ΔΙΕΘΝΗ

Η ρωσική επέλαση στο διαδίκτυο – Το χρονικό των κυβερνοεπιθέσεων

Δημοσίευση 14 Ιανουαρίου 2017, 09:01 / Ανανεώθηκε 14 Ιανουαρίου 2017, 11:21
Η ρωσική επέλαση στο διαδίκτυο – Το χρονικό των κυβερνοεπιθέσεων
Facebook Twitter Whatsapp

Την τελευταία δεκαετία, η ρωσική κυβέρνηση εξαπέλυσε πάνω από δέκα σημαντικές κυβερνοεπιθέσεις ενάντια σε τρίτες χώρες, άλλες φορές για να βοηθήσει ή να βλάψει κάποιον συγκεκριμένο πολιτικό υποψήφιο, κάποιες φορές για να σπείρει το χάος, πάντα όμως για να προωθήσει τη ρωσική πολιτική. Το NBC συντάσσει από πήγες των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών ένα χρονικό των κυβερνοεπιθέσεων στις οποίες εμπλέκεται η Ρωσία.

Την τελευταία δεκαετία, η ρωσική κυβέρνηση εξαπέλυσε πάνω από δέκα σημαντικές κυβερνοεπιθέσεις ενάντια σε τρίτες χώρες, άλλες φορές για να βοηθήσει ή να βλάψει κάποιον συγκεκριμένο πολιτικό υποψήφιο, κάποιες φορές για να σπείρει το χάος, πάντα όμως για να προωθήσει τη ρωσική πολιτική.

Από το 2007, οι Ρώσοι ξεκίνησαν μια σειρά επιθέσεων στους πρώην σοβιετικούς δορυφόρους όπως η Εσθονία, η Γεωργία και η Ουκρανία, κατόπιν κινήθηκαν εναντίον δυτικών εθνών, όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία. Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ και οι ειδικοί λένε ότι οι Ρώσοι έχουν σχεδιάσει μια στρατηγική που συνδυάζει κυβερνοεπιθέσεις με τη διαδικτυακή προπαγάνδα και την τελειοποιούν εδώ και μια δεκαετία, με τις ευλογίες του Πούτιν. Η Ρωσία έχει κλείσει ολόκληρα τμήματα του κυβερνοχώρου για να τιμωρήσει ή να απειλήσει χώρες.

O Μάικ ΜακΦωλ, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στη Ρωσία λέει ότι διαφαίνεται ένα μοτίβο πίσω από τις ρωσικές επιθέσεις.

«Για χρόνια τώρα, το Κρεμλίνο ψάχνει για τρόπους να αποσταθεροποιήσει τις δημοκρατίες, να βοηθήσει τους ανθρώπους που θέλει να ανέλθουν στην εξουσία και να υπονομεύσει την πίστη στις δημοκρατικές διαδικασίες,» λέει ο ΜακΦώλ. Η Ρωσία, επιπλέον, προσπαθεί να αποδυναμώσει την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Ο Στέφαν Μάιστερ, που έχει γράψει εκτεταμένα για τις ρωσικές στρατηγικές ασφαλείας για το Γερμανικό Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων, αποκαλεί τις επιθέσεις, που περιλαμβάνουν πολλές φορές ψεύτικες ειδήσεις, «στρατηγική ασφαλείας και όχι επικοινωνιακή στρατηγική. Είναι μια πολιτική που κερδίζει έδαφος και γίνονται περισσότερο θρασείς,» είπε ο Μέιστερ. «Παίρνουν ρίσκα. Ο Πούτιν είναι ριψοκίνδυνος. Εάν δεν δουλέψει αυτό, θα κάνουμε κάτι άλλο, σκέφτεται.»

Το NBC συντάσσει από πήγες των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών ένα χρονικό των κυβερνοεπιθέσεων στις οποίες εμπλέκεται η Ρωσία.

 • Απρίλιος-Μάιος 2007: Εσθονία, μια μικρή χώρα της Βαλτικής που ανήκε στη Σοβιετική Ένωση μέχρι το 1991. Ξεσήκωσε την οργή της Μόσχας όταν αποφάσισε να μετακινήσει ένα ρωσικό μνημείο του 2ουΠΠ και τάφους Ρώσων στρατιωτών. Η Ρωσία επιτέθηκε απενεργοποιώντας προσωρινά το διαδίκτυο της Εσθονίας, ιδιαίτερα σφοδρό χτύπημα για την πιο εξαρτημένη από το διαδίκτυο οικονομία του κόσμου. Η επίθεση άρνησης εξυπηρέτησης (DDoS) επικεντρώθηκε σε κυβερνητικά γραφεία και οικονομικούς θεσμούς, μπλοκάροντας τις επικοινωνίες.
 • Τον Ιούνιο του 2008, σε μια παρόμοια επίθεση, η Ρωσία τιμώρησε μια άλλη πρώην ιδιοκτησία της στη Βαλτική. Όταν η κυβέρνηση της Λιθουανίας έθεσε εκτός νόμου την επίδειξη σοβιετικών συμβόλων, οι Ρώσοι χάκερς γέμισαν τις ιστοσελίδες της κυβέρνησης με σφυροδρέπανα και πεντάκτινα αστέρια.
 • Αύγουστος 2008: Μετά την αποστολή στρατευμάτων από τη φιλοδυτική κυβέρνηση στην αποσχισθείσα Νότια Οσετία, που υποστηριζόταν από τη Ρωσία, ρωσικές επίγειες, θαλάσσιες και εναέριες δυνάμεις εισέβαλαν στη Γεωργία – και οι Ρώσοι χάκερς επιτέθηκαν στο διαδίκτυό της. Ήταν η πρώτη φορά που η Ρωσία διεξήγαγε συντονισμένες στρατιωτικές και κυβερνητικές επιχειρήσεις. Οι ενδοεπικοινωνίες της Γεωργίας κατέρρευσαν.
 • Ιανουάριος 2009: Ως μέρος μιας προσπάθειας να πείσουν τον πρόεδρο του Κιργιστάν να κλείσει μια αμερικανική στρατιωτική βάση, Ρώσοι χάκερς έκλεισαν δύο από του ς τέσσερεις παρόχους ίντερνετ της χώρας με μια επίθεση DDoS. Δούλεψε. Το Κιργιστάν έκλεισε τη βάση. Ως αποτέλεσμα, το Κιργιστάν έλαβε 2 δις σε βοήθεια και δάνεια από το Κρεμλίνο.
 • Απρίλιος 2009: Όταν μια ιστοσελίδα στο Καζακστάν δημοσίευσε μια δήλωση του Προέδρου του Καζακστάν που ασκούσε κριτική στη Ρωσία, μια DDoS επίθεση αποδιδόμενη σε Ρώσους έκλεισε τη σελίδα.
 • Αύγουστος 2009: Ρώσοι χάκερς έκλεισαν το Τουίτερ και το Φέισμπουκ στη Γεωργία για την επέτειο της πρώτης ρωσική εισβολής.
 • Μάιος 2014: Τρεις μέρες πριν τις προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία, μια ρωσική ομάδα χάκερς «κατέβασε» την εκλογική επιτροπή της χώρας τη νύχτα. Ακόμα και τα συστήματα αντιγράφων ασφαλείας παραβιάστηκαν, αλλά οι Ουκρανοί τεχνικοί κατόρθωσαν να επαναφέρουν το σύστημα πριν την ημέρα των εκλόγών. Η ουκρανική αστυνομία λέει ότι συνέλαβαν τους χάκερ που προσπάθησαν να στήσουν τις εκλογές. Η επίθεση είχε σκοπό να προξενήσει χάος και να βλάψει τον εθνικιστή υποψήφιο, ενώ παράλληλα βοηθώντας τον φιλο-Ρώσο. Ο φιλο-Ρώσος υποψήφιος έχασε.
 • Μάρτιος 2014:  Για δεύτερη φορά η ρωσική κυβέρνηση διεξήγαγε κοινές στρατιωτικές και κυβερνητικές επιχειρήσεις. Μια επίθεση DDoS 32 φορές μεγαλύτερη από εκείνη κατά τη διάρκεια της εισβολής της Ρωσίας στη Γεωργία διέκοψε το ίντερνετ στην Ουκρανία, ενώ ένοπλοι φιλο-Ρώσοι αντάρτες καταλάμβαναν την Κριμαία.
 • Μάιος 2015: Γερμανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι χάκερς είχαν διεισδύσει στο δίκτυο του γερμανικού κοινοβουλίου, στην μεγαλύτερη κυβερνοεπίθεση στην ιστορία της Γερμανίας. Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Γερμανίας είπαν αργότερα ότι η Ρωσία βρισκόταν πίσω από την επίθεση και ότι δεν  έψαχναν πληροφορίες μόνο για τις εργασίες του κοινοβουλίου, αλλά και για Γερμανούς πολιτικούς ηγέτες και το ΝΑΤΟ ανάμεσα σε άλλα. Ειδικοί επί της ασφάλειας είπαν ότι οι χάκερς προσπαθούσαν να διεισδύσουν στους υπολογιστές του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος CDU της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ.
 • Ιούνιος 2015 – Νοέμβριος 2016: Στις ΗΠΑ, οι Ρώσοι χάκερς διείσδυσαν στα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος και απέκτησαν πρόσβαση στα προσωπικά emails των δημοκρατικών τα οποία στη συνέχεια δόθηκαν στα τοπικά μέσα από το WikiLeaks. Τόσο η CIA όσο και το FBI πιστεύουν πλέον ότι οι εισβολές είχαν σκοπό να υπονομεύσου τις εκλογές και να βοηθήσουν στη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ.
 • Οκτώβριος 2015: Ειδικοί ασφαλείας πιστεύουν ότι η ρωσική κυβέρνηση προσπάθησε να διεισδύσει στους υπολογιστές της ολλανδικής κυβέρνησης για την ανεύρεση κάποιας αναφοράς σχετικά με την πτώση της πτήσης MH17 πάνω από την Ουκρανία. Η Ολλανδική επιτροπή ασφαλείας διεξήγαγε τις έρευνες για την πτώση και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το επιβατηγό αεροσκάφος των Μαλαισιανών γραμμών καταρρίφθηκε από πύραυλο που εκτοξεύτηκε από περιοχή που βρισκόταν υπό τον έλεγχο φιλο-Ρώσων ανταρτών.
 • Δεκέμβριος 2015: Χάκερς που φέρονται ως Ρώσοι κατέλαβαν το κέντρο ελέγχου ενός ουκρανικού ηλεκτροπαραγωγού σταθμού, κλειδώνοντας τους ελεγκτές εκτός των συστημάτων τους και αφήνοντας 235.000 σπιτικά χωρίς ρεύμα.
 • Ιανουάριος 2016: Μια εταιρεία ασφάλειας ανακοινώνει ότι πιστεύει πως Ρώσοι χάκερς βρίσκονταν πίσω από τις επιθέσεις στο υπουργείο Εξωτερικών της Φιλανδίας πριν από αρκετά χρόνια.
 • Δεκέμβριος 2016: Στις αρχές του μήνα ο επικεφαλής της BfV Hans-Georg Maasen προειδοποίησε ότι «συγκεντρώνονται όλο και περισσότερα στοιχεία για απόπειρες με στόχο την παρέμβαση στις ομοσπονδιακές εκλογές τον επόμενοι χρόνο,» αναφερόμενος στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές του 2017 στη Γερμανία. Ο Μάασεν συγκεκριμένα μνημόνευσε τη Ρωσία ως την πηγή των επιθέσεων, προσθέτοντας, «Περιμένουμε μια περαιτέρω αύξηση του αριθμού των κυβερνοεπιθέσεων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.» Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι Ρώσοι προσπαθούν να βλάψουν την καγκελάριο Μέρκελ, που υποστήριξε τις κυρώσεις εναντίον των προσωπικών συνεργατών του Πούτιν μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Για χρόνια τώρα, το Κρεμλίνο ψάχνει για τρόπους να αποσταθεροποιήσει τις δημοκρατίες, να βοηθήσει τους ανθρώπους που θέλει να ανέλθουν στην εξουσία και να υπονομεύσει την πίστη στις δημοκρατικές διαδικασίες

Ο Σκοτ Μποργκ, πρόεδρος της αμερικανικής Consequences Unit, μιας εταιρείας κυβερνοασφάλειας που παρακολουθεί τις ρωσικές επιθέσεις, λέει ότι όσο η φιλοδοξία της Ρωσίας μεγαλώνει τόσο λειτουργεί πιο προσεκτικά. «Έχουν προσπαθήσει να επηρεάσουν τις τοπικές εκλογές σε τουλάχιστον τρεις ή τέσσερεις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, όπως και στη Γερμανία.»

Ο Μέιστερ και ο Μποργκ πιστεύουν ότι η αύξηση των ρωσικών κυβερνοεπιθέσεων έχει ενθαρρυνθεί από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους στη Ρωσία με βάση έγγραφα του 2012 που είχαν ανταλλάξει ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο στρατηγός Βαλερύ Γκερασίμοφ, αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων. Ο Πούτιν έγραψε ένα άρθρο το 2012 με τίτλο «Η Ρωσία σε έναν κόσμο που αλλάζει» στο οποίο έκανε μνεία στη χρήση «πολύπλοκων εργαλείων και μεθόδων για την επίτευξη στόχων της εξωτερικής πολιτικής χωρίς τη χρήση όπλων.» Το άρθρο χαρακτήριζε το διαδίκτυο και τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης ως «αποτελεσματικά εργαλεία».

Την ίδια περίοδο, λέει ο Μποργκ, η Ρωσία οργάνωσε αποτελεσματικότερα τις κυβερνο-δραστηριότητές της, διευρύνοντας τη δράση των υπηρεσιών πληροφοριών της αντί να προσλαμβάνει ομάδες χάκερ.

Τόσο ο Μέιστερ όσο και ο Μποργκ πιστεύουν ότι οι κυβερνοεπιθέσεις έρχονται ως απάντηση στις δυτικές πιέσεις  και αποτελούν ένα αποτελεσματικό όπλο ελλείψει  συμβατικής πολεμικής ισχύος από μέρους της Ρωσίας.

Ένα ανώτερο στέλεχος των αμερικανικών υπηρεσιών δήλωσε: «Τα πυρηνικά μπορεί να τους προσδίδουν κύρος, αλλά η κυβερνητική τους δίνει μια απτή στρατηγική δυνατότητα για την ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων.»

«Εάν μπορούν να δοκιμάσουν ακόμα και αν γνωρίζουν ότι δεν έχουν πολλές πιθανότητες να κερδίσουν, θα το κάνουν,» λέει ο Μποργκ. «Τα οφέλη είναι τόσο σημαντικά που είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν ρίσκα. Εάν μπορούν να αποδυναμώσουν το ΝΑΤΟ ή να υπονομεύσουν τις σχέσεις των ΗΠΑ με την ΕΕ, τότε έχει αξία για εκείνους.»

Πηγή: NBC News