του κόσμου του National Geographic.