ΔΙΕΘΝΗ

Κυπριακό: Τα βλέμματα στραμμένα στο Μον Πελεράν - Αρχίζουν οι συνομιλίες σε επίπεδο τεχνοκρατών

Δημοσίευση 18 Ιανουαρίου 2017, 08:01 / Ανανεώθηκε 18 Ιανουαρίου 2017, 08:01
Κυπριακό: Τα βλέμματα στραμμένα στο Μον Πελεράν - Αρχίζουν οι συνομιλίες σε επίπεδο τεχνοκρατών
Facebook Twitter Whatsapp

Αρχίζουν σήμερα στο Μον Πελεράν της Ελβετίας οι συζητήσεις σε επίπεδο τεχνοκρατών των εγγυητριών και ενδιαφερομένων για το Κυπριακό αντιπροσωπειών, για τα θέματα της Ασφάλειας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αρχίζουν σήμερα στο Μον Πελεράν της Ελβετίας οι συζητήσεις σε επίπεδο τεχνοκρατών των εγγυητριών και ενδιαφερομένων για το Κυπριακό αντιπροσωπειών, για τα θέματα της Ασφάλειας.

Ουσιαστικά οι συνομιλίες αποτελούν συνέχιση της Διάσκεψης της Γενεύης για την Κύπρο που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην έδρα του ΟΗΕ στην Ευρώπη, αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι την Παρασκευή και θα ασχοληθούν με καίρια ερωτήματα που αφορούν το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ (Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων), θα ετοιμαστούν εναλλακτικά σενάρια για τους επικεφαλής των μερών που συμμετέχουν στη Διάσκεψη για την Κύπρο, θα καταγραφούν οι θέσεις των πλευρών και οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν πιο συγκεκριμένα και διεξοδικά τις ανησυχίες και τις προσεγγίσεις που υπάρχουν.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου είχε χθες επικοινωνία με τον Ντόναλντ Τουσκ, ενόψει των διεργασιών, ενώ σήμερα ο Γιώργος Κουμουτσάκος θα έχει ενημέρωση από τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Σε δηλώσεις που έκανε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφερόμενος στην κατάθεση χαρτών των δύο πλευρών, την περασμένη εβδομάδα, σημείωσε ότι, «ο χάρτης που κατέθεσε η τουρκοκυπριακή πλευρά στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης δεν συμβαδίζει με τη δήλωση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ότι πρέπει να ενωθούν τα Κόκκινα με την Μόρφου και να δοθούν στην τουρκοκυπριακή πλευρά».

Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, οι όποιες δηλώσεις γίνονται έχουν σημασία και επηρεάζουν το κλίμα, όλα ωστόσο, θα κριθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Έχουν ήδη τεθεί συγκεκριμένα ερωτήματα από τα Ηνωμένα Έθνη επί των οποίων θα κληθούν να τοποθετηθούν τα εμπλεκόμενα μέρη», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης. Όπως είπε, «τα ερωτήματα αφορούν ζητήματα που άπτονται της εσωτερικής και της εξωτερικής ασφάλειας, των ανησυχιών της κάθε πλευράς και της εφαρμογής της λύσης». Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι η Ελληνοκυπριακή θα επικεντρωθεί στην πρόταση του Προέδρου Ν. Αναστασιάδη για την ασφάλεια και στην πρόταση Κοτζιά για το σύμφωνο φιλίας. Ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι «δεν προβλέπεται οποιαδήποτε διαπραγμάτευση στη Λευκωσία πως αυτή την εβδομάδα για τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr