ΔΙΕΘΝΗ

Εξεγερμένοι: «Δεν θα παραμείνει στη Λιβύη ο Καντάφι»

Δημοσίευση 4 Ιουλίου 2011, 16:49 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Εξεγερμένοι: «Δεν θα παραμείνει στη Λιβύη ο Καντάφι»
Facebook Twitter Whatsapp
Ο επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου εκτίμησε σήμερα ότι "δεν υπάρχει καμία πιθανότητα, τώρα ή στο μέλλον, ο Καντάφι να παραμείνει στη Λιβύη", ενώ παραδέχθηκε ότι στο παρελθόν έχει γίνει μία τέτοια πρόταση στον λίβυο ηγέτη.
Ο επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου εκτίμησε σήμερα ότι "δεν υπάρχει καμία πιθανότητα, τώρα ή στο μέλλον, ο Καντάφι να παραμείνει στη Λιβύη", ενώ παραδέχθηκε ότι στο παρελθόν έχει γίνει μία τέτοια πρόταση στον λίβυο ηγέτη. Ο συνταγματάρχης Καντάφι δεν έχει πλέον παρά μία επιλογή: "να εγκαταλείψει την εξουσία και να έρθει αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Μουστάφα Αμπντελ Τζαλίλ.

Χθες Κυριακή πολλοί άνθρωποι είχαν βγει στους δρόμους της Βεγγάζης, προπύργιο των εξεγερμένων, εξαιτίας των πληροφοριών σύμφωνα με της οποίες το εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ήταν έτοιμο να επιτρέψει στον Καντάφι να παραμείνει στη Λιβύη με την προϋπόθεση ότι θα αποσυρθεί από την εξουσία.

Περίπου εκατό άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί σήμερα έξω από το ξενοδοχείο όπου βρίσκεται η εδρα του Συμβουλίου, την ώρα που ο επικεφαλής του έδινε συνέντευξη Τύπου.

Ο Αμπντελ Τζαλίλ πρόσθεσε εξάλλου ότι το εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο δεσμεύεται να τιμήσει "προσωρινά" τα οικονομικά και πετρελαϊκά συμβόλαια που συνήφθησαν με το καθεστώς του Καντάφι πριν την εξέγερση.
"Καθώς διοικεί προσωρινά, το εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να τιμά όλα τα συμβόλαια, οικονομικά και πετρελαϊκά, που συνήφθησαν με το καθεστώς του Καντάφι", ανέφερε.

Η εθνική πετρελαϊκή εταιρεία (NOC) "περιλαμβάνεται αυτή τη στιγμή στον κατάλογο με τις εταιρίες που τους έχουν επιβληθεί διεθνείς κυρώσεις. Ακόμη εξετάζουμε το μέλλον της. Παρόλα αυτά, προς το παρόν, δεν παράγεται πετρέλαιο", επεσήμανε ο Αμπντελτζαλίλ στην ανακοίνωσή του.

"Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σε θέση ούτε να εξορύσσουμε ούτε να διυλίζουμε πετρέλαιο. Οταν θα είμαστε σε θέση, οι τιμές θα οριστούν έπειτα από διαπραγμάτευση με πετρελαϊκές εταιρίες που θα μπορούν να κάνουν τη διύληση", συνεχίζει η ανακοίνωση.

Το εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο επεσήμανε άλλωστε ότι έχει δεχθεί προτάσεις συνεργασίας από "πολλές" ξένες πετρελαϊκές εταιρείες, όμως, όπως υπογράμμισε, "προτεραιότητα" είναι "να παρέχονται στο λιβυκό λαό οι ελάχιστες συνθήκες διαβίωσης".

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr