ΔΙΕΘΝΗ

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Φτάσαμε στο τέλος της ευημερίας;

του Στάθη Ανδρέου - Δημοσίευση 19 Ιανουαρίου 2017, 16:08 / Ανανεώθηκε 19 Ιανουαρίου 2017, 16:08
Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Φτάσαμε στο τέλος της ευημερίας;
Facebook Twitter Whatsapp

Tο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ παρουσιάζει ένα σχηματικό πλαίσιο για τη μέτρηση της μελλοντικής ετοιμότητας των χωρών, που γίνεται αντιληπτή ως η ευημερία των νέων και των μελλοντικών γενεών. Το πλαίσιο βασίζεται στην προσέγγιση ότι για να αυξηθεί η μελλοντική ευημερία, οι χώρες θα πρέπει να διαχειριστούν τις τάσεις και να οικοδομήσουν αντοχή στους κινδύνους. Για να βοηθηθούν οι χώρες στην προσπάθειά τους, το πλαίσιο σκοπεύει να παρέχει ένα εργαλείο στους πολιτικούς και την κοινωνία για τη μέτρηση της δικής τους ετοιμότητας σε σχέση με τις άλλες χώρες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Όλοι θέλουμε τα παιδιά μας να ζήσουν καλύτερες ζωές. Αυτό είναι που έκανε τη ζωή μέχρι τώρα καλύτερη από οποιαδήποτε άλλη περίοδο στην ανθρώπινη ιστορία. Σε γενικές γραμμές είμαστε πλουσιότεροι, έχουμε καλύτερη πρόσβαση στην υγεία, είμαστε πιο ασφαλείς και έχουμε περισσότερο έλεγχο στις ζωές μας.

Μολονότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για αισιοδοξία, υπάρχουν, επίσης, σημάδια ότι μπορεί να βρισκόμαστε σε μια καμπή της ιστορίας, μπορεί να είμαστε η τελευταία γενιά που θα γνωρίσει τόση ευημερία. Η αύξηση της οικονομικής ανισότητας, η κοινωνική πόλωση, η συνεχιζόμενη περιβαλλοντολογική καταστροφή, και οι αυξανόμενοι οικονομικοί κίνδυνοι ροκανίζουν το βιοτικό μας επίπεδο και καθιστούν τη ζωή για τις μελλοντικές γενεές σε πολλές χώρες πιο δύσκολη. Στο Ηνωμένο Βασίλειο η γενιά του 2000 μπορεί να είναι η πρώτη γενιά που θα κερδίζει λιγότερα από τους γονείς της.

Η εξασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος για τις επόμενες γενιές χρειάζεται μακροπρόθεσμη στρατηγική, αλλά τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται μια ανελέητη αμεσότητα πιέσεων καθώς οι πληροφορίες διαδίδονται ταχύτερα και το συναίσθημα κυριαρχεί στον πολιτικό διάλογο. Η λογική του βραχυπρόθεσμου, που πηγάζει από την ανάγκη της άμεσης ανταποδοτικότητας στην πολιτική ή των γρήγορων οικονομικών αποτελεσμάτων, μειώνει τη δυνατότητα σχεδιασμού μακροπρόθεσμων πολιτικών.

Πώς μπορούν οι χώρες να προετοιμαστούν καλύτερα για ένα μέλλον που χαρακτηρίζεται από ταχέως εναλλασσόμενες τάσεις και συνεχώς αυξανόμενους συστημικούς κινδύνους; Δεν θα πρέπει να απαντήσουν μόνο στο δεύτερο – θα πρέπει, παράλληλα, να διαχειριστούν τις θεμελιώδεις αλλαγές που λαμβάνουν χώρα αυτή τη στιγμή, η πιο σημαντική από τις οποίες είναι αδιαμφισβήτητα η τεχνολογική αλλαγή που επέφερε η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση. Επιπλέον, αυτή είναι η ευθύνη μας: να εγγυηθούμε ότι οι επιλογές του σήμερα, οι αποφάσεις και οι δράσεις δεν επιβαρύνουν το μέλλον.

Ως αποτέλεσμα το μείγμα της πολιτικής θα καλύψει πολύ διαφορετικές περιοχές ανάλογα με το τι επιθυμεί κάθε χώρα για τις μελλοντικές τις γενεές. Ωστόσο, κάποια κοινά στοιχεία υπάρχουν. Ο οικονομικός σχεδιασμός, η επένδυση στη νεολαία, η υγεία και το ανθρώπινο κεφάλαιο, ο ασπασμός της αλλαγής και της καινοτομίας, η προστασία του περιβάλλοντος, η δημιουργία μιας σταθερής κοινωνίας, όπως και η αναβάθμιση των υποδομών και η συμβάδιση με την τεχνολογική αλλαγή, έρχονται στον νου. Ωστόσο, ένα θεσμικό περιβάλλον που θα υποστηρίζει τη μακροπρόθεσμη σκέψη και ένα συνεκτικό όραμα είναι εξίσου απαραίτητα.

Συμβάλλοντας σε αυτή τη σημαντική συζήτηση, περί του τι καθιστά τις χώρες εξοπλισμένες μακροπρόθεσμα, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ παρουσιάζει ένα σχηματικό πλαίσιο για τη μέτρηση της μελλοντικής ετοιμότητας των χωρών, που γίνεται αντιληπτή ως η ευημερία των νέων και των μελλοντικών γενεών. Το πλαίσιο βασίζεται στην προσέγγιση ότι για να αυξηθεί η μελλοντική ευημερία, οι χώρες θα πρέπει να διαχειριστούν τις τάσεις και να οικοδομήσουν αντοχή στους κινδύνους. Για να βοηθηθούν οι χώρες στην προσπάθειά τους, το πλαίσιο σκοπεύει να παρέχει ένα εργαλείο στους πολιτικούς και την κοινωνία για τη μέτρηση της δικής τους ετοιμότητας σε σχέση με τις άλλες χώρες.

Το πλαίσιο βασίζεται πάνω σε τέσσερεις βασικούς άξονες: Ετοιμότητα για την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση, Οικονομική Ετοιμότητα, Ασφάλεια και Κοινωνική Συνοχή και περιλαμβάνει εννέα συνολικά κατηγορίες (βλ. Σχήμα 1). Κάθε κατηγορία συνίσταται από δείκτες που σκοπεύουν στην χάραξη μακροπρόθεσμων στρατηγικών, αντί για την προσήλωση στη σημερινή κατάσταση.

 

Οι χώρες θα έχουν τη δυνατότητα να μετρήσουν οι ίδιες τις επιδόσεις τους σε συγκεκριμένες κατηγορίες και άξονες.

Για να διασφαλιστεί ότι οι επόμενες γενιές θα απολαμβάνουν ένα εξίσου υψηλό βιοτικό επίπεδο με το δικό μας, όλοι οι τομείς της κοινωνίες θα πρέπει να αλλάξουν την οπτική τους και να αρχίσουν να σκέφτονται μακροπρόθεσμα. Αλλά αυτό πιο εύκολα λέγεται παρά γίνεται. Το πλαίσιο του Φόρουμ προσφέρει ένα νέο εργαλείο μέτρησης για να βοηθήσει τους ηγέτες να προετοιμαστούν για μελλοντικές διαταραχές που θα προκύψουν από μελλοντικές προκλήσεις και να αδράξουν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται από τις μακροπρόθεσμες ιστορικές τάσεις.

Ο χρόνος τελειώνει. Το μέλλον των παιδιών μας και των εγγονιών μας εξαρτάται από το πόσο εμείς θα αδράξουμε αυτές τις ευκαιρίες και θα χτίσουμε μια ισχυρή κοινωνία.

 

πηγή: Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr